In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de belangrijkste discussiepunten waren.

23 november | 26 november | 27 november | 28 november | 29 november | 30 november | 3 december | 4 december | 5 december | 6 december | 7 december | 10 december | 11 december | 12 december | 13 december | 14 december | 17 december | 18 december | 19 december | 20 december | 21 december | 24 december | 27 december | 28 december

DNB/Chartale omwisseling

 Te weinig eurokits beschikbaar op het platteland (Telegraaf, Trouw  27-11): DNB: rekening gehouden met koopgedrag in kleinere gemeenten bij gehanteerde verdeelsleutel. Veel mensen doen hun boodschappen in grotere buurgemeenten waar ze de coupons voor eurokits kunnen verzilveren.

Gemeenten

Parkeervoordeel door invoering van de euro (Dagblad Rivierenland, 26-11): Over verschillende aanpak aanpassing parkeerautomaten in rievierengebied.Maatschappelijke organisaties

Consument brengt kleingeld naar de supermarkt (AD (27-11-2001; p. 23; 1/50 p.): Nu de invoering van de euro steeds dichterbij komt, leveren klanten bij supermarkten grote hoeveelheden kleingeld in. Dit leidt ertoe dat supermarkten in sommige gevallen helemaal geen kleingeld bij de bank hoeven te halen. Een cassiere van een supermarkt in Rotterdam zegt te verwachten dat klanten na de jaarwisseling hun kassabonnen oplettender zullen narekenen om te controleren of alles wel klopt: `er zal geen kassabon op de vloer liggen`.

Komst euro leidt niet tot omzetexplosie kluizensector (HFD (27-11-2001; Voorpagina; 1/50 p.): Door de komst van de euro zien winkeliers zich genoodzaakt gedurende een aantal weken een dubbele hoeveelheid contant geld – zowel euro`s als guldens – in huis te hebben. De producenten van winkelkluizen dachten dat de verkoop van kluizen daarom tot grote hoogten zou stijgen, maar in de praktijk blijkt dit enigszins tegen te vallen. De omzetten van producenten en groothandels nemen met tussen de 20 en 35% toe. Het zijn vooral de grootwinkelbedrijven die investeren in extra kluizen. De meeste middenstanders lijken de toegenomen risico`s te aanvaarden. Zij zien af van de aanschaf van nieuwe kluizen, die tussen de 1500 en 4500 gulden per stuk kosten. Een woordvoerder van de kluizensector concludeert dat Nederlanders `te krenterig`zijn.

Nationaal Forum voor de introductie van de euro dinsdag 27/11 weer bijeen (APS/Minfin): Laatste bijeenkomst Nationaal Forum op het ministerie van Financiën.

Socialistische partij wil bij noodsituarie herinvoering van de gulden (Zoetermeerse Courant 26-11): SP baseert deze stelling op NIPO-onderzoek: 42 procent bevolking voor zo’n noodplan.

Ierland

Irish raid their jam jars in spree before advent of euro (FT 27-11): Ieren geven massaal hun Ierse ponden uit, sfeerimpressie uit stadje Loughrea.

Charities seek hoarded Irish coins (BBC News 26-11): Ierse liefdadigheidsinstellingen voeren axctie om munten in te zamelen.

Frankrijk

Voormalige Franse kolonien in Afrika koppelen munt aan euro (VK (27-11-2001; p. 19; 1/50 p.): Een groep van vijftien voormalige Franse kolonien in Afrika zal haar munteenheid aan de euro koppelen. De landen hebben al sinds 53 jaar hun eigen munt, de Franc CFA, aan de Franse Franc gekoppeld. Op grond van het Europese wetsartikel dat garandeert dat eerdere financiele afspraken die afzonderlijke EU-landen hebben gemaakt van kracht blijven, zal Frankrijk ook na de invoering van de euro garant staan voor de waarde van de Franc CFA. De voormalige kolonien denken goede afspraken met Frankrijk gemaakt te hebben maar ze zijn wel bang voor een devaluatie van hun munt.

Politie breekt staking bij Frans euromuntbedrijf (FD, FAZ, 27-11): Arbeiders in Bordeaux staken voor verbetering van de werktijden en behoud van hun werk na de invoering van de euro.

België

Economische Inspectie legt eerste euroboets op (Fin. Econ.Tijd 27-11):  Economische Inspectie beboet zeven handelaars voor verkeerde prijsomzettingen en geeft nog eens 31 handelaars en bedrijven een proces-verbaal vanwege inbreuken op de wet op de handelspraktijken.

NBB voert audit uit bij waardevervoerder Brink’s Ziegler (Fin. Econ. Tijd 27-11): Dit na verlies van 1.500 euro in Limburgs Heppen.

Overige landen EU

Regeringen VK, Zweden en Denemarken willen deelnemen aan euro (HFD (27-11-2001; Internationaal; 1/50 p.): De regeringen van Groot-Brittannie, Denemarken en Zweden proberen hun bevolking ervan te overtuigen dat deelname aan de eurozone essentieel is. De bevolking van deze zogenaamde `opt-outs` mag zich in een referendum uitspreken over deelname. De publieke opinie in Zweden en Denemarken ten opzichte van de euro lijkt langzamerhand te veranderen. Voor het eerst sinds lange tijd is het aantal voorstanders van de eenheidsmunt groter dan het aantal tegenstanders. Volgens kenners heeft dit onder meer te maken met de aanslagen van 11 september; deze gebeurtenissen doen de bevolking beseffen dat een nauwere samenwerking met de andere Europese landen meer veiligheid en meer economische voorspoed met zich mee kan brengen. In Groot-Brittannie hebben de aanslagen echter geleid tot een nauwere samenwerking met de VS en een zekere verwijdering van het Europese continent. Een meerderheid van de Britten wil dan ook niet deelnemen aan de euro, ondanks het feit dat premier Blair en het Britse bedrijfsleven zich nadrukkelijk uitspreken voor deelname.

EU

Pinnen in eurolanden wordt per 1 juli 2002 gratis: Vanaf 1 juli 2002 kan er in alle twaalf eurolanden voor hetzelfde tarief worden gepind als in het eigen land. De verantwoordelijke bewindslieden hebben dit afgelopen maandag in Brussel besloten. Vanaf juli 2003 moeten er bovendien dezelfde tarieven worden berekend voor binnenlandse- en grensoverschrijdende betalingen. Bron: HFD (27-11-2001; Internationaal; 1/50 p.); AD (27-11-2001; Voorpagina; 1/50 p.); VK (27-11-2001; p. 17; 1/50 p.); TLG (27-11-2001; p. 9; 1/50 p.)

Osterweiterung keine Bedrohung für Euro (DPA 26-11): Volgens Duisenberg op het European Banking Congress. Nieuwe lidstaten worden niet meteen lid van EMU.

Overig

Foute biljetten in folders (BN/De Stem 26-11): Veel voorlichtingsmateriaal bevat verouderde afbeeldingen van de biljetten zonder echtheidskenmerken. Ook op websites DNB, ECB en NFE. DNB: “Een stommiteit”.

Oudejaarsnacht in teken euro (Telegraaf 27-11): Op oudjaar live programma uit Maastricht in NOS-actueel. Gasten: Zalm en Wellink. Theaterprogramma met artiesten. Verder kijkje in euro-crisiscentrum bij MinFin.

Wat hebben we nu eigenlijk aan die euro? (Telegraaf 27-11): Over de voordelen van  euro.

Feestje (Telegraaf 27-11): Publiek verzint bijnamen euro zelf wel.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.