De Malpie is een natuurgebied in de gemeente Valkenswaard. Het is ongeveer 110 hectare groot. Het ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft.

Kenmerkend voor de Malpie is het heidegebied met daarin een aantal kleinere en grotere vennen. De grote vennen zijn het Molenven, het Wasven en het Grote Malpieven. het heidegebied is een van de laatst overgebleven oorspronkelijke Brabantse heidegebieden.

Verder zijn er zandverstuivingen te vinden in het naaldbos.

De Dommel stroomt door het gebied. Aan de noordelijke grens van het gebied aan de rivier vinden we de Venbergse watermolen.

Over de betekenis van de naam Malpie bestaan verschillende theorieën. Een mogelijkheid is dat het is afgeleid van het Franse ‘mal pays’ (slecht land). Een andere theorie, die waarschijnlijk de juiste is, is dat het woord is afgeleid van het oud-Nederlandse ‘maal pee’: maal betekent grenspaal en pee betekent zandrug, of zandpad. Dus een plaats waar paden op een zandrug naar een grenspaal leiden.

De Malpie is een geliefd wandel- en fietsgebied.

Geschreven voor Wikipedia.

Nu je hier toch bent...Het aantal bezoekers aan Fasol.nl neemt ieder jaar toe. We bieden je alle informatie op deze website - artikelen en genealogische database - gratis aan. En dat blijft zo!

Maar met het in stand houden van fasol.nl zijn ook kosten gemoeid, zoals voor hosting en ontwikkelkosten. Als je fasol.nl waardeert, kun je dat laten merken door het doen van een financiële bijdrage.

Op de pagina Samenwerken vind je de mogelijkheden om te doneren of te sponsoren.

Lees ook: