Ik heb weinig nieuws over Wanssum te vertellen. Af en toe zie ik in onze krant (Dagblad voor Noord-Limburg) wel eens wat.

Bijvoorbeeld, het aloude Hotel Poels is al geruime tijd geleden in andere handen gekomen en is thans gesloopt. Na herbouw zullen er –nog wél- “werklustige” Polen in gehuisvest worden. Er blijken te weinig inheemse werkkrachten meer te zijn.

Jammer, want met Hotel Poels gaat er weer iets eigens in Wanssum verloren.

Verder is men ook weer bezig met besprekingen over een soort rondweg om het dorp, zodat het grote verkeer niet meer dwars door het dorp moet.



Ook schrik je momenteel van de veranderingen, als je van Wanssum naar Geysteren rijdt. Tot aan “Môze Sjang” (‘Jean Maas’, dus, de ‘ô’ uit te spreken als de klinker in het Engelse more) is het één aangesloten muur van containers geworden. Wanssum is uitgegroeid tot een overslaghaven. Het kan wedijveren met Rotterdam! Het uitzicht op haven en de Wellse kant van de Maas is verknoeid.

Wie weet nog waar de “Liene-brug” heeft gelegen?

De Liene-brug overspande vroeger de monding van de Molenbeek in de Maas. Deze brug was vroeger zeer belangrijk voor de scheepvaart op de Maas, toen er nog geen gemotoriseerde schepen waren en het schip, als er geen geschikte wind was, vanaf de kant getrokken moest worden (het woord zal wel van “lien” komen, in het Wanssums het woord voor ‘lijn’, ‘touw’ [toevoeging van Theo]). Dat voorttrekken moest gedaan worden door de schippersknecht of door de schippersvrouw.

Heel vaag kan ik mij herinneren dit ooit gezien te hebben (de brug zal wel verdwenen zijn bij de aanleg van het kanaal? [vraag van Theo]). Op de plaats waar de brug gelegen heeft, hebben wij vroeger veel gezwommen.

Een bijzondere gebeurtenis moet ik, tenslotte, nog vermelden. Dat is het recital dat Susanne op zondag 28 oktober op haar altviool –solo!- bracht. Het concert vond dan wel niet plaats in Wanssum, maar toch niet ver daarvandaan. In de “Theetuin” van het Odapark in Venray.

Het was subliem!

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 17, november 2007.

Ga naar: Van onze verslaggever uit Venray

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.