Dagblad  De Limburger-regio-Venray schrijft betreffende Wanssum:

“Echt kapelletje  mooier dan Maria op een sokkel!”  Bedoeld wordt het “kapelleke beej de
Pieper”, genaamd “Maria in de Nood”, dat in de zestiger jaren plaats moest maken voor de verbetering van de Venrayseweg en Pastoorstraat. Er voor in de plaats kwam een betonnen sokkel met een Maria er bovenop (zonder afdakje of iets dergelijks).Dit was een ontwerp van een Venrayse architect. De Wanssummers zijn er nooit zo tevreden mee geweest. Een groep vrijwilligers heeft zich opgeworpen om de kapel weer in z’n oude glorie op te bouwen, pal voor de deur van bakker Verdeuzeldonk. Merkwaardig is wel dat de initiatiefnemer ene Ger Kersten (66 jr) is, een gewezen leraar Duits van het Venrayse Raayland-college. Ik veronderstel dat deze heer in de buurt woont in de Pastoorstraat. Behalve leraar is hij ook nog lid van de Venrayse stichting “Kruisen en Kapellen” en heeft in die hoedanigheid mede corpussen en wegkruisen geplaatst.

Hij vertelt in de krant dat ontwerp, benodigde materialen, geld en de spierkracht allemaal van de Wanssummers komen. Eerdaags wordt de betonnen fundering gestort en kan er gemetseld worden. Het binnenwerk wordt gestuukt en er moet een leien dak op komen. Er is ook al een tijdelijke bankrekening geopend. Men hoopt dat het bouwwerk eind deze zomer door de pastoor kan worden ingezegend, met een optocht en de fanfare erbij; het wordt een echte dorpsaangelegenheid.

Een ander bericht uit genoemde krant: Momenteel wonen er in de gemeente Venray twee burgemeesters, nl. de zittende burgemeester Jos Waals en Joep Hahn, burgemeester van Meerlo-Wanssum. Burgemeester Hahn heeft in Oostrum een woning gekocht. De ambtswoning in Meerlo – huize Nab – is hem te groot geworden en kost veel geld en hij gaat over enkele jaren met pensioen. Voor de woning in Oostrum heeft hij toestemming gekregen om buiten zijn gemeente te wonen.Een ander bericht uit de krant betreft wederom de haven van Wanssum. De haven laat de bewoners van Geysteren niet met rust. Zij (de Dorpsraad) klagen nu dat de weg tussen Wanssum en Maashees niet meer voldoet aan de hedendaagse veiligheidseisen en feitelijk afgesloten moet worden.
Vooral voetgangers en fietsers worden gehinderd; de weg is te smal, er is geen fietspad en veel vrachtverkeer. De heer M. van Uden  van de Dorpsraad heeft laten tellen en zegt dat dagelijks tussen 180 tot 200 vrachtwagens (vooral containers) op en neer pendelen  van Wanssum naar bedrijven in Venray. Wethouder Derkx (woonachtig in Geysteren) laat weten dat deze maatregel juridisch niet haalbaar is. Deze problemen zijn besproken  tijdens een bezoek van gedeputeerde Vrehen aan Wanssum. Er werd ook kennisgenomen van bestaande en nieuwe initiatieven om de leefbaarheid te verbeteren. Projecten zoals: herstel van de kasteelruïne van

Blitterswijck, aanleg van een sportpark voor de gefuseerde voetbalclubs van Meerlo en Wanssum, uitbreiding van Recreatiepark “Roekenbosch” in Blitterswijck met paalwoningen, verplaatsing van agrarisch bedrijf Bouten  (kleinzoon van Wiene Frans en gelegen aan de Blitterswijckseweg – het vroegere bedrijf van Van Dijks Jaap!). Samen met het terrein van een vroeger tuincentrum wil men hierop woningen bouwen.

Wat dit allemaal moet gaan kosten gaat het budget van Meerlo-Wanssum te boven en derhalve is men blij met de steeds meer groeiende belangstelling van de Venrayse industrieën voor de Wanssumse haven. Er wordt reeds een plan genoemd “Het Nieuwe Wanssum”. Dit houdt o.a. ook in dat er een nieuwe rondweg moet komen, zodat het toenemende verkeer  niet dwars door het dorp kan.

Nogmaals S.V.United: de voorlopige naam van de gefuseerde voetbalclubs blijft S.V.United!
Door een grote meerderheid is deze naam gekozen: van de 254 stemmen waren er 218 voor SVU. Nu moet er gewerkt worden aan een nieuw tenue en een nieuw logo. Ook is men in overleg met een nieuw sportpark, liefst centraal gelegen tussen Wanssum en Meerlo en waarschijnlijk wordt de locatie D’n Helling. En dan moet men nog een goed figuur slaan in de competitie: de club staat nu in de Vijfde klasse F op de tweede plaats. Zondag jl. versloeg de club Kronenberg met 2 -1 dankzij een “frommelgoal”, weet de correspondent te schrijven. Wat is dat???

Sedert de vorige nieuwsbrief zijn overleden:

Jan v.d.Heyden (echtgenoot van nicht Lensen Miets).  Jan is 92 jr.geworden. Verder Tonny Vissers-Poels (Poelse Tun, 94jr.), Truus Peters-van Megen  (Van Megens Truus, achter in de 80 jr.) En onze neef Teng Lensen 82 jr. Hij was ere-lid van onze fanfare en hij is ook lange tijd een opvallende keeper van de Wanssumse voetbalclub geweest.

Paul, Venray

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 14, april 2006.

Ga naar: De haven van Wanssum

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.