In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de belangrijkste discussiepunten waren.
23 november | 26 november | 27 november | 28 november | 29 november | 30 november | 3 december | 4 december | 5 december | 6 december | 7 december | 10 december | 11 december | 12 december | 13 december | 14 december | 17 december | 18 december | 19 december | 20 december | 21 december | 24 december | 27 december | 28 december
DNB/Chartale omwisseling
- Extra ‘guldennacht’ nieuwjaar: Oude muntstukken zullen niet geweigerd worden op nieuwjaar. Verhaal met name gericht op horeca en taxi. [Sp!ts / ANP].
- Het is niet de bedoeling, maar over zes dagen is de euro er al: Vanaf 14 december zijn euro’s beschikbaar , je kunt verwachten dat mensen ermee zullen betalen. DNB verwacht dit niet, evenals MKB. [GPD 10-12, door Cees Manders]
- Eurotransporteurs vrezen vooral koning winter: Beveiliging eurotransporten vooral gericht op ongelukken door slecht weer. Directeur Den Hertog van Euro 2002 is trots over de werving van extra personeel. Ze krijgen een speciaal uniform. Uniek project publiek-private samenwerking. Beveiligingsbranche wil nog wel meer overheidstaken overnemen, zoals snelheidscontroles. [GPD 10-12]
- Eurokitverzending is grootste operatie ooit: Gesprek met Marcel Pruijt over de ins en outs van de mailing. [TLG]
- Namen: Jeroen Sprenger laat weten dat de eurokit-mailing vrijwel perfect is verlopen. [Sp!ts]
- Eurokits slechts verkrijgbaar bij één filiaal Rabobank Breda: Rabobank Breda brengt alle kits onder bij één filiaal, om de stormloop te concentreren. Rabo Nederland weet niet of andere filialen dit ook doen. [FD/Metro/ANP]
- Sorry, meneer en mevrouw van Gulden: Advertentie Connexxion Alleen euro’s op bus en tram, met verwijzing naar eurolijn / eurosite [Spits / Metro]
- Huisartsen moeten euro–acceptgiro’s testen op fouten: oproep NFE/van Dijkhuizen. [FD/TLG]
- Uiteindelijk betaalt de krant: H. van der Wielen voorspelt rimpelloze euro-introductie. Interview in VK.
- Cateraars mogen ineens op de euro overstappen, tot ergernis van de detailhandel: Marktleider Sodexho accepteert na 1-1 geen guldens meer. [VK]
- Zelfs euro helpt chipknip niet: Euro lijkt lust tot chippen niet aan te wakkeren [VK]
- De Gelderlander verwacht (voor wat het waard is!) dat de euro slechts beperkt in omloop gebracht zal worden voor 1 januari. “Te veel rompslomp” voor de winkeliers, die het in de kerstperiode druk genoeg hebben.
- In het Brabants Dagblad vertelt heer Wellink het volste vertrouwen te hebben in de omschakeling. Hij gaat zeker twee setjes halen (één voor zijn vrouw) en verzon afgelopen mei een slogan die voor iedereen zou moeten gelden “Van mij zal iemand last hebben”.
- De bewakingscamera’s in de binnenstad van Goes draaien vanaf 15 januari 24 uur per dag i.v.m. beveiliging eurotransporten (ANP)
- De Telegraaf verhaalt van en 94-jarige dame die leurt met haar briefje van f 1.000,00 maar in een ace-kantoor van de Rabo terechtkomt. Tranen met tuiten.
- Interview Zalm op / in ANP. Vriendelijk gestemd stuk. Eenheid van munt is iets anders dan eenheid van beleid. Dat zullen we behouden. Zijn opstelling over toetreding van Italië en Griekenland. Trots op de Zalmnorm daar heeft-ie meer invloed op gehad dan op de euro.
- In het AD een vriendelijke column waarin wijnhandelaar Nico Luiks zijn ‘moment of fame’ heeft.
- De Telegraaf helpt ons vandaag een handje door de lezer aan de hand te nemen bij verschillende voorbeelden rond omrekenen.
- Persbericht Min Fin over uitreiking eerste eurokit in Maastricht
- Column in Trouw gaat over het (on)gemak van chipper en chipknip. Weinig diepte.
Maatschappelijke organisaties
- PC Hooftstraat te koop voor 220 euro: Amsterdamse euro-monopolie. [Parool]
- A4-krant over de introductie van de euro: Het NRC Handelsblad geeft vanaf maandag een `A4-krant` uit over de introductie van de euro. Het krantje is te vinden op de website van de NRC voor scholieren en docenten.
Openbare orde/Veiligheid
- Elfstedentocht op de tocht: Mogelijk geen elfstedentocht vanwege euro en Huwelijk. [Sp!ts openingsartikel / Trouw / TLG / VK / ANP. Volkers van Friese Elfsteden op Radio 1; item SBS Nieuws; Henk Angenent op Radio 1 23.00 uur.]
- Banken willen minder MOT-meldingen: NVB wil aantal meldingen terugbrengen. Huidige trend leidt tot onwerkbare situatie. [ANP]
Duitsland
- Euro Haustürgeschäfte meiden: politie waarschuwt voor oplichters [SZ]
- Baht überlistet Euro-Automaten: Nu ook in Duitsland, n.a.v. publiciteit in Nederland. [SZ]
Frankrijk
- “Franse regering buigt voor gendarmes”, kopt de FET. Hierdoor menen ook andere sectoren dat extra geld voor hen beschikbaar moet komen. Stakingen aangekondigd voor 14 december en 2 januari.
België
- Automaten De Lijn aanvaarden vanaf medio januari enkel euro’s. [FET]
- Volgens een onderzoek van de Belgische centrale bank hebben Belgische bedrijven in 4 jaar de kosten van de euro ‘terugverdiend’ (Financiële Dagblad)
- Ongeveer 6% van de Belgische bedrijven zou nog niets aan de introductie van de euro gedaan hebben, zo meld de FET. Komt uit de zesde meting die de Nationale Bank van België heeft gehouden. Bovendien zou circa 15% van de betaalterminals niet klaar zijn voor de euro.
Spanje
- Maar 45% van alle peseta’s zullen terugkomen, de rest is versterf. [La Vanguardia]
EU / Europese instellingen
- Introductie van euro maakt Europa nog steeds nerveus: 1 op de 3 Europeanen denkt dat winkeliers de consument zullen misleiden met de komst van de euro. 52% blijft voorkeur geven aan eigen valuta, aldus onderzoek van GKF i.o.v. Wall Street Journal Europe. [TLG]
- Column in Financial Times meldt dat “Europa zich zorgen maakt over een te beperkte productie van munten. Een korte schets van achtereenvolgens Frankrijk, België, Italië, Portugal en Duitsland.
- De Engelstalige versie van het FD doet verslag van de bijeenkomst met buitenlandse journalisten onder de kop “Impact euro op economy negligible”
Rest van de wereld
Rusland
- In Rusland is er weinig animo voor de euro: Dollar belangrijkste buitenlandse valuta [FET]
Oost-Europa
- “Meedoen met de euro moet worden verdiend”. In Trouw een artikel over de geplande toetreding van Midden- en Oost-Europese landen.
- Technisch gezien draait de economie van Estland al op euro’s (de munt is gekoppeld aan de D Mark). Heer Wellink wordt aangehaald , “Een land kan perfect aan de criteria voldoen zonder dat de economie blijvend op orde is”. (Trouw)
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.