Het begon, of in ieder geval, het viel me voor het eerst op toen het Autotron verhuisde van Drunen naar Rosmalen. Dat was in 1987. Ik woonde nog bij mijn ouders, en op de bank voor de TV zagen wij de reclame die nadien voor het Autotron werd uitgezonden. Iets in de trant van: ‘Kom naar het Autotron in Rosmálen!’
‘ROSmalen!’ riepen mijn ouders in koor, en de weken die erop volgden verbaasden wij ons collectief, steeds als de reclame langskwam, over zoveel onnozelheid, dat men nog niet eens wist hoe die plaats moest worden uitgesproken.
Die Autotronreclame, dat is volgens mij het begin van de Rosmálenziekte geweest, waarmee inmiddels half Nederland is besmet.
Daarna ging het verschijnsel opvallen, en dat opvallen duurt tot de dag van vandaag.
Zoals onlangs op Radio 538, waar de nieuwslezer van dienst de verkeersinformatie voorlas. ‘File op de N69 tussen Bèrgeijk en Neerpèlt’, zei hij. ‘BergEIJK en NEERpelt’, twitterde ik.
Kleine tip voor de nieuwslezer van @538: het is Neerpelt met de klemtoon op Neer, en Bergeyk met de klemtoon op -eyk. #verkeersinformatie
— fasol (@fasol) May 5, 2015
Het hielp niet, want daarnet kwam Neerpèlt opnieuw langs.
En Máásbracht, ook niet uit te roeien. (MaasBRACHT, *zucht*). Het zijn ook vooral steeds plaatsen in het Zuiden die slachtoffer worden van de klemtonenziekte.
Tja, waar ligt dat aan? Hoe komt het dat Mart Smeets Kerkráde zei en niet KERKrade, die keer in 1990 dat Nederland tegen Duitsland voetbalde en Smeets naar de Nieuwstraat afreisde, op de grens met Duitsland, om tijdens de rust te melden ‘dat het nu nog rustig was – maar er hangt iets in de lucht’. Meer aansporing hadden de hooligans uit de regio niet nodig. Een klassieker. Maar dit terzijde. Waar het om gaat, is dat de rellen plaatsvonden in KERKrade en niet in Kerkráde, zoals ‘De Mart’ zei.
Inmiddels doet half Nederland ook dat fout.
Het is natuurlijk maar een kleinigheid. Maar toch. Even opzoeken hoe je iets uitspreekt voordat je ermee op tv of op de radio gaat en het verkeerd doet, dat zou je van professionele mediamensen mogen verwachten.
Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.
19 juni 2015 op 23:12
Lees ook de discussie op Nujij: http://www.nujij.nl/media/de-hilversumse-klemtonenziekte.32517288.lynkx