Begin oktober kwam een ‘Sonderführer’, de officier Gustave Schredel, wonende 20 Rue de Lombardie, Brussel Sint-Gilles, (zijn ouders woonden Wenen XV/101 Steigergasse 17) bij me en zei, dat alle voorraden als kunstmest, granen enz., die in onze magazijnen te Wanssum aanwezig waren moesten ingeladen worden. Ikzelf moest deze verlading leiden en ons personeel moest direct aan het werk. Op 4 oktober vertrok het eerste schip, ± 7 oktober weer ’n schip.
Toen we bezig waren met het derde schip vielen Engelse vliegtuigen met mitrailleurs en raketbommen de silo aan. De uitwerking was vreselijk. Deuren en ramen werden losgerukt. De gehele ruimte en alle verdiepingen waren bezaaid met glas en beton. Twee onzer werklieden werden licht gewond. Ikzelf bekwam een lichte wonde aan mijn linkerhand. In de nabijheid van de silo kreeg een geëvacueerde uit Oploo (Mullem) een dodelijk schot. Hij rust op het kerkhof te Wanssum naast twee Duitse officieren.
Uit losse notities (de administratie is geheel verdwenen) is ongeveer na te gaan, welke goederen zijn verladen, nl. 113 ton rogge, 125 ton tarwe, 5 ton gerst, 10 ton koolzaad, 60 ton haver, 10 ton havermeel, 5 ton bonenmeel, 16 ton gemalen suikerpulp, 4 ton garnalen, verder alle afvallen, koperslakken en kalksalpeter, dorsgaren, steekwagens, gereedschappen, erwten, bonen. Van deze granen was het grootste gedeelte in opslag voor de eigendom van de A.V.A. te Roermond. Van al het overige was Landbouwbelang eigenaar. Gedurende de periode 17 september t/m 20 november werd door de Duitse Weermacht van ons privébezit gevorderd en meegenomen: 2 rijwielen (zeer goede) met luchtbanden, 3 rijwielen met volle banden, 1 kartouw, 1 ketting, 2 beddelakens, 5 kippen, 1 zaag, 1 bijl, ± 3000 kg. kolen, briketten, brandhout, 1 trechter, 2 varkens elk 90 kg.
Woensdag 4 oktober 1944
Theo: ‘Een levende herinnering heb ik nog aan die ene keer dat we ‘in de koel’ achter aan het spelen waren en geallieerde jachtvliegtuigen het Landbouwbelang een kilometer verderop aanvielen. Een paar hulzen van mitrailleurkogels kwamen bij ons in de buurt neer. Wij bleven verbaasd en rustig toekijken, dat was interessant! De Duitse militairen die in de buurt waren, gingen meteen tot onze verbazing in dekking.’
Zondag 8 oktober 1944
De uitgeputte Amerikanen bij Overloon trekken zich terug, om te worden afgelost door de 11de Britse Pantser Divisie en de 3de Britse Infanterie Divisie. Op deze dag is de eerste deportatie in Noord-Limburg,, de zogenaamde ‘kerkrazzia’ waarbij 2000 mannen uit de volle kerken en uit hun huizen werden weggevoerd naar Duitsland.
Paul: ‘Het meest gevreesd waren de razzia’s georganiseerd door de Duitsers om in hun Vaterland voldoende arbeidskrachten voor hun landbouw en (oorlog)industrie te hebben. Alle mannen tussen de 16 en 60 jaar doken onder. (…) Door die razzia’s zijn van ons dorp zeker 30 mannen meegevoerd. Ook veel evacués waren het slachtoffer.’
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.