Vandaag deed ik een boodschapje in Woerden, en wat ik mij al heel lang had voorgenomen, kwam er nu eindelijk van. Ik had wat tijd over, en ging op zoek naar het graf van mijn oud-oud-oudoom, die 1900 in Woerden werd begraven.

Mijn familie is zo Brabants als maar zijn kan. Als je al mijn voorouders, in mannelijke en vrouwelijke lijn, zou weergeven op een Google-mapskaart, zouden alle ballonnetjes in Zuidoost-Brabant, Noord-Limburg en Belgisch Limburg terecht komen.

Maar ik ben in Gouda terecht gekomen, en dat is ver van huis. Zoiets realiseer je je als je weer eens (zoals me afgelopen winter overkwam) in Valkenswaard bent, en daar op haast elke straathoek iets vindt dat aan je familiegeschiedenis gerelateerd is. Het meest sprekende voorbeeld is wel Café de Dommelstroom in Dommelen, tegenover de kerk en de watermolen, waar op de gevel nog altijd de muzieknoten Fa-Sol hangen.

Café De Dommelstroom in Dommelen.

Café De Dommelstroom in Dommelen.Het café was eigendom van Bernard Fasol (die officieel Paulus Leonardus als voornamen had, waarom hij Bernard werd genoemd weet ik eigenlijk niet), een broer van mijn opa. Als je het café binnen stapt, vind je daar zijn naambordje op de schouw, en zijn portret aan de muur.

Dan weet je dus waar je vandaan komt. In ieder geval, zo werkt dat bij mij.

Woerden

Maar ik ben niet de eerste van de familie Fasol die naar het Westen afdwaalde. En zo kom ik terug bij mijn oud-oud-oudoom. Hij heette Jacobus Hendricus Fasol en was Franciscaan. Na zijn intreding ging hij door het leven als broeder Accursius Fasol.

Wat ik over hem weet is dit: hij werd geboren op 22 februari 1856 in Valkenswaard als zoon van mijn betovergrootvader Bartholomeus Fasol. Hij kwam op 29 november 1877 aan in het klooster te Weert. Daar begon zijn kloosterleven, 21 jaar oud. Hij had er op 30 november een laatste gesprek met het huisbestuur. Op 6 december 1877 werd hij ingekleed in de derde orde (tertiaris) en op 8 december 1878 deed hij professie als regulier lid der derde orde.

Vanaf 28 april 1885 woonde hij in Maastricht, waar hij op 6 februari 1887 werd ingekleed in de eerste orde (novice). Op 10 februari 1888 deed hij eenvoudige professie en op 12 februari 1891 plechtige professie te Maastricht. Vervolgens verhuisde hij naar Venray, daarna (18 april 1899) naar Woerden, waar men zijn aankomst op 1 mei 1899 noteerde.

Het klooster in Woerden aan de Wilhelminaweg is inmiddels (sinds 2002) in gebruik als kunstencentrum. Het gebouw is er dus nog.

Het voormalige Franciscaner klooster in Woerden.

Het voormalige Franciscaner klooster in Woerden.

Krap een jaar na zijn aankomst in Woerden was hij dood. Accursius overleed op 22 maart 1900, 44 jaar oud. Waaraan hij overleed weet ik niet.

Op de RK begraafplaats aan de Hogewal in Woerden is een verzamelgraf van de paters van het klooster. De naam van Accursius is de eerste die op het monument vermeld staat.

Zeker weten doe ik het natuurlijk niet, maar ik acht de kans aanwezig dat ik vanmorgen de eerste van mijn familie was die het graf sinds 115 jaar heeft bezocht.

Ga naar: Fasol stam Bree – genealogie van Jacobus Fasol

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.