Fasol.nl is een conglomeraat van drie websites.

  • Fasol.nl zelf is de webstek van Antiquariaat Fasol. Antiquariaat Fasol houdt zich bezig met inkoop en verkoop van tweedehands en antiquarische boeken, met als specialisatie oude boekdrukken. Antiquariaat Fasol is gevestigd in Gouda. Bezoek uitsluitend op afspraak. We verkopen onze boeken online (u bestelt via Boekwinkeltjes.nl). Naast de winkel vindt u er artikelen over boeken en bibliofilie. Ook is er aandacht voor een breed scala van (al dan niet) aanverwante onderwerpen.
  • Genealogie.nu is het onderdeel dat in het teken staat van genealogie (stamboomonderzoek). Er is een database van meer dan 70.000 personen en u vindt er artikelen over stamboomonderzoek.
  • Fasol.org is onze eigen Mastodon-instance. Mastodon is een decentraal sociaal netwerk gebaseerd op het ActivityPub protocol. 

Bekijk een volledig overzicht van alle artikelen en onderwerpen.

Geschiedenis

Fasol.nl ging van start op 11 januari 2002. Vanaf het eerste moment was de website gebouwd rond het onderwerp genealogie. Gedurende de jaren ontwikkelde de website zich van een plek waar tamelijk statische genealogische overzichten rond de  familienaam Fasol te vinden waren, tot een blog waaraan een uitgebreide doorzoekbare genealogische database is toegevoegd, inmiddels onder de naam genealogie.nu.

Met de introductie van het weblog op 3 november 2010 werd het scala aan onderwerpen steeds breder. Naast genealogie verscheen geleidelijk ook bibliofilie als tweede hoofdonderwerp op het toneel.

Inmiddels is fasol.nl een brede website rond allerlei mogelijke culturele, historische en maatschappelijke thema’s. Genealogie en heemkunde vormen daarbij nog wel de hoofdmoot.

De Mastodon-instance Fasol.org ging van start in juli 2023. 

Techniek

Het blog en de hoofdnavigatie is gebaseerd op het WordPress-platform. De genealogische website draait op TNG, de onderliggende database wordt bijgehouden op de software Family Historian 7. Fasol.org draait op Mastodon.

Huisregels

Zoals u zult hebben gezien is het bij de meeste artikelen mogelijk om te reageren. Voor de goede gang van zaken is er een aantal huisregels. Ten overvloede:

De moderator mag reacties verwijderen, aanpassen of een gebruiker toegang ontzeggen tot de website. U gedraagt zich welgemanierd. Een discussie is alleen zinvol als u inhoudelijk op elkaar ingaat en discussieert op basis van feiten. Dit houdt in dat u geen reacties plaatst die:

  • Niets met het onderwerp te maken hebben of respectloos zijn
  • Commerciële links of boodschappen bevatten
  • Seksueel getint zijn
  • Onwaarheden bevatten
  • Illegale activiteiten of links bevatten
  • Provocerend zijn
  • De wet overtreden.

Colofon

Ga naar: Antiquariaat Fasol