Tekst: redactie HALLO Venray
We rijden er elke dag doorheen, maar staan er vaak niet bij stil: onze straten en hun namen. Naast de veelvoorkomende Kerk- en Schoolstraten hebben veel dorpen ook pareltjes van straatnamen die verankerd zijn in de geschiedenis van het dorp. HALLO Venray dook de archieven in en zocht het verhaal achter de Piet van Elsstraat in Wanssum.
Petrus Jacobus (‘Piet’) van Els werd in Wanssum geboren op 29 mei 1897 als zoon van Johannes Henricus van Els en Antonetta Louiza Gravendijk. Zij hadden een boerenbedrijf. Piet groeide op in Wanssum en ging naar de Normaalschool in Venray. Op 26-jarige leeftijd trouwde hij met Hanna Rutten. Het stel ging wonen aan de Meerloseweg, waar de eerste drie van uiteindelijk tien kinderen werden geboren.
In 1929 werd Piet bedrijfsdirecteur van Landbouwbelang Wanssum, een op- en overslagplaats voor kunstmest en veevoeder. Datzelfde jaar verhuisde de familie Van Els naar een huis aan de huidige Venrayseweg. Die heette toen nog anders: in Wanssum werden pas in 1956 straatnamen ingevoerd. Daarvoor droegen de huizen een nummer en een letter voor het dorp. B-55 was het adres van de familie Van Els.
Indringend oorlogsdagboek
Piet van Els was maatschappelijk zeer betrokken: hij was al vrij jong actief als gemeenteraadslid en werd na de oorlog wethouder in de gemeente Wanssum. In 1950 vierde hij zijn zilveren jubileum bij Landbouwbelang. Naast zijn inzet voor Wanssum is Piet van Els bekend vanwege zijn indringende oorlogsdagboek, waarin hij het laatste oorlogsjaar nauwkeurig beschreef.
Piet begon zijn dagboek in september van 1944. Hij schreef tot juni 1945 over hoe de Duitsers terugtrokken uit Noord-Limburg en over zijn deportatie naar Duitsland om tewerkgesteld te worden. Nadat hij ontsnapt was en thuis kwam, moest de familie evacueren omdat de frontlinie was opgetrokken tot Wanssum. De gevechten tussen de geallieerden en het Duitse leger bij het ‘bruggenhoofd Wanssum’ waren het einde van de Slag om Overloon. Tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd Wanssum grotendeels verwoest.
Ook aan de wederopbouw werd aandacht besteed in het boek. Zijn dagboek werd in 2014 uitgegeven onder de titel ‘Dorp aan de frontlinie’. Dat werd vooral geprezen voor de manier waarop Van Els alles beschrijft: hij geeft een genuanceerd beeld waarin de Duitsers niet altijd de bad guys zijn en de geallieerden alléén maar de ‘goeden’. Hij laat ook zien welke grote grijze gebieden er in tijd van oorlog bestonden.
Twee keer een straat vernoemd
Piet van Els overleed aan een hartaanval tijdens een brand bij Landbouwbelang op 13 augustus 1958. Dat was groot nieuws in het dorp. De gemeenteraad besloot dan ook in 1971 een straatnaam om te dopen tot de ‘Piet van Elsstraat’. Die eer viel hem te beurt vanwege zijn inzet voor het dorp.
Het was trouwens niet de eerste straatnaam die naar Van Els vernoemd werd: een tijd daarvoor was de loskade in Wanssum al naar hem vernoemd. Maar omdat de kade niet in bezit zou blijven van de gemeente, maar privébezit zou worden, vond de gemeenteraad het toch passend om de nagedachtenis aan Piet van Els met een nieuwe straat naam in ere te houden.
Bron: familiehistorie en foto met dank aan www.fasol.nl
Dit artikel verscheen in ‘HALLO Venray‘, 12 oktober 2017. Overgenomen met toestemming. U kunt dit nummer ook als pdf downloaden.
Ga naar: Dorp aan de frontlinie; oorlogsdagboek van Piet van Els
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.