Een kwartierstaat is een schema waarmee je al je voorouders, zowel in mannelijke als vrouwelijke lijn, in kaart kunt brengen. Dat kan op twee manieren: grafisch of in lijstvorm.

Een mooie grafische kwartierstaat zie je in de afbeelding bovenaan deze pagina.

Als een kwartierstaat erg veel generaties teruggaat, wordt zo’n schema erg onoverzichtelijk. Immers, met iedere generatie verdubbelt het aantal voorouders! Daarom is het dan handig om de kwartierstaat als lijst te publiceren.

Nummering

Personen in een kwartierstaat worden meestal genummerd volgens het Kekulé-systeem (naar Stephan Kekulé von Stradonitz, die het schema dat werd uitgevonden door Michaël Eytzinger in 1590 populair maakte). De persoon van wie je uitgaat (probandus) krijgt nummer 1. De vader krijgt nummer 2, moeder nummer 3, de vader van de vader nummer 4, enzovoort. Het nummer van een vader van een persoon kun je dus afleiden door het nummer van de persoon met 2 te vermenigvuldigen. Het nummer van de moeder is 1 hoger dan het nummer van de vader. Met uitzondering van de probandus heeft iedere man een even nummer (twee keer zo veel als het nummer van zijn kind), terwijl iedere vrouw een oneven nummer heeft, namelijk dat van haar man + 1.



Dit is de eerste gepubliceerde kwartierstaat, door Michaël Eytzinger in Thesaurus principum hac aetate in Europa viventium (Keulen, 1590, pp. 146-147). Eytzinger laat hier zijn theorie van het nummeren van voorouders voor het eerst zien, met Henri III van Frankrijk als nummer 1.

Als je bedenkt dat iedere generatie het aantal voorouders verdubbelt, begrijp je dat je al vrij snel tot astronomische aantallen voorouders komt. Omstreeks het jaar 1300 is het aantal theoretische voorouders zelfs hoger dan de totale wereldbevolking in die tijd.

Hoe kan dat? Dat komt omdat je al snel te maken hebt met personen van wie je meer dan één keer afstamt. Deze kwartieren ‘herhalen’ zich dan.

Kwartierstaat van Peter Fasol

Mijn kwartierstaat vind je hier; hij is bedoeld als referentiedocument voor andere artikelen over personen uit dit overzicht.

Ga naar: 10 websites om online je stamboom uit te zoeken

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.