Waar kun je het beste tweedehands boeken kopen en verkopen? Ik heb de beste websites op een rijtje gezet op basis van hun score voor kopers én verkopers.

Tweedehands boeken koop je steeds vaker op het internet. Het is efficiënt: je vindt dat ene boek altijd, al is er maar één exemplaar op aarde en bevindt het zich in een dorpje in Oost-Finland. En je vindt ook gemakkelijk de beste prijs. Boeken zijn een wereldmarkt geworden. Antiquariaten met een winkel zie je steeds minder, jammer genoeg. Wie de concurrentie op het internet niet aankan, is behoorlijk in het nadeel. Maar de internethandel biedt voor handelaren ook voordelen: want al is er maar één klant op aarde geïnteresseerd in dat boek, hij weet je te vinden.

Veilingsites, zoals Catawiki en Ebay heb ik in dit overzicht niet meegenomen. Misschien komt daarover later nog eens een apart artikel.

Hier volgt het overzicht.1. Boekwinkeltjes.nl 

Boekwinkeltjes.nl heeft zich ontwikkeld tot dé website voor de particuliere tweedehands boekenverkoop in Nederland en België. Maar ook grote aanbieders, zoals boekhandel De Slegte, vind je op boekwinkeltjes.nl. Met een aanbod van bijna 7 miljoen boeken vind je als koper vrijwel zeker wat je zoekt.

Als koper doorzoek je het aanbod van de gehele website. Verkopers hebben een eigen ‘winkeltje’. Als je een boek bestelt ontvangt de verkoper een mail en vanaf dat moment zit Boekwinkeltjes zelf er niet meer tussen.

De prijzen zijn, vooral voor het meer gangbare aanbod, laag. Wie een boek te verkopen heeft, kijkt natuurlijk even wat de concurrentie vraagt en het is dan aanlokkelijk om daar net een euro onder te gaan zitten. Dat leidt bij de meest populaire boeken, waarvan veel exemplaren worden aangeboden, al gauw tot een race to the bottom. Maar ook de serieuzere boekhandelaar zit tegenwoordig op Boekwinkeltjes, waardoor je ook de meer bijzondere boeken kunt vinden.

Ondanks de grote populariteit oogt de website wat primitief. De zoekopties zijn voor de serieuze verzamelaar niet erg uitgebreid. Schrijver, titel en taal, dat is het wel zo’n beetje. De omschrijvingen laten soms ook te wensen over. Als foto’s ontbreken is het handig om daar bij de verkoper alsnog om te vragen.

Ook zelf verkoop ik mijn boeken via Boekwinkeltjes.nl.  Als verkoper betaal je een vast bedrag per maand, afhankelijk van het aantal boeken in je voorraad. Bij 100 boeken is dat 1,95 per maand, bij 1000 boeken 11,95 per maand, inclusief btw.

Aanbod: 9
Zoekopties: 6,5
Prijzen: 8,5
Voor verkopers: 9

Score: 8+

2. Biblio.com

Voor wie maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft, is Biblio.com een interessante keuze. Het ontsluit een aanbod van 50 miljoen boeken en heeft in zijn bedrijfsvoering duurzaamheidsdoelen gesteld.

De zoekopties voor de verzamelaar zijn zeer uitgebreid. De prijzen zijn niet bijzonder verschillend van die op andere platforms. Als een verkoper zijn afspraken niet nakomt heeft Biblio goede garanties waardoor je als koper zeker van je zaak bent.

Verkopers kunnen kiezen uit 2 opties: ofwel je betaalt een commissie van 12% op de verkoopprijs, ofwel een maandelijkse bijdrage van $10 per maand plus een commissie van 8%.

Aanbod: 8
Zoekopties: 9
Prijzen: 8
Voor verkopers: 7

Score: 8

3. Booklooker.de

Booklooker.de is na ZVAB (de Duitse naam voor Abebooks, zie hierna)  de populairste website voor tweedehands boeken in Duitsland. Maar liefst 25,5 miljoen boeken wachten er op een nieuwe eigenaar. De website, die ook in het Engels bekeken kan worden, is overzichtelijk en biedt goede zoekmogelijkheden. Verkopers moeten zorgvuldige beschrijvingen geven en zijn verplicht zeer transparant te zijn over hun portokosten.

Verkopers betalen een vrij lage provisie van 6,9% over de verkoopkosten en andere (vaste) kosten zijn er niet. Dat maakt booklooker een interessante keuze, maar dan wel specifiek voor de Duitse markt.

Aanbod: 7
Zoekopties: 9
Prijzen: 8
Voor verkopers: 8

Score: 8

4. Abebooks.com

Abebooks.com is het tweedehands boekenplatform van gigant Amazon.com. In Duitsland opereert het onder de naam ZVAB.

Een wereldwijd platform met een aanbod van vele miljoenen boeken; voor verzamelaars een uitstekende plek om te zoeken naar dat onvindbare boek. De prijzen zijn wisselend, maar niet veel anders dan op andere platforms.

Voor verkopers is Abebooks niet zo goedkoop: Een maandelijkse fee, afhankelijk van de grootte van het aanbod (tot 250 boeken: 15 euro; tot 500 boeken, 25 euro, enzovoort). Daarbij komt een provisie van 8% op de verkoopprijs. 

Aanbod: 9
Zoekopties: 8
Prijzen: 8
Voor verkopers: 6

Score: 8-

5. Antiqbook.com

Aanbieders zijn merendeels professionele antiquaren en Antiqbook.com richt zich vooral op verzamelaars. 

Het aanbod is ruim, kwalitatief erg goed en de beschrijvingen zijn voorbeeldig. De website oogt nogal verouderd en is hier en daar rommelig opgebouwd. Desondanks een goede plek om te zoeken naar een zeldzamer tweedehands boek in goede staat. Het formulier voor uitgebreid zoeken biedt de opties die je als verzamelaar nodig hebt. Zo kun je zoeken op tijdvak, aanvinken of het een eerste druk moet zijn en op aanwezigheid van stofomslag.

Voor verkopers is het inschrijfgeld 7 euro. Als je een boek verkoopt bedragen de kosten € 0,50 + 15% van de boekprijs per verkocht boek, met een minimum van € 1,- per verkocht boek, excl. btw.

Aanbod: 7,5
Zoekopties: 9
Prijzen: 7
Voor verkopers: 7

Score: 7-

6. Livre-rare-book.com

De bekendste tweedehands boekenwebsite voor de Franse markt is Live-rare-book.com. Het totale aanbod is 4 miljoen boeken, met logischerwijs het merendeel Franstalig. De aanbieders zijn veelal lokale antiquaren.

Aanbieders betalen een maandelijkse contributie die oploopt met het aantal boeken dat je aanbiedt: tot 100 boeken 5 euro, 10.000 boeken kost 45 euro, enzovoort.

Aanbod: 6,5
Zoekopties: 9
Prijzen: 7
Voor verkopers: 8

Score: 7-

7. Antiquariat.de

Een andere grote Duitse website voor tweedehands boeken is Antiquariat.de. Je kunt zoeken in een voorraad van 5 miljoen boeken. De website oogt wat verouderd en de zoekmogelijkheden zijn beperkter dan bij een concurrent zoals Booklooker.de. 

De kosten voor handelaren zijn op de website niet terug te vinden, behalve de aanprijzing dat die ‘zeer laag’ zijn en bestaan uit een provisiemodel ofwel een vaste prijs. 

Aanbod: 7
Zoekopties: 6
Prijzen: 7
Voor verkopers: 6

Score: 6,5

8. Amazon.com

Ook op Amazon.com kun je tweedehands boeken kopen en verkopen. Het werkt ongeveer zoals op Bol.com (zie hieronder). Bij een product wordt de optie aangegeven om het item tweedehands te kopen. 

Amazon staat er om bekend niet zo hoog te scoren op maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat voor sommige kopers een bezwaar is. Het bedrijf is een stoomwals dat in staat is alle concurrenten uit de markt te prijzen, als het wil.

De kosten voor verkopers zijn niet bijzonder doorzichtig, maar komen hierop neer. Tot 40 items een commissie van € 0,99 op de verkoopprijs + 1,99 verzendvergoeding + 15% commissie. Wie meer dan 40 items aanbiedt betaalt € 39,- per maand + 15% commissie. 

Aanbod: 6
Zoekopties: 6
Prijzen: 7
Voor verkopers: 5

Score: 6

9. Bol.com

Ook op Bol.com kun je tweedehands boeken kopen. Als verkoper kun je je aanbod online zetten, dat dan bij een titel te vinden is onder de optie ‘tweedehands’.

Bol.com trekt door zijn marktpositie enorme aantallen bezoekers. Er kleven echter, voor kopers en verkopers, ook heel wat nadelen aan tweedehands boekverkoop via Bol.

Bol.com dwingt je als verkoper om je producten aan te bieden door middel van het ISBN-nummer. Daarmee wordt het boek perfect gekoppeld aan de juiste editie. Maar ISBN-nummers werden ingevoerd in 1970. Op Bol.com zul je dus geen boeken tegenkomen die dateren van vóór dat jaar.

De prijzen op Bol.com zijn inclusief porto. Dat is voor de koper heel transparant. Verkopers moeten zich precies houden aan de kwaliteitseisen van Bol, waardoor je als koper behoorlijk zeker bent. 

De prijzen zijn relatief hoog. Dat komt doordat de prijzen inclusief porto zijn, én omdat Bol een commissie rekent van 15% op de verkoopprijs. Wanneer je dus een boek verkoopt voor 10 euro, kan daar aan porto 5,75 vanaf gaan, en nog eens 1,50 euro aan commissie…, Opbrengst: 2,75 euro. Verkopers gaan daarom met de prijs graag wat omhoog, maar té hoog in vergelijking tot concurrenten, dat laat Bol niet toe. Resultaat: kleine opbrengsten voor verkopers. Periodiek moet je je aanbod bovendien ‘vernieuwen’; als een titel na een paar maanden nog niet verkocht is, wil Bol dat je het item reviewt om het beschikbaar te houden, wat flink wat extra werk betekent als je serieus boeken wilt verhandelen.

NB: Per 3 mei 2021 stopt Bol.com met de mogelijkheid voor particulieren om tweedehands boeken te verkopen. Vanaf die datum is een zakelijk account dus verplicht. Ik heb de score ‘voor verkopers’ daarom verlaagd t.o.v. de aanvankelijk gepubliceerde versie van dit artikel.

Aanbod: 6
Zoekopties: 6
Prijzen: 7
Voor verkopers: 5,5 4,5

Score:  5+

10. Marktplaats.nl

Op Marktplaats.nl is het aanbod tweedehands boeken groot en wanordelijk. Titels komen en gaan, voorzien van doorgaans krakkemikkige beschrijvingen.

Marktplaats.nl is natuurlijk een algemene tweedehands website, en niet voorzien van de specifieke zaken die je als boekenliefhebber graag zou zien. De berg aan boeken is niet doorzoekbaar op bibliofiele kenmerken. Het aanbod wisselt voortdurend omdat items niet langer dan 3 maanden online staan. Soms kun je mooie vondsten doen. Vaak meer door geluk dan wijsheid. De prijzen zijn zeer laag, of absurd hoog. 

Moet de boekenkoper op Marktplaats het hebben van een flinke dosis serendipiteit, voor de verkoper is het grootste nadeel dat het verkopen van tweedehands boeken eigenlijk alleen rendeert als je permanent een behoorlijk omvangrijk aanbod online kunt houden. Op Marktplaats moet je echter elke titel na 3 maanden opnieuw invoeren, een ondoenlijke exercitie. Daar staat weer tegenover dat adverteren gratis is. Voor het kwijtraken van items die echt ‘weg’ moeten is Marktplaats wel geschikt: een laatste kans er iets voor te vangen voordat het naar de kringloop kan.

Aanbod: 5
Zoekopties: 4
Prijzen: 6
Voor verkopers: 5

Score: 5

Tip – gebruik een meta-zoekmachine

Er bestaan enkele websites waar je kunt zoeken op meerdere boekenwebsites tegelijk: meta-zoekmachines. Een efficiënte manier om dat ene boek te vinden tegen de beste prijs.

Een overzicht:

Boekwinkeltjes Booklooker Biblio Abebooks Livre-rare-book Antiqbook Antiquariat.de Bol Amazon Marktplaats
Vialibri X X X X X X X
Addall X X X X X
Euroboek X X X X X X
Marelibri X X X
Used book search X X X

Ga naar: Antiquariaat Fasol

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.