Evenals voor de editie van 1996 van het Zwartboek schreef Pim Fortuyn ook voor de editie van 1997 het voorwoord. Wat mij betreft is dit de interessantste; hij werpt zijn schaduw duidelijk vooruit.

IMG_0010

Melkert

In dit voorwoord, dat we gerust ‘Vintage Fortuyn’ mogen noemen, zien we al een heldere formulering van de standpunten die Fortuyn later als politicus tot zijn program zou maken. De kern van zijn kritiek op ‘Paars’ is hier al duidelijk, zes jaar eerder, te lezen.

‘De oorzaak van een probleem is moeiteloos getransformeerd tot de oplossing ervan’.Fortuyn belicht hoe de voordelen van het poldermodel gemakkelijk in hun nadeel kunnen verkeren. Het ging goed met de economie, maar Fortuyn waarschuwt voor het verjubelen van die mooie financiële situatie. Daarbij krijgt -hoe kan het anders- minister Melkert direct een sneer van Fortuyn:

‘Voor dat we het weten zitten we weer in een situatie van uit de hand lopende overheidsfinanciën en dito uitgaven voor de sociale zekerheid. Met name de PvdA is op dit punt een groot gevaar met de minister van Sociale Zaken, Melkert, in het voorste gelid.

Dit was het laatste Zwartboek dat ik redigeerde (en überhaupt het laatste dat verscheen). De Nederlandse Vereniging van Belastingbetalers hernoemde zich niet veel later in Nederlandse Vereniging voor Personal Finance, het blad De Belastingbetaler verdween ook, en daarna werd er niet veel meer van vernomen. Ik vertrok in maart 1998 naar het ministerie van Financiën.

Ga naar: De familie Baudet: een geslaagde vluchtelingenfamilie

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.