Er was weer #ophef gisteren, op Twitter, na deze tweet van publicist Thierry Baudet:

Veel twitteraars reageerden door te verwijzen naar Baudets Franse achternaam en ook ik maakte mij daaraan schuldig. Maar omdat ik dat deed, vóórdat ik mij in Baudets familiegeschiedenis had verdiept (wat niet netjes is), was mijn nieuwsgierigheid ook direct gewekt.

Want hoe zit het dan met die vermeende Franse herkomst van onze nationalistische denker?De familie Baudet

Ver hoefde ik niet te zoeken. Op zijn eigen website plaatste Baudet, heel transparant, een interview uit HP-De Tijd, waarin een en ander haarfijn uit de doeken wordt gedaan:

‘De in Haarlem geboren Thierry Baudet komt uit wat men noemt een goed milieu. In de napoleontische tijd kwam de eerste Baudet uit Frankrijk om in Nederland wiskunde en ballistiek (de wetenschap die zich bezighoudt met de beweging van projectielen) te onderwijzen. Daarmee werd een academische traditie in gang gezet. Thierry’s overgrootvader Henri was een briljant wiskundige en op zijn 28ste hoogleraar in Delft. Hij trouwde met Ernestine van Heemskerck, dochter van de Indisch-Nederlandse ijsblokkenfabrikant Willem-Frederik van Heemskerck en de Indisch-Nederlandse Josephine van Francquemont, waardoor van beide kanten Indisch bloed in de familieaderen werd gepompt. Grootvader Henri junior was hoogleraar geschiedenis en een verdienstelijk cellist. Vader Baudet is historicus en pianist.’

Op basis van online bronnen kun je behoorlijk eenvoudig, met dit tekstje als vertrekpunt, de voorvaders van Thierry Baudet in kaart brengen:

Thierry Henri Philippe Baudet, publicist (geboren 1983) 

zoon van:

Marcel Baudet, musicus (geboren 1951) 

zoon van:

Ernest Henri Philippe Baudet, historicus, cellist (1919-1998) 

zoon van:

Pierre Joseph Henri Baudet, wiskundige (1891-1921) 

zoon van:

Henri Philippe Baudet, geneesheer (1856-1912) 

zoon van:

Pierre Joseph Henri Baudet, leraar (1824-1878) 

zoon van:

Floribert Hijacinthe Fredric Baudet, (1799-1839) 

zoon van:

Pierre Joseph Baudet (1778-1858)

Henegouwen

Hier zijn we dan aangeland bij de herkomst van Thierry Baudets Frans klinkende achternaam. In de biografie van Thierry’s grootvader op dbnl.nl (geschreven door Cees Fasseur) staat het volgende over die stamvader Pierre Joseph Baudet te lezen:

‘Van vaderszijde stamde hij af van Pierre Joseph Baudet (1778-1858), kostschoolhouder, wiskundige en schrijver van Franse grammatica’s, die, uit Henegouwen komend en op de loop voor de Franse conscriptie, zich in 1795 in Nederland had gevestigd.’

Geen Fransman dus, maar een Belg (avant-la-lettre) uit Henegouwen. Om precies te zijn uit Braine-le-Comte. Op de vlucht voor de Franse conscriptie.

Vluchten voor de dienstplicht

Dat was wel een ding hoor, in de Franse tijd, het vluchten voor de conscriptie. Veel jonge mannen, die opgeroepen werden voor het Franse leger, hadden er helemaal geen trek in om in het leger te gaan om in oorlogen te vechten. Zeker niet als ze getalenteerd waren en wel betere manieren hadden om hun brood te verdienen.

Toevallig komt mijn familie ook in die tijd vanuit België naar Nederland, en in mijn kast staat een interessant boek over de geschiedenis van het stadje van mijn voorouders in de Franse tijd: ‘Het kanton Bree tijdens de Franse Revolutie’, waarin auteur Henri Peeters deze periode zeer grondig beschrijft (pag. 238-249).

Ondergedoken dienstplichtigen hadden het zwaar te verduren: verbeurdverklaring van hun goederen en inbeslagname van die van hun ouders. De dienstplichtingen vluchtten dan ook massaal naar de Bataafse Republiek.

Peeters: ‘Alle dienstplichtigen waren, sommigen vóór, de meesten onmiddellijk na hun registratie op de militielijsten, naar het buitenland vertrokken (Rijksarchief Maastricht, Frans archief 1245). De resultaten van de recrutering waren voor Frankrijk ontgoochelend: Op een totaal van 202.000 dienstplichtigen werden er 143.000 goed voor de dienst bevonden, doch slechts 96.000 meldden zich in de kazerne aan’ (pag. 245).

Tienduizenden jonge mannen op de vlucht voor een dictatoriaal regime, waaronder de voorvader van Thierry Baudet.

En wat is het goed uitgepakt.

De familiegeschiedenis van Thierry Baudet is een prachtig verhaal van een geslaagde vluchtelingenfamilie.

Ga naar: 10 websites om online je stamboom uit te zoeken

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.