De Malpie is een natuurgebied in de gemeente Valkenswaard. Het is ongeveer 110 hectare groot. Het ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft.

Kenmerkend voor de Malpie is het heidegebied met daarin een aantal kleinere en grotere vennen. De grote vennen zijn het Molenven, het Wasven en het Grote Malpieven. het heidegebied is een van de laatst overgebleven oorspronkelijke Brabantse heidegebieden.

Verder zijn er zandverstuivingen te vinden in het naaldbos.

De Dommel stroomt door het gebied. Aan de noordelijke grens van het gebied aan de rivier vinden we de Venbergse watermolen.Over de betekenis van de naam Malpie bestaan verschillende theorieën. Een mogelijkheid is dat het is afgeleid van het Franse ‘mal pays’ (slecht land). Een andere theorie, die waarschijnlijk de juiste is, is dat het woord is afgeleid van het oud-Nederlandse ‘maal pee’: maal betekent grenspaal en pee betekent zandrug, of zandpad. Dus een plaats waar paden op een zandrug naar een grenspaal leiden.

De Malpie is een geliefd wandel- en fietsgebied.

Geschreven voor Wikipedia.

Ga naar: Heerlijkheden op Venbergen, Klein Wolfslaar en Sweet Home

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.