Ameerah Haq was in 1976 de eerste niet-Nederlander die aan de slag ging bij een VN-organisatie in een functie die door Nederland werd gefinancierd uit het Assistent-Deskundigenprogramma. Ze bleef bij de VN, en werd zelfs Under-Secretary-General for Field Support. Ameerha Haq is nooit vergeten hoe zij haar carrière bij de VN kon starten dankzij Nederland.
Het Assistent-Deskundigenprogramma startte in 1954. Met het programma financiert Nederland functies op strategische plekken in een internationale organisatie. Op die manier wil Nederland die organisaties sterker maken. De selectie gaat op basis van competenties en niet op nationaliteit, in lijn met de speerpunten van het OS-beleid. Dat geeft de grootste kans op doorstroming van de kandidaten, later in hun carrière. Er worden in een jaar zo’n 75 functies medegefinancierd.
Toch is het programma niet zo heel bekend. Ten onrechte: het programma heeft een belangrijk neveneffect: de mensen wiens functie dankzij Nederland werd gefinancierd, raken immers op een bijzondere manier aan ons land verbonden. De groep (ex-)assistent-deskundigen is een reservoir van multilateraal getraind talent. Zo is in de loop van de jaren een netwerk ontstaan van mensen die werken bij internationale organisaties, die aan den lijve hebben ervaren dat Nederland belang hecht aan het goed functioneren van die organisaties.
Het voornemen is, om dit netwerk nu ook beter te gaan benutten. Buitenlandse Zaken heeft iedereen die ooit aan het programma deelnam opgeroepen om bij de alumnigroep op LinkedIn te komen (die door een alumnnus wordt beheerd). Sinds 2009 vinden alumnidagen plaats.
Het Assistent-Deskundigenprogramma viert dit jaar zijn 60-jarig jubileum. DMM werkt aan een e-book, met verhalen van succesvolle alumni. En op 4 september is er een congres, waarvoor alle assistent-deskundigen uit het verleden zijn uitgenodigd. Ook Ameerah Haq is erbij, net als de allereerste assistent-deskundige uit 1954. Het assistent-deskundigenprogramma is nog altijd springlevend. Het levende bewijs dat langetermijndenken resultaten geeft.
Gepubliceerd in BZ-blad, augustus 2014.
Ga naar: Celerblues
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.