Terwijl de koningin op Bali was, maakte prins Bernhard een afzonderlijke reis naar Sumatra met een bezoek aan het imposante Tobameer. In de video krijgt hij het koningsgoud omgehangen van de Karo-stam. In de video is ook missionaris Wim Fasol te zien uit Kabanjahe, geboren in Valkenswaard.
De onderstaande tekst is ontleend aan het perscommuniqué over het staatsbezoek.
In augustus en september 1971 brachten koningin Juliana en Prins Bernhard een staatsbezoek aan Indonesië.
Na een bezoek aan Jakarta van 26 t/m 28 augustus, met onder meer een bezoek aan president Soeharto, een ontvangst voor de Nederlandse kolonie en een bezoek aan een Nederlandse school, vertrok het gezelschap op 29 augustus naar Bogor, 65 km ten zuiden van Jakarta en naar Bandoeng
31 augustus vloog het koninklijke gezelschap naar Djogjakarta, de bakermat van de Javaanse beschaving. Tijdens het tweedaagse verblijf werd de Borodoedoer daterend uit de achtste eeuw en het nabij gelegen Prambanen complex van Hindoetempels bezocht.
Van Djogja vloog het koninklijke gezelschap naar Bali voor drie dagen ontspanning en rondkijken zonder formeel programma onder de warme tropische zon.
Sumatra
Terwijl de koningin op Bali was, bezocht prins Bernhard op een afzonderlijke reis Sumatra met een bezoek aan het imposante Tobameer. Prins Bernhard reisde naar Sumatra op woensdag 1 september.
Op onderstaande video is te zien hoe prins Bernhard het koningsgoud van de Karo-stam omgehangen krijgt. Op de achtergrond zien we mijn oom Wim Fasol (ter plaatse bekend onder de naam Pastor Lisi Fasol), die missionaris was in Kabanjahe, Noord-Sumatra.
Het Nederlandse koninklijke paar keerde op 4 september naar Jakarta terug voor een formeel afscheidsdiner met Soeharto, alvorens de volgende morgen naar Nederland te vertrekken.
Herinnering:
Op zijn 25 jarig priesterjubileum (12 augustus 1979) werd Wim voor één dag omhangen met de volledige adat kleding als koning van de Karo-landen: een ceremoniële ulos, gouden hoofdtooi, halsketting en armband en aldus met luister opgenomen in de Karo-stam. Het leverde een mooie foto op en een mooie herinnering. (Romé Fasol)
Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.
Geef een reactie