<< Dinsdag 2 januari 1945

Talrijk vallen granaten op het dorp Wanssum. Alle huizen worden min of meer getroffen. De Duitsers hebben te Wanssum een bruggenhoofd gevormd. De Engelsen trachten hen weer te verdrijven. In het bos bij Tax aan de Wellse weg hebben de Duitsers zich genesteld. Na enige dagen zijn ze weer verdreven, ofschoon er nog steeds in Wanssum granaten vallen en de huizen meer en meer vernielen. Zelfs te Oirlo vallen af en toe Duitse granaten, die echter geen schade van betekenis aanrichtten. De O.D. heeft ons huis weer verlaten (uit veiligheidsoverwegingen).

Woensdag 3 januari 1945

Mathieu: ‘In januari hebben vooral Polen meegedaan bij bevrijding van Wanssum. Veel van die Polen mochten pas na 10 jaar terug naar Polen.’Paul: ‘Op 3 januari 1945 werden wij nog opgeschrikt door een verbeten offensief van de Duitsers die tussen Wanssum en Well een ‘Brückenkopf’ wilden vormen en zij hadden zich verschanst in het Tax-zien-Buske in de buurt van de Maas. Het Brückenkopf Wanssum was toen even wereldnieuws. Maar het feest ging gelukkig niet door.’

Mathieu: ‘Dit bruggenhoofd van een honderdtal soldaten, die fel werden ondersteund vanuit Well aan de overkant van de Maas, werd door de geallieerden aangezien voor een nevenaanval van het Ardennenoffensief. Omstreeks 8 januari moesten de Duitsers het bruggenhoofd ontruimen. Gek eigenlijk dat je je daarvan zo weinig feitelijk herinnert. Wel is mij een uitspraak van Vader bijgebleven: ‘als de Duitsers er door komen, emigreren wij naar Amerika’.

Maandag 15 januari 1945 >>

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.