De populaire serie Verborgen Verleden is alweer aan zijn 8e seizoen toe. In deze serie gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun voorouders. Een groot aantal afleveringen is nog altijd terug te kijken via Uitzending Gemist. Hieronder volgt een lijst van de deelnemers op alfabetische volgorde, met een link naar ‘hun’ aflevering.
De serie is een prachtig voorbeeld van stamboom storytelling. Verborgen verleden is een Nederlandse afgeleide van het Engelse programma ‘Who do you think you are’. Daarom vermeld ik ook enkele afleveringen van ‘Who do you think you are’, die zich (deels) in Nederland afspelen.
Willeke Alberti
9 januari 2011
Zangeres Willeke Alberti vraagt zich af waar haar muzikaal talent vandaan komt. Haar zoektocht begint dichtbij het huis waar haar vader is geboren: café Rooie Nelis in de Amsterdamse Jordaan.
Dieuwertje Blok
5 januari 2018
De moeder van Dieuwertje heeft een Joodse achtergrond. Wat is daarvan nog te achterhalen? Ze weet dat Joodse voorouders van haar slagers in Middelharnis waren. Bij haar onderzoek daar stuit Dieuwertje onder meer op een bijzondere liefdesgeschiedenis. Voor de wortels van de voorouders aan vaderskant moet Dieuwertje naar Schiedam. Daar treft ze een zeer welvarende familie aan van brouwers en jeneverstokers, maar ook een populaire kookboekenschrijfster. Om de lijn verder terug te kunnen volgen, neemt Dieuwertje het vliegtuig de grens over.
Sacha de Boer
8 april 2017
De oma van fotografe en voormalig Journaal-presentatrice Sacha de Boer heeft haar een doos met oude familiefoto’s nagelaten. Die roepen bij Sacha allerlei vragen op over haar voorouders. Vooral ook omdat ze al weet dat ze Schotse roots heeft, maar niet weet hoe dat precies zit. Er gaan wel allerlei geruchten rond in de familie. Zo zouden er via die Schotse verwanten banden zijn met de Schotse adel. Sacha wil dus op zoek naar een familiekasteel. Dan zou een droom uitkomen. Er zouden zelfs bloedlijnen naar het koningshuis zijn, maar dat is echt te onwaarschijnlijk voor woorden.
Hugo Borst
23 januari 2011
Hugo Borst is voetbalanalist en journalist, maar bovenal Rotterdammer. Hij zou heel graag zien, dat zijn roots al eeuwenlang in de Maasstad liggen.
Stef Bos
2 maart 2013
Stef Bos werd geboren in Veenendaal waar zijn vader, voor wie hij het lied Papa schreef, nog altijd woont. Van hem hoort Stef dat de familie verwant zou zijn aan een groot componist. Stef Bos werd geboren in Veenendaal waar zijn vader, voor wie hij het lied Papa schreef, nog altijd woont. Van hem hoort Stef dat de familie verwant zou zijn aan een groot componist. Als zanger en musicus voelt Stef zich verplicht uit te zoeken wat er waar is van dat familieverhaal. Tijdens die zoektocht stuit hij ook op een voorouder die rijk en beroemd genoeg was om door een grote Hollandse Meester te worden geportretteerd. En hij vindt een groot aantal voorvaderen die leefden van het woord. Kortom, het thema is: tekst en muziek.
Jan des Bouvrie
1 november 2014
De afgelopen tientallen jaren heeft interieurontwerper Jan des Bouvrie menig huiskamer in Nederland een ander aanzien gegeven. Lichter, stijlvoller, functioneler. Zijn invloed op onze manier van wonen is niet te onderschatten. Al die jaren heeft Jan zich ook met kunst beziggehouden, al was dat meer privé. Hij was al vroeg verzamelaar van hedendaagse kunst en is dat nog steeds. Op zijn zoektocht naar zijn familiegeschiedenis zou hij graag voorouders tegenkomen die zich ook artistiek ontplooiden, als verzamelaar bijvoorbeeld of als uitvoerend kunstenaar. Nu heeft hij wel eens gehoord van een verre verwant die een enorme kunstverzameling in Engeland zou hebben. In een groot kasteel. Alle reden om dat eens uit te zoeken. Het resultaat is verrassend.
Aaf Brandt Corstius
4 oktober 2014
Columniste en schrijfster Aaf Brandt Corstius stamt uit een bekende familie. Haar recent overleden vader Hugo Brandt Corstius was een scherp columnist en een begaafd schrijver en wetenschapper. Haar broer Jelle maakte faam met zijn televisieseries voor de VPRO. Aaf schrijft naast boeken onder meer een dagelijkse column in de Volkskrant. De inspiratie voor die columns komt vaak uit haar directe omgeving: haar gezin en haar familie. Voor Verborgen verleden gaat ze op pad om vragen te beantwoorden over haar familiegeschiedenis. Waren haar voorouders ook zo intensief met taal bezig als haar vader, haar broer en zijzelf? En er schijnt ergens een connectie te zijn met het voormalige Indië, maar hoe zit dat? Veel wordt duidelijk wanneer ze een dagboek vindt van haar overgrootmoeder Johanna, een ondernemende en dappere vrouw die Aaf tijdens haar zoektocht goed leert kennen.
Claudia de Breij
23 september 2017
Cabaretière Claudia de Breij is in Utrecht geboren en woont daar nog altijd met veel plezier. Utrecht is echt haar stad én die van veel van haar voorouders. Claudia ontdekt hoe en waar precies haar Utrechtse voorouders woonden en werkten en ze hoort een paar ontroerende verhalen. Tot haar verrassing moet Claudia Utrecht toch verlaten om het spoor van haar voorouders te volgen. Eerst blijft ze nog redelijk in de buurt, maar uiteindelijk moet ze zelfs naar het buitenland om te zien waar haar verre verwanten ooit zijn geboren. Tijdens die lange zoektocht maakt ze wel kennis met voorouders van wie ze allemaal wel iets geërfd lijkt te hebben.
Rory Bremner
Who do you think you are, 29 december 2009
Rory Bremner didn’t know his father very well. He was an older father, who was a little distant and died when Rory was 18 years old. Rory knew he was an infantry officer in the Second World War, but thought he saw little action. At his brother’s house, Rory discovers some of his father’s wartime letters, in which he talks about a battle for the Dutch city of ‘s-Hertogenbosch. Rory travels to Holland where meets a man who was with his father during the battle. Moving on to Germany, Rory learns about the part his father played in the post-war reconstruction and discovers how he managed to find time to get to know the locals.
June Brown
Who do you think you are, 7 mei 2012
National treasure June Brown leads the way as the oldest person ever to take part in Who Do You Think You Are? During her search to find out if she is a real EastEnder, June unravels her Jewish heritage, and discovers how momentous historical events shaped her family’s destiny, forcing them to migrate across Europe. June begins her investigation in London, by exploring her great great great grandfather’s involvement in the shadowy underworld of 19th century bare-knuckle boxing. Tracing her ancestors further back, the trail leads June to Holland and the story of a family tragically divided by war. Pushing back even further, June discovers an extraordinary document that reveals the impact the Spanish Inquisition had on her family, causing them to be forcibly expelled from North Africa.
Daphne Bunskoek
26 januari 2013
Actrice en presentatrice Daphne Bunskoek komt uit Twente, de streek waar ooit de textielindustrie hoogtij vierde. Veel van haar voorouders hebben dan ook in de textiel gewerkt, voor een schamel loon. Actrice en presentatrice Daphne Bunskoek brak bij een groot publiek pas door toen ze RTL Boulevard ging presenteren, maar daarvoor was ze ook al in tal van programma’s te zien.
Armin van Buuren
16 februari 2018
Wereldberoemd dj en producer Armin van Buuren is benieuwd of hij uit een roemrijk geslacht stamt. Het antwoord is enerzijds nee, maar anderzijds ook weer ja.
Job Cohen
16 september 2017
Hoewel oud-burgemeester en voormalig politicus Job Cohen al veel weet over zijn familiegeschiedenis, heeft hij nog enkele boeiende vragen die hij hoopt te kunnen beantwoorden. Zo wil hij graag weten wat de rol van zijn opa Hendrik Cohen precies was als voorzitter van de Joodsche Raad in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opa is net als zoveel familieleden omgebracht door de nazi’s. Job heeft het hem dus nooit kunnen vragen. Natuurlijk wil hij ook weten waar de familie aan vaders kant, de Cohens, vandaan komen en of zijn voorouders aan moeders kant, de Belinfantes, uit Portugal afkomstig zijn. En zijn er nog verwanten die zich ook intensief met de politiek hebben beziggehouden? Er wachten Job heel wat indrukwekkende en ontroerende verrassingen als hij op zoek gaat naar zijn verborgen verleden.
Paulien Cornelisse
25 oktober 2014
In deze aflevering cabaretière Paulien Cornelisse. Paulien Cornelisse trekt volle zalen met haar cabaretvoorstellingen, en haar boeken zijn megabestsellers. Zij heeft heeft dus veel succes met haar werk. Hoe anders was dat voor haar oma Pauline, naar wie ze is vernoemd. Die kwam als jong meisje, alleen en berooid, vanuit Oostenrijk naar Nederland om hier een betrekking als dienstmeisje te vervullen. Paulien wil graag meer weten over haar Oostenrijkse wortels en vindt daar inderdaad verhalen over voorouders die ze nog niet kende. Maar Paulien voelt zich ook heel erg een Amsterdamse en is benieuwd hoe ver haar sporen in de hoofdstad teruggaan. Heel ver, zo zal blijken, en haar voorouders zijn onder meer nauw verbonden met het groene hart van Amsterdam, het Vondelpark. De grote liefde van Paulien Cornelisse is uiteraard de taal. Als ze ontdekt dat een van haar voorouders is vernoemd naar een boek, is de cirkel voor haar helemaal rond.
Eric Corton
14 oktober 2017
De oma van acteur en presentator Eric Corton heeft lang niet geweten wie haar biologische moeder was en haar vader heeft ze ook nooit gekend. Eric wil weten hoe dat zo’n honderd jaar geleden kon gebeuren. Als hij dieper graaft in zijn familiegeschiedenis, komt hij een voorvader tegen die tijdens de Slag bij Waterloo tegen Napoleon heeft gevochten. Dat ontroert Eric zeer, niet alleen omdat hij als jongen graag met tinnen soldaatjes speelde, maar vooral omdat zijn vader hem weleens meenam naar Waterloo om over die slag te vertellen. Alsof zijn vader toen al voelde dat er een familieband was met die plek. Eric komt er nu achter hoe dat precies zit.
Nasrdin Dchar
19 januari 2013
Nasrdin Dchar is een Nederlandse acteur van Marokkaanse afkomst die bekend werd door zijn rol in tv-series als Shouf Shouf en De vloer op. In de bioscoop was hij onder meer te zien in Tirza en Süskind. Hij won het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film Rabat in 2011. Zijn emotionele pleidooi voor tolerantie die hij toen als dankwoord hield, maakte grote indruk en haalde alle nieuwsuitzendingen. Nasrdin herinnert zich zijn grootvader nauwelijks. Hij weet wel dat opa naar Mekka is geweest en een zeer gerespecteerd man was, maar opa stierf toen Nasrdin een jaar of acht was en er was dus geen tijd om hem echt te leren kennen. Nu is het tijd om die achterstand goed te maken en daarvoor moet hij bij de familie in Marokko zijn, die overigens uit nog meer leden blijkt te bestaan dan hij weet van had. De verhalen die over zijn opa worden verteld, zijn indrukwekkend en raken Nasrdin diep. Maar als hij verder in de stamboom van zijn opa teruggaat, valt hij pas echt van de ene verrassing in de andere. Deze reis naar zijn verborgen verleden maakt van Nasrdin Dchar een ander mens.
Jules Deelder
15 april 2017
Dichter en levenskunstenaar Jules Deelder is een geboren en getogen Rotterdammer. Hij is zijn leven lang fan van Sparta en staat bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Het is de vraag of zijn voorgeslacht ook zo Rotterdams is. Jules vermoedt van niet. Maar het zou hem niet verbazen als zijn voorouders wel met de zeevaart en visserij te maken hebben gehad. Daarin krijgt Jules gelijk, op een manier die hij nooit had kunnen verwachten. Op zijn verre zoektocht lijkt dit citaat van Jules Deelder zelf in ieder geval wel van toepassing: Hoe verder men keek, Hoe groter het leek.
Anna Drijver
8 november 2014
In deze aflevering actrice en schrijfster Anna Drijver. Als schrijfster verzamelt ze graag verhalen uit haar familiegeschiedenis. Actrice en schrijfster Anna Drijver werd bij een groot publiek vooral bekend dankzij haar rollen in de film Komt een vrouw bij de dokter en de tv-serie Levenslied. Afgelopen seizoen schitterde ze als Scarlett O. Actrice en schrijfster Anna Drijver heeft veel vragen over haar familiegeschiedenis. Waar komt bijvoorbeeld haar donkere, exotische uiterlijk vandaan? In dit fragment een stukje over haar over-overgrootvader die lid was van de vrijmetselarij.
Arjan Ederveen
13 februari 2011
Als acteur is Arjan Ederveen dikwijls te zien in sprookjesachtige verhalen met veel magie en onverwachte gebeurtenissen. De film Lang en gelukkig is daarvan een recent voorbeeld. Het kan dan ook bijna geen toeval zijn, dat Arjan tijdens zijn zoektocht naar zijn familiegeschiedenis ook magische en sprookjesachtige verhalen tegenkomt. Zo blijkt er een ver familielid te zijn die opgroeit als arme wees, maar zomaar ineens stinkend rijk wordt. Arjans voorouders hielden zich ook veel bezig met spirituele zaken. En ze hadden allemaal heel nadrukkelijk een eigen mening. Sommigen lijken Arjan wel. Arjans overgrootvader werkte in Amersfoort.
Tom Egbers
9 januari 2016
In deze uitzending Tom Egbers. Tom Egbers is presentator, journalist en schrijver en is vooral bekend als gezicht van NOS Studio Sport. Tom wil alles weten over de voorouders van zijn moeder, die in Engeland is geboren. Klopt het bijvoorbeeld dat haar vader RAF-piloot bij de Engelse luchtmacht was tijdens de Eerste Wereldoorlog? Heeft hij ook in de vreselijke loopgraven in Vlaanderen of Noord-Frankrijk gevochten? Tom gaat op onderzoek bij zijn Engelse familie en in Britse archieven en ontdekt het ware verhaal. Hij komt er ook achter of het waar is dat zijn familie afstamt van naar Engeland geëmigreerde Ieren. Tijdens zijn reis ontdekt hij dat zijn voorouders een totaal ander leven hebben geleid dan hijzelf, maar hij herkent sommige van hun karaktereigenschappen wel degelijk in zichzelf.
Herman Finkers
18 maart 2017
Als cabaretier Herman Finkers aan de zoektocht naar zijn voorouders begint, gaat hij ervan uit dat hij die tocht wel per fiets kan afleggen. Hij vermoedt dat hij vanuit Twente in ieder geval de IJssel niet zal hoeven oversteken. Zijn voorouders zijn immers allemaal echte Tukkers, al generaties lang geworteld in Almelo en directe omgeving. Voor een deel is dat ook waar, maar wanneer Herman wat dieper in zijn familiegeschiedenis duikt, komt hij toch voor verrassingen te staan en moet hij meer kilometers maken. In ieder geval te veel voor de fiets. Aan het eind van zijn tocht concludeert Finkers: ‘Er is best heel veel leed voorbijgekomen en daarom vind ik het eigenlijk wel bewonderenswaardig en ook wel verbazingwekkend dat ik uit zo’n vrolijke familie kom.’ De droge humor van Herman Finkers lijkt uit misère geboren.
Philip Freriks
10 oktober 2010
In de familie van nieuwslezer Philip Freriks ging altijd al het gerucht dat ze zouden afstammen van een Franse hugenoot. Dit werd gesuggereerd door de Frans klinkende achternaam van zijn oma: Wikart. Het zou voor Philip zijn diepgewortelde fascinatie voor Frankrijk verklaren. Maar op zijn zoektocht stuit hij op een onverwachte en schrijnende geschiedenis die hem naar de strafkolonie van Veenhuizen voert. Uiteindelijk vindt Philip dan toch zijn verwantschap met Frankrijk, alleen op een totaal andere manier dan hij had kunnen vermoeden.
René Froger
22 oktober 2016
Ras-Amsterdammer René Froger, geboren en getogen in de Jordaan, ontdekt dat zijn familie nog meer geworteld is in het Amsterdamse amusement dan hij al dacht. Zijn vader was de volkszanger Bolle Jan die samen met zijn moeder optrad als het duo Jan en Mien. Dat was bekend, maar verder terug in het verleden vindt René nog meer artiesten. Wat René helemaal niet verwacht, is dat zijn roots ook ver buiten de Jordaan terug te vinden zijn.
Cees Geel
31 maart 2012
Acteur Cees Geel wil weten of er misschien voorouders te vinden zijn die net als hij de koude geboortegrond van Noord-Holland verlieten om hun geluk elders te zoeken?
Jack van Gelder
27 september 2014
In deze aflevering Jack van Gelder. We kennen hem vooral als de kundige en enthousiaste sportverslaggever en interviewer van de NOS. Zijn commentaar bij historische voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal is bijna net zo legendarisch als die wedstrijden zelf. Maar er is meer dan sport in het leven, weet Jack. En er is naast het leven van nu ook een verleden. In de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Verborgen verleden duikt Jack in dat verleden: wie waren zijn voorouders en wat zijn hun verhalen? Jack is geboren in een joodse familie. Hoewel hij weinig binding heeft met het joodse geloof, is zijn familiegeschiedenis onvermijdelijk gekleurd door de joodse geschiedenis en cultuur. Maar hoe het zijn voorouders is vergaan, weet Jack niet. Hij vermoedt dat hij via zijn moeder afstamt van Portugese of Spaanse Joden en gaat dat uitzoeken. Hij stuit bij die zoektocht op een serie indringende en onthullende familieverhalen.
Ronald Giphart
2 februari 2013
Ronald Giphart, schrijver van veel gelezen en geprezen boeken, is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij heeft hen nooit zijn achternaam gegeven omdat hij twijfelt of hij zelf wel een echte Giphart is. Ronald Giphart is schrijver van veelgelezen en veelgeprezen boeken als Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Giph. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Ronald heeft zijn kinderen nooit zijn achternaam willen geven omdat hij zelf niet zeker weet of hij wel een echte Giphart is. Dit programma is dé kans om uit te zoeken wie zijn biologische voorouders precies zijn en of bij hem – en dus bij zijn kinderen – wel echt. Hij bezoekt hiervoor onder meer het Gemeentearchief Schiedam.
Maria Goos
24 oktober 2010
Maria Goos is schrijfster die zich in haar werk vaak heeft laten inspireren door haar eigen familie: haar moeder, haar vader en diens voorouders. Maar eigenlijk weet ze niets van de familie van haar moeder. Maria Goos gaat op zoektocht gaat naar haar Brabantse ‘roots’.
Josh Groban
Who do you think you are, 23 maart 2015
Josh Groban traces his ancestors’ roots to Germany. He discovers a relative who was not only a deacon, but also a music teacher & well-known astronomer. But Josh’s ancestor’s predictions of cataclysmic doom put him in the crosshairs of the church.
Het Nederlandse gedeelte van zijn familiegeschiedenis is uitgebreid beschreven door Yvette Hoitink, die meewerkte aan deze aflevering.
Richard Groenendijk
9 februari 2018
De familie van cabaretier en presentator Richard Groenendijk komt van de Zuid-Hollandse eilanden. Hij wil weten of dat altijd al zo was. Nee dus!
Hanneke Groenteman
25 maart 2017
Paul Haenen
21 oktober 2017
De moeder van Paul Haenen had straatvrees waardoor ze moeizaam functioneerde en niet altijd de moeder kon zijn die Paul zich misschien gewenst had. Nu wil hij proberen te achterhalen hoe zijn moeder zo werd. Kwam het doordat haar zuster er met haar grote liefde vandoor ging? Of is ze tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken geraakt bij gebeurtenissen die haar heftig hebben geschokt? Als Paul antwoord heeft gekregen op die vragen, zoekt hij zijn voorouders aan vaders kant. Daarvoor moet hij onder meer naar Amsterdam en Maastricht, maar uiteindelijk de grens over: naar een enorm kasteel.
Dominique van der Heyde
20 februari 2016
Dominique van der Heyde studeerde politicologie en is parlementair journaliste voor Nieuwsuur en het NOS Journaal. Daarnaast schrijft ze samen met haar vrouw politieke thrillers onder het pseudoniem Anna Levander. Dominique wil meer weten over haar voorouders aan moeders kant van de familie. Zoals oma Gigi en haar ouders die tijdens de Eerste Wereldoorlog uit België naar Nederland vluchtten. Wat voor mensen waren dat? Kwamen ze oorspronkelijk uit Italië, zoals binnen de familie wordt gefluisterd? Dominique is een volle nicht van Beau van Erven Dorens. Ook die tak van haar stamboom zoekt ze uit en krijgt verhalen te horen over piraten, internationale handel en de Spaanse Inquisitie. Genoeg voor een nieuwe thriller.
Sophie Hilbrand
7 april 2012
Sophie Hilbrand werd als tv-presentatrice bekend door het programma Spuiten en slikken. Intussen heeft ze voor BNN tal van programma’s op het scherm gebracht, van Try before you die tot Je zult het maar zijn. Daarnaast schitterde ze in films als Zomerhitte van Monique van de Ven. Sinds Sophie zelf een gezin heeft, is ze nieuwsgieriger geworden naar haar voorouders. Zo vindt ze dat ze te weinig weet over haar lievelingsoma Fransje Reichman die inmiddels overleden is. Als ze meer over oma Fransje te weten komt, leert Sophie misschien ook zichzelf beter kennen. Oma was iemand van ‘niet zeuren maar aanpakken’ en Sophie zit zo ook in elkaar. Zitten eigenschappen als daadkracht en doorzettingsvermogen in haar genen? En waaruit blijkt dat dan bij haar voorouders? Voor de antwoorden reist Sophie naar diverse buitenlanden, waar ze mooie verhalen vindt die haar voorouders tot leven brengen.
Isa Hoes
5 november 2016
Actrice Isa Hoes is benieuwd naar haar joodse verleden. Vader Hoes is van katholieke afkomst; haar moeder is joods. Haar joodse voorouders is in de loop der eeuwen weinig ellende bespaard gebleven, want antisemitisme lijkt wel van alle tijden. Desondanks wisten haar voorouders zich op te werken tot succesvolle burgers van Nederland en Europa.
Maurice de Hond
2 februari 2018
Hoewel opiniepeiler Maurice de Hond al veel weet van zijn familiegeschiedenis, is hij nog op zoek naar het antwoord op de vraag: waar komen mijn Joodse voorouders nou echt vandaan?
Pieter van den Hoogenband
10 december 2016
Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband wil vooral meer weten over zijn grootouders aan vaders kant van de familie en hun voorouders. Oma Loes is nog maar kortgeleden overleden en toen Pieter druk was met zijn sportcarrière, vroeg hij haar niet zo vaak naar haar familiegeschiedenis. Dat er een band is met Indonesië weet Pieter wel, maar hoe langdurig, hecht en persoonlijk die is, ontdekt hij nu pas.
Marc-Marie Huijbregts
28 april 2012
Marc-Marie Huijbregts heeft het in zijn theaterprogramma’s dikwijls over zijn familie. Zijn ouders, ooms en tantes hebben hem veel mooie en humoristische verhalen opgeleverd. Maar wat weet Marc-Marie over de generaties daarvóór? Waren dat ook zulke bijzondere gewone mensen? Het liefst ontdekt Marc-Marie onder zijn voorouders typetjes als een hoer met één been of een man met een vlooiencircus. Als hij op zoek gaat in de Brabantse archieven, vindt hij inderdaad opmerkelijke voorouders. Er zijn boeiende en soms komische verhalen over oplichting, prostitutie en zelfs moord! Voor die moord moet hij wel helemaal terug naar het jaar 1599.
Twan Huys
12 november 2016
Presentator Twan Huys is zeer verbaasd wanneer hij tijdens zijn zoektocht vooral buiten zijn geboorteprovincie Limburg moet zijn om zijn voorouders te vinden. Ook verwacht hij eigenlijk alleen maar verhalen over armoede en ellende. Die zijn er, maar er is meer. Sommige voorouders bewogen zich in zeer verrassende milieus.
Bennie Jolink
14 april 2012
Bennie Jolink is met zijn band Normaal het boegbeeld van de Nederlandse dialectpop. Het Achterhoeks is zijn taal en de Achterhoek zijn streek. Hij vermoedt dat dat ook voor zijn voorouders gold.
Ashley Judd
Who do you think you are – USA, 23 november 2011
Film star Ashley Judd can go back eight generations on her mother’s side, but her father’s ancestry is more of a mystery. Ashley sets out to find out if there is any truth to two family stories – first, that her great-great grandfather Elijah Hensely spent time in an infamous Confederate prison during the Civil War; and secondly, that the family has deep New England roots. Ashley uncovers Elijah’s service record from the Civil War and discovers not only that he was imprisoned – twice – but that he was badly wounded at Saltville and had to have his leg amputated on the battlefield. She then travels to Massachusetts, where she discovers a connection to the ultimate American story – the Mayflower. Finally, Ashley travels through England – to York, Cambridge and the original Boston in Lincolnshire – as she tracks the dramatic story of her ancestor William Brewster, who was persecuted for his religious beliefs, fled to Leyden, Holland, before seeking religious freedom in the New World.
Teun van de Keuken
23 januari 2016
Teun van de Keuken is journalist, columnist en programmamaker en bereikt een groot publiek met kritische tv-programma’s als Keuringsdienst van Waarde en De Monitor (KRO-NCRV). Teun is vooral benieuwd naar de afkomst van zijn oma en opa aan zijn moeders kant: opa was een telg uit een geslacht van welgestelde ondernemers en oma was als arme dienstmeid uit Duitsland naar Nederland gekomen. Hun huwelijk was een schande binnen de familie. Teun wil nu weten waar die rijkdom aan de ene kant en die armoede aan de andere vandaan kwamen. Hij is ook zeer verrast als hij gevraagd wordt naar Museum Prinsenhof in Delft te komen. Hebben zijn voorouders daar hun sporen nagelaten?
Jeroen Krabbé
19 november 2016
Acteur en schilder Jeroen Krabbé vermoedt dat zijn oorsprong bij joodse emigranten uit Zuid-Europa ligt. Daar krijgt hij bijna gelijk in. Maar zijn familiegeschiedenis zit toch net even anders in elkaar. Hij gaat wel op reis, maar naar een land dat hij totaal niet had verwacht. Hij kan zelfs een nieuw paspoort aanvragen.
Tania Kross
30 januari 2011
Mezzosopraan Tania Kross is geboren op Curaçao, maar heeft al jaren Nederland als thuisbasis. Hiervandaan reist ze de hele wereld rond om op te treden in de grote concertzalen van Parijs, Wenen en New York. In dit programma maakt ze ook een lange reis: van Gouda naar haar echte thuis, Curaçao, waar haar familiegeschiedenis te vinden is, en nog verder. Tania ontdekt een totaal onbekende familiegeschiedenis, die wordt gekenmerkt door de ellende van onderdrukking en slavernij. Maar ook door de strijd voor emancipatie en bevrijding. En zij ontmoet niet alleen verre verwanten van vroeger, maar ook nieuwe familieleden van nu. En niet op Curaçao.
Lenny Kuhr
21 april 2012
Als meisje van negentien was zangeres Lenny Kuhr op slag een ster, toen ze met De Troubadour het Eurovisie Songfestival won. Vele hits volgden en nog altijd toert Lenny door heel Nederland met haar rijke repertoire. In de familie doen spannende verhalen de ronde over haar voorouders. Bijvoorbeeld over een gokverslaafde Zwitserse arts die berooid naar Indië vertrok om daar in het Nederlandse leger te dienen. En over een brand in een pakhuis in Amsterdam tijdens de aardappelrelletjes, die één van Lenny’s voorouders tot wees maakte. Op zoek naar de waarheid van deze verhalen stuit Lenny op een nieuw raadsel: hoe kan een voorouder officieel dood zijn verklaard als hij daarna nog trouwt en kinderen krijgt?
André Kuipers
12 januari 2018
Een aantal voorouders van astronaut André Kuipers heeft, net als hij, spannende avonturen beleefd én overleefd, want anders was André er niet geweest.
Nigella Lawson
28 december 2009
Nigella knows quite a lot about her background, mainly because several of her ancestors are quite famous figures. For a start, her father, Nigel Lawson, was Margaret Thatcher’s chancellor of the exchequer for many years, while her mother, Vanessa Salmon, was an heiress born into the Lyons Coffee House dynasty. As a British institution, Nigella is acquainted with the history of the company. Instead of trading in tea, they originally sold tobacco under the name Salmon and Gluckstein. One of the founding fathers was her great-great-grandfather, Barnett Salmon. His surname was originally Solomon. On the 1841 census it transpired that his father Aaron Solomon was a clothes dealer in the East End. Barnett started work as a travelling tobacco salesman. He married Helena Gluckstein in 1863, and went into business with his father-in-law, Samuel Gluckstein. Samuel originally hailed from Germany and his wife Hannah was from the Netherlands. Like Barnett Salmon, his early years in this country were very humble, based also in the East End among the Jewish community. Samuel’s wife, Hannah Joseph, was born in Amsterdam and Nigella had a hunch that she was part of an ethnic group of Sephardic Jews who had travelled from Spain and Portugal in the 16th century. Hannah’s original surname was Sammes, but that name was of Dutch Israeli background, suggesting she belonged to the north European Ashkenazi ethnic group. Yet Nigella’s disappointment was tempered by the fact that the meaning of Sammes derived from ‘carer of the synagogue’, a position of great respect in the community. By contrast, Hannah’s father, Coennraad, had been accused of theft and had been tried, convicted and sentenced to 18 months imprisonment in 1830. He never served his sentence, instead fleeing the country and turning up with his family in England. Without his flight, Hannah would not have come to England.
Liesbeth List
6 februari 2011
Liesbeth List werd als zangeres al jong beroemd door haar samenwerking met Ramses Shaffy. Later waren haar interpretaties van het werk van Jacques Brel, Mikis Theodorakis en Edith Piaf heel succesvol. Nu is Liesbeth vooral op zoek naar zich zelf. Ze heeft één fundamentele vraag bij het begin van haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis: wie ben ik? Ze komt daar stukje bij beetje achter naarmate ze meer te weten komt over haar ouders en voorouders. Te beginnen bij haar moeder die, getraumatiseerd door de ellende van het jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, zelfmoord pleegt, als Liesbeth nog maar vijf jaar is. Verder terug in het verleden vindt Liesbeth steeds meer voorouders, in wie ze bepaalde eigenschappen herkent van zichzelf: trots, doorzettingsvermogen en moed.
Arjen Lubach
22 april 2017
Een paar jaar terug stuurde presentator Arjen Lubach een tweet de wereld in waarin hij beweerde van Egyptische farao’s af te stammen. Hij deed vervolgens een poging om officieel tot ‘Farao der Nederlanden’ te worden benoemd, als nationaal symbool naast Koning Willem-Alexander. Die benoeming is niet gelukt, maar hoe zit het met die afstamming? Dat wil Arjen nu toch wel voor eens en voor altijd uitzoeken. Binnen de familie gaat ook het verhaal dat er via Arjens moeder een verwantschap zou zijn met Graaf Floris V van Holland (1254-1296). Dat zou ook mooi zijn, maar lijkt toch meer een sterk verhaal.
Loes Luca
16 januari 2016
Loes Luca is actrice, zangeres en comédienne en al die talenten laat ze bijvoorbeeld zien als Doortje in de KRO-NCRV serie ’t Schaep. De inmiddels overleden vader van Loes vertelde zijn dochter altijd sterke verhalen. Hij had een grote duim, zoals Loes zegt. Zo zou hij als matroos alle wereldzeeën bevaren hebben. En tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij als jongen van veertien de meest afschuwelijke dingen hebben meegemaakt aan het front. Wat is daarvan waar? Loes probeert dezelfde reis te maken die haar vader in de oorlog gemaakt zou hebben en probeert zo te achterhalen wat echt en wat verzonnen was van de verhalen van haar vader. Hoe groot was zijn duim?
Cornald Maas
11 oktober 2014
Cornald Maas was al actief als schrijver en journalist toen hij het wekelijkse kunstprogramma Opium ging presenteren voor de AVRO. Daarnaast is hij al vele jaren vóór en achter de schermen actief voor zijn grote liefde, het Eurovisie Songfestival. Cornald is een van de weinigen van zijn West-Brabantse familie die zijn vleugels heeft uitgeslagen. Hij ging studeren in Leiden en later werken voor de media in Amsterdam en omgeving. Bij zijn zoektocht voor Verborgen verleden komt hij maar één voorouder tegen die ook de wijde wereld introk; om andere redenen en misschien met minder succes dan Cornald, maar wel met evenveel dadendrang en ondernemingslust. Cornald volgt het spoor van zijn voorouder en ontdekt dat deze ook nog eens over veel fantasie moet hebben beschikt. Hij eindigt zijn reis waar het ooit allemaal begon, in West-Brabant. Daar leert hij vrouwen van vroeger kennen die hun mannetje stonden.
Jetty Mathurin
24 maart 2012
Actrice Jetty Mathurin weet veel dingen over haar familie maar half. Haar voorouders waren waarschijnlijk slaven. De waarheid moet in Suriname te vinden zijn. Of anders op het eilandje St. Lucia. Jetty Mathurin was onderwijzeres en logopediste voordat ze een overstap maakte naar theater en televisie. Als actrice speelde ze jarenlang in Vrouwenvleugel en in het theater trekt ze al jaren volle zalen met heel persoonlijke voorstellingen als De Koningin van Paramaribo en Liefde en overvloed. Jetty weet veel dingen over haar familie maar half. Zo zullen haar voorouders in Suriname waarschijnlijk wel slaven zijn geweest, maar bewijs voor dat idee heeft ze niet. Integendeel, haar enige voorouder uit de slaventijd van wie ze ook een foto heeft, lijkt eerder een rijk man te zijn geweest. Hoe het precies zit, hoopt Jetty in Suriname te weten te komen.
Irene Moors
19 januari 2018
Terwijl sommige voorouders van presentatrice Irene Moors hun leven in grauwe armoede sleten, leefden anderen in een kleurrijke wereld van kunst en toneel.
Youri Mulder
14 november 2010
Youri Mulder is oud-profvoetballer. Hij heeft niet het explosieve karakter van zijn vader Jan Mulder. Maar waar komt dit vandaan? Op zoek naar zijn roots, komt Youri erachter dat de Mulders wel redenen hebben gehad om boos te worden: ze leidden een hard bestaan op het Groningse platteland.
Jochem Myjer
13 februari 2016
De achternaam van Jochem moet een van meest verkeerd gespelde achternamen van Nederland zijn: Myjer. Hij wil nu wel eens weten hoe hij aan die naam komt. En waar komen zijn talenten voor muziek en taal vandaan? Heeft hij dat aan de vele dominees onder zijn voorouders te danken? Een paar jaar terug twitterde Jochem dat hij van Willem van Oranje afstamt. Dat is niet niks, maar is het waar? Als hij op zoek gaat naar het antwoord op die vraag valt hij van de ene verbazing in de andere. Zijn afstamming zit verrassender in elkaar dan hij had kunnen vermoeden.
Ruben Nicolai
18 oktober 2014
Ruben Nicolai brak tien jaar geleden op tv door als vast lid van De Lama’s, het immens populaire improvisatieprogramma van BNN. Sindsdien presenteert hij jaarlijks vele programma’s voor afwisselend BNN en de AVRO. Ondanks dit hectische televisiebestaan neemt Ruben de tijd om zich in zijn familieverleden te verdiepen. Om te beginnen wil hij de oorsprong van zijn achternaam achterhalen, Nicolai. Hij blijkt daarvoor in ieder geval naar Duitsland te moeten reizen. Daarna volgt hij de voorouders van zijn moeder en trekt om die te leren kennen kriskras door Europa én door de geschiedenis. Hij eindigt bij een berg in Schotland die door een voorvader van hem in drieën zou zijn gespleten. Onwaarschijnlijk? Na alles wat Ruben tegen die tijd heeft meegemaakt, wil hij het best geloven.
Rick Nieman
3 december 2016
Presentator Rick Nieman weet – zoals de meeste mensen – heel weinig van zijn familiegeschiedenis. Maar zoals het een goed journalist betaamt, is hij er wel heel nieuwsgierig naar. Die nieuwsgierigheid drijft hem naar streken en voorouders die hem totaal onbekend waren maar die nu toch heel vertrouwd en dichtbij blijken te zijn. Overgrootvader Henricus Bernardus Johannes Nieman (1864-1934) was brandwacht in Amsterdam.
Nelleke Noordervliet
26 november 2016
Schrijfster Nelleke Noordervliet is geboren in Rotterdam, maar weet dat haar voorouders ook in Leiden woonden. Dat klopt, maar wat ze daar deden en hoe lang ze daar al woonden ontdekt ze nu pas. En ooit kwam haar familie heel ergens anders vandaan. Nelleke reist haar voorouders achterna.
Herman Pleij
15 november 2014
Historisch letterkundige Herman Pleij is niet alleen geliefd bij de vele studenten die hij jarenlang heeft lesgegeven en bij de lezers van zijn historische boeken, maar ook bij een groot tv-publiek, dat hem leerde kennen als een gepassioneerd spreker over geschiedenis, volksaard en voetbal. Herman duikt in zijn eigen geschiedenis, dat wil zeggen die van zijn familie. Hij is bijvoorbeeld heel nieuwsgierig naar het levensverhaal van zijn opa. Een dominante en flamboyante man die jarenlang van de aardbodem verdwenen leek totdat hij als clochard in Parijs werd gevonden. Hij zou al die tijd als beroepsgokker de casino’s in Europa onveilig hebben gemaakt. Zo gaat tenminste het verhaal binnen de familie. Het is nu tijd voor de waarheid. Waar was opa Marinus? Wat deed hij? En met wie? Wanneer Herman is bijgekomen van de ontdekkingen die hij over opa Marinus heeft gedaan en verder de familiegeschiedenis ingaat, staan hem nog veel meer verrassingen te wachten.
Joost Prinsen
10 maart 2012
Joost Prinsen is al vele jaren een bekende theater- en televisiepersoonlijkheid. Hij acteert, zingt, schrijft en presenteert. Bij een breed publiek is hij vooral bekend van televisieprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis en Met het mes op tafel. Joost Prinsen komt met een duidelijke vraag. Klopt het verhaal dat in de familie de ronde doet over een joodse vrouw die door een Nederlandse soldaat uit Polen zou zijn gehaald in de tijd van Napoleon? En als dat klopt, wat zou dat dan betekend hebben voor de rest van zijn katholieke, Brabantse familie? Op zoek naar de antwoorden maakt Joost een lange reis: van Nederland naar Polen en Wit-Rusland om uiteindelijk toch weer in Nederland te eindigen.
Hugh Quarshie
Who do you think you are, 15 juni 2011
Holby City actor Hugh Quarshie was born in Accra, Ghana, but moved to Britain with his parents as a small child. Hugh knows there is Dutch ancestry in his family, a reflection of centuries of Dutch influence on Ghana’s Gold Coast, but doesn’t know where that bloodline began. Hugh starts by travelling to Ghana to find out more about this mixed heritage. He visits his Uncle Jimmy in Accra. Jimmy is the son of Hugh’s grandfather, William Reginald Phillips. He tells Hugh that his grandfather was a successful businessman, setting up a trading company. So where did he get the money to do this? Jimmy reveals that William’s mother was Anna Kamerling, who was half-Dutch and lived in a town called Elmina. Hugh travels to Elmina to find the Kamerling House. He discovers a new relative, his Aunt Gertrude, who tells Hugh that his grandfather’s half brother became the chief of Abee. Hugh remembers that his mother used to call herself the Duchess of Abee. What did she mean? Hugh travels to Abee and meets the new chief, who tells him an interesting tale which could solve the mystery. Hugh decides to travel to the Netherlands to find out if he can go any further with the Dutch side of his family. Here he encounters a whole line of the family tree he never knew he had. He uncovers a love story across time and race that is a microcosm of 19th-century coastal life on the Gold Coast.
Jörgen Raymann
30 september 2017
Jörgen Raymann is geboren in Amsterdam, maar groeide op in Paramaribo. Daar gaat hij op zoek naar zijn roots. Zo wil hij weten hoe het precies zit met de Joodse takken van de familie, zowel aan de kant van zijn vader als van zijn moeder. Klopt die Joodse afkomst wel en zo ja, waar kwamen zijn joodse voorouders dan vandaan? Jörgen wist al dat zijn voorouders uit Europa, Afrika, Amerika en Azië stammen. Nu pas komt hij te weten wie waar vandaan kwam, welke rol zij in de geschiedenis speelden en hoe zij in Suriname terechtkwamen. Die ontdekkingen leveren heftige en tegenstrijdige gevoelens over zijn afkomst op.
Lucia Rijker
30 januari 2016
Lucia Rijker was als bokser en kickbokser jarenlang ongenaakbaar. In haar hele profcarrière heeft ze geen partij verloren en ze was vele malen wereldkampioen. Daarnaast speelde Lucia in diverse films. Na de dood van haar vader aan wie ze haar achternaam dankt, ontdekte Lucia Rijker dat hij niet haar biologische vader was. Dat was een andere man uit Suriname. Inmiddels heeft ze hem ontmoet, maar over zijn ouders en voorouders weet ze niets. Alle reden dus om haar bloedlijn te onderzoeken. Wie zijn haar biologische voorouders aan vaders kant? En wat voor invloed hebben de ontdekkingen die zij nu doet op haar identiteitsgevoel? Wie is Lucia?
Marte Röling
23 februari 2013
Marte Röling werd geboren in een kunstenaarsgezin en heeft haar hele leven aan de kunst gewijd. Haar schilderijen en imposante sculpturen zijn al vijftig jaar op vele plaatsen in Nederland, Europa en de Verenigde Staten te zien. Haar staatsieportret van Koningin Beatrix uit 1982 bracht haar grote bekendheid bij een breed publiek. Marte houdt van bijzondere, flamboyante mensen. Vindt ze die ook onder haar voorouders? Tijdens haar reis komt ze er een aantal tegen die inderdaad heel bijzondere levens hebben gehad. Wel op een heel andere manier dan Marte had verwacht. Een boeiende aflevering die Marte naar België en de Verenigde Staten bracht.
Maarten van Rossem
27 februari 2011
Van een historicus als Maarten van Rossem zou je misschien verwachten, dat hij zijn familiegeschiedenis door en door kent. Maar dat is niet zo. Zijn voorouders hebben veel verhalen nagelaten die hem onbekend zijn. Verhalen die te maken hebben met grote thema’s van de Nederlandse geschiedenis: kolonisatie, migratie en religie. Daarnaast is er ook het kleine verhaal, zoals dat van de man en vrouw die elkaar het leven erg zuur wisten te maken. Zelfs tot na hun dood. Uiteindelijk blijkt de historicus zelfs af te stammen van een historisch figuur die in alle geschiedenisboekjes staat en naar wie bijna honderd straten zijn genoemd. Ook dat is nieuw voor hem.
Jane Seymour
Who do you think you are, 10 februari 2016
Actress Jane Seymour grew up in London but knows that her father’s side of the family originally came from Poland. Her real name is Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg – her father was from a Jewish family in Poland and her mother from Holland. She suspects that they suffered in the Holocaust, but has never known what happened. In particular, she wants to find out the fate of her two paternal great-aunts, Jadwiga and Michaela, and their families. Jane’s search for the truth takes her to Warsaw – where she discovers that although Jadwiga managed to escape the ghetto, she was tragically separated from her family – and to France, where she follows Michaela and her family in a terrifying flight to Switzerland as they flee the Nazis.
Mart Smeets
12 januari 2013
Mart Smeets is de afgelopen veertig jaar hét gezicht van topsport op tv geworden. Daarnaast schrijft hij columns en boeken over sport en over zijn andere passies en heeft hij een wekelijks muziekprogramma op Radio 2. In deze aflevering komt Mart veel te weten over zijn opa, met wie hij als jongen zo vaak na het eten ging wandelen in Arnhem en die hem zoveel heeft geleerd. Opa blijkt een groot stempel te hebben gedrukt op het politieke leven van vóór de Tweede Wereldoorlog. Maar diens vader, Marts overgrootvader, misschien nog wel meer en dat is allemaal nieuw voor hem. Om meer te weten te komen over een andere interessante familietak, gaat Mart naar Frankrijk, om toch weer vlakbij zijn geboorteplaats Arnhem te eindigen. In een tamelijk beruchte buurt.
Wende Snijders
28 oktober 2017
Zangeres Wende Snijders is in Engeland geboren en door het werk van haar vader heeft ze tijdens haar jeugd in veel verschillende landen gewoond. Nu vraagt ze zich af waar ze eigenlijk thuishoort. Ze weet bijna niets van haar voorouders en ze wil hen graag leren kennen. Ze hoopt dat ze rebelse types tegenkomt en voorouders die de geschiedenis hebben beïnvloed. Maar die gedachte vindt ze zelf wel erg megalomaan. Totdat ze op zoek gaat en van de ene verbazing in de andere valt. Het verhaal eindigt in Brugge.
Gerard Spong
3 oktober 2010
Topadvocaat Gerard Spong wil weten hoe zijn familie in Suriname terecht gekomen is. Was het via berooide soldaten uit Engeland die daar hun geluk wilden beproeven?
Carry Tefsen
7 november 2010
Carry Tefsen is naast actrice ook geraakt door het schilderen. Een familietrekje, maar ze weet niet waar het vandaan komt. Vlak voordat Carry’s moeder overleed, schreef ze een brief waarin ze Carry vertelde waar haar familie vandaan komt. Een geslacht van arme vissers is vanuit Duitsland op Texel terechtgekomen.
Waldemar Torenstra
16 februari 2013
Waldemar Torenstra begon zijn carrière op het toneel in stukken als Hamlet, Moordspel en Othello. Tegenwoordig is hij vooral bekend van rollen in films als Ja zuster, nee zuster, Zomerhitte en De gelukkige huisvrouw. Op televisie was hij onder meer te zien in de series Mixed up, Lijn 32 en Divorce. Nadat zijn vriendin Sophie Hilbrand vorig jaar meedeed aan Verborgen verleden groeide ook bij Waldemar de nieuwsgierigheid naar zijn familiegeschiedenis. Tijdens zijn zoektocht in binnen- en buitenland stuit hij op zoveel ongelooflijke verhalen dat er een complete tv-serie van gemaakt had kunnen worden. Zijn voorouders blijken in verschillende perioden een zeer belangrijke rol gespeeld te hebben in de Nederlandse geschiedenis.
Mark Tuitert
6 februari 2016
Schaatser Mark Tuitert werd in 2010 Olympisch kampioen op de 1500 meter. Dat was het hoogtepunt van een toch al succesvolle carrière in de langebaansport. Intussen is Mark getrouwd en heeft hij twee kleine kinderen. Zijn moeder overleed plotseling in 2012. Juist in haar familie, de Koperbergs, is Mark geïnteresseerd. Zij vertelde altijd dat zij joodse voorouders had, maar kende daar de details niet van. Het is nu aan Mark om uit te vinden of daar iets van waar is. Tijdens zijn zoektocht wordt één ding duidelijk: Mark heeft zijn kinderen straks heel wat te vertellen over hun voorouders.
Monique van de Ven
26 september 2010
Nederlands bekendste actrice Monique van de Ven wil weten wat voor man haar vader was. Hij stierf toen Monique vijf jaar was. Nu, meer dan vijftig jaar later, gaat ze op zoek naar zijn geschiedenis. Haar vader kwam uit een gezin, waar veel van de kinderen werd verwacht. In de archieven ontdekt Monique een verzwegen geschiedenis van gestorven kinderen, die de jeugd van haar vader onmiskenbaar heeft getekend. En bij de emotionele hereniging met haar nicht begint Monique te begrijpen onder welke druk haar vader geleefd moet hebben. In de archieven van het BHIC in Grave ontdekte Monique een verzwegen geschiedenis van levenloos geboren en jong gestorven broertjes en zusjes, die de jeugd van haar vader onmiskenbaar heeft getekend.
Gerdi Verbeet
9 februari 2013
Gerdi Verbeet nam in 2012 afscheid van de Tweede Kamer na zes jaar van zeer gewaardeerd voorzitterschap. Ze heeft nu tijd voor andere interesses, zoals het uitzoeken van haar familiegeschiedenis. Ze is opgegroeid in een socialistisch, Amsterdams milieu en wil graag weten hoever dat teruggaat. Ook haar band met het water is sterk; zit dat als het ware in haar genen? Op zoek naar antwoorden op deze vragen stuit Gerdi ook op verwantschappen en gebeurtenissen die ze echt niet had kunnen vermoeden. Op een moord had ze in ieder geval niet gerekend.
Albert Verlinde
1 april 2017
Voor presentator en musicalproducent Albert Verlinde (zonder ‘n’!) is zijn familie vóór zijn grootouders één groot zwart gat. Dat is bij de meeste mensen zo. Albert grijpt de kans om meer over zijn voorouders te weten te komen met beide handen aan. Met hulp van archivarissen en historici uit voor hem onbekende plaatsen blijkt hij zijn voorouders heel ver terug te kunnen vinden. Verlinde verneemt ook waar en wanneer de ‘n’ van zijn achternaam is weggevallen. Maar de meest verbijsterende verhalen liggen veel dichterbij in de tijd. Albert ontdekt wat zijn vader en grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Er is thuis nooit over gesproken. Het was te erg.
Frank Visser
27 februari 2016
Meester Frank Visser was een relatief onbekende kantonrechter, totdat hij als Rijdende rechter landelijke faam verwierf. Zijn ferme ‘Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen’ is spreekwoordelijk geworden. Frank Visser begint zijn zoektocht bij zijn vader, van wie hij weet dat hij in een Utrechts weeshuis opgroeide. Frank is benieuwd hoe dat voor zijn vader geweest moet zijn. Frank duikt verder het verleden in en is vooral benieuwd of er onder zijn voorouders nog meer mensen zijn die hun hele leven aan de publieke zaak wijdden zoals hij zelf. Waren ze dan bestuurder, ambtenaar, militair? Of toch ook rechter?
Carol Vorderman
Who do you think you are, 19 oktober 2007
Carol Vorderman delves into her family history, uncovering the mystery surrounding her great-grandfather, Daniel Davies. How did a local butcher end up in a photograph with Queen Victoria? Carol also travels to Holland, where she learns more about her father’s experiences in occupied Holland during World War II.
Peter van der Vorst
17 maart 2012
Programmamaker en presentator Peter van der Vorst maakt programma’s als Gepest en Van der Vorst ziet sterren, maar is vooral bekend als royaltydeskundige voor RTL Boulevard. Zijn vader komt uit Breda. Hij wil dan ook heel graag weten of zijn achternaam ‘Van der Vorst’ met Koninklijke bloedlijnen te maken heeft. Hij hoopt natuurlijk vurig een bevestigend antwoord op die vraag te vinden. Een andere vraag heeft indirect te maken met zijn adoptiekind, want Peters moeder groeide zelf op als pleegkind in een pleeggezin. Van die kant van de familie weet Peter sowieso erg weinig. Hij kent nauwelijks andere familieleden aan moeders kant en hij weet zelfs niet waar de moeder van zijn moeder is begraven. Dat moet toch te achterhalen zijn. En als Peter vervolgens meer over zijn voorouders te weten kan komen, kan hij zijn zoon in ieder geval vertellen in wat voor familie hij opgroeit.
Mei Li Vos
17 oktober 2010
Politicus Mei Li Vos zoekt naar wat er nu echt waar is van alle verhalen die er in haar familie rond gaan. Wat deed haar Indische oma voordat ze in de jaren vijftig naar Nederland kwam? Een geschiedenis die zou zijn begonnen met een Zeeuw die in de koloniale tijd naar Indonesië vertrok. Bij het volgen van het spoor terug komt Mei Li bij de Bersiap kampen terecht: interneringskampen waar veel Indische mensen terechtkwamen. In de archieven op Java komt Mei Li erachter welke keuzes haar voorouders hebben moeten maken in een tijd dat je afkomst bepaalde waar je op de maatschappelijke ladder stond.
Jan Jaap van der Wal
16 januari 2011
Als cabaretier Jan Jaap van der Wal op zoek gaat naar de humor bij zijn voorouders, stuit hij op een verre van komisch verhaal. Hij ontdekt, dat zijn overgrootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een onmogelijk dilemma kwam te staan: moest hij kiezen voor zijn gezin en zijn loopbaan bij de politie of de stem van zijn geweten volgen? Het lijkt nu misschien simpel om de goede beslissing te nemen, maar dat was het in die tijd bepaald niet. Voor net zo belangrijke keuzes hebben ook voorouders van Jan Jaap gestaan in een veel vroeger verleden. Om daar meer over te weten te komen, reist Jan Jaap via Slot Loevestein naar een piepklein eiland in de Atlantische Oceaan.
Tommy Wieringa
31 oktober 2010
Tommy Wieringa is schrijver en reiziger. Sinds de geboorte van zijn kind in 2010 vraagt hij zich af waar hij staat in de geschiedenis. Hij wil op de schouders van zijn voorouders staan, maar heeft geen idee wie dat waren. In de archieven van Groningen doet hij een verbijsterende ontdekking. Het wordt een verhaal van een familie die zijn spullen pakte en vertrok voor het grote avontuur. Maar één zoon bleef achter op het Groningse platteland. En voor Tommy ontvouwt zich een nieuw literair landschap.
Leon de Winter
20 februari 2011
Leon de Winter is schrijver van literaire bestsellers zoals Kaplan en Het recht op terugkeer. In veel van zijn boeken speelt de zoektocht naar zijn oorsprong, naar zijn joodse identiteit, een belangrijke rol. In dit programma gebeurt dat letterlijk. Leon gaat op zoek naar zijn joodse voorouders, van wie de sporen door de Tweede Wereldoorlog helemaal lijken te zijn uitgewist. De eerste plek die hij bezoekt is het voormalige kamp Westerbork, waarvandaan een groot deel van zijn familie is weggevoerd om vermoord te worden. Vervolgens probeert Leon een beeld te krijgen van het leven van zijn voorouders in de negentiende eeuw. Hij staat verbaasd van wat er toch nog in archieven in binnen- en buitenland te vinden is. Dankzij intensief speurwerk kan hij het leven van zijn voorouders van zo’n 200 jaar geleden reconstrueren. Zij hielden zich bezig met allerlei kunsten en kunstjes.
Herman van der Zandt
29 oktober 2016
Herman van der Zandt, tot voor kort nieuwslezer en nu presentator van Studio Sport en Met het mes op tafel, zoekt zijn familiegeschiedenis in Zuidoost-Brabant. Zelfs in het dorp waar zijn familie al generaties woont, blijken nog onbekende verhalen te ontdekken. Eén gebeurtenis heeft zelfs geleid tot een feestdag die nog jaarlijks wordt gevierd. Daarnaast blijken voorouders van Herman een rol te hebben gespeeld in de vaderlandse maritieme geschiedenis.
Bron: NTR
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.