<< Zondag 1 april 1945

Harry is op vakantie bij ons. Laura Fasol is meegekomen. Eerst nu vernemen we, dat Jan sedert Palmzondag naar Engeland is vertrokken. Ik krijg bezoek van een inspecteur der Grontmij met J. Verstraten. We bespreken het opruimingswerk aan de silo. Ik breng naar voren, dat we reeds kali af kunnen leveren en dat deze kali tevoren gesorteerd en vrij van beton, ijzer enz. gemaakt moet worden. Voor deze beduidende arbeid wordt een nieuwe begroting aangelegd. Het gehele te verwerken bedrag van opruiming, sortering, enz. zal bedragen ± 10.000 gulden.

Vrijdag 4 mei 1945 – zondag 6 mei 1945

Op 4 en 5 mei capituleren de Duitsers in het westen. Op 6 mei tekent de Duitse bevelhebber in Wageningen de overgave. Nederland is bevrijd.Theo: ‘Opvallend is dat Vader niets meer schrijft over de voortgang van de geallieerde opmars. Ikzelf kan me ook niets herinneren over enige spanning over hoe het de geallieerden verder verging. Ik kan me ook helemaal niets herinneren van de ‘grote dag van de bevrijding’. Drong het nieuws ervan wel door tot Wanssum? We waren gewoon bevrijd en leefden daarnaar. Er moeten na 5 mei ook nog Wanssumse mannen uit Duitsland zijn teruggekomen; ook daarvan herinner ik me niets. Ik weet dat we weer naar school gingen, maar tot aan de zomervakantie, alleen halve dagen: het schoolgebouw was maar gedeeltelijk bruikbaar, meen ik.’

Maandag 4 juni 1945 >>

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.