Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Romé en de 40ste trouwdag van Tilly en Romé werd het boek gepubliceerd dat de merkwaardige naam “Late Haver” draagt. De titel herinnert aan een opmerking van moeder Fasol, na het doctoraal examen van Romé. Ze zei toen: “Zo zie je maar, late haver komt ook op”. Mogelijk was het een zucht van verlichting!

Er zijn vaker opmerkingen over Romé gemaakt met een verwijzing naar de agribusiness. Zo werd Horst in de periode van zijn burgemeesterschap “het Wageningen van het Zuiden”. Hoe dit ook zij, het boek is er! Genummerd en gesigneerd liggen zijn belevenissen en levensopvattingen verlucht in 240 fraaie pagina’s in de boekhandels van Horst en Valkenswaard. Van beide gemeenten nam de burgemeester een eerste exemplaar in ontvangst. En van ieder verkocht exemplaar gaat € 5 naar CliniClowns.

De allereerste exemplaren gingen naar de kleinkinderen Mariken, Kirsten en Karlijn. Dat gebeurde op 1 augustus op het wonderschone Winterstellgut nabij Abtenau. Een prachtige dag waarbij Peter, Anja, Carola, Hans en de kleinkinderen van de partij waren. Ook de man van de dochter van ome Frans, Hiasi Schwaighofer en onze Gastgeber voor meer dan 30 jaren, Gerlinde en Willi Katholnigg, waren aanwezig.

Dan, op 21 september werd het boek in de prachtige raadzaal van Horst aan de Maas aangeboden aan burgemeester Kees van Rooij. Blokfluitensemble Syrinx (het ensemble waarin Tilly al vele jaren musiceert) zorgde voor een romantische omlijsting. Hoogtepunt daarin was de heropvoering van de Fa-Sol-cantate. Oorspronkelijk in 1992 geschreven voor pastor André Fasol. Maar voor de gelegenheid als Lied ohne Worte bewerkt voor het blokfluitensemble. Karlijn soleerde op de tamboerijn, telkens als de noten fa-sol klonken. Heel roerend aan de zijde van haar oma!De festiviteiten op 23 september werden door vrienden en familie meegevierd. In de zonovergoten tuin waren 50 gasten aanwezig. Zij werden ruim “becaterd” en zongen vol empathie hun feestvreugde uit. Hoogtepunten waren zeker het optreden van Toos, die bewogen het “Dörpke aan de Maas” aan de nazomerse luchten toevertrouwde. En er was een optreden waar de buurt nu nog over praat: “Het leek wel of Pavarotti aan het zingen was”! Het ontroerende lied “November”, geschreven door de leadzanger van Rowwen Hèze, werd door Herman gezongen voor Tilly. Een nat oeëg en kippenvel kregen we ervan. Ook toen werd een eerste exemplaar met Late Haver aangeboden. Dit maal aan de Chef van het Huis, de regerend familie-oudste, ons aller Harrie. En hij dankte als vanouds, gloedvol en met de hem nu eigen karakteristieke ontroering!

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 17, november 2007.

Ga naar: Late haver en daarboven dromerige luchten

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.