De  familie was ruim vertegenwoordigd bij  de SRC-cultuurreis naar ‘Prachtig Andalusië’ in Zuid-Spanje van 19 tot 26 oktober 2003.

Wie waren er mee gegaan op uitnodiging van Leo? Toos (Almelo), Riny, Netta, Ineke, Toos en Leo, Pierre, Marianne en Walter, Wilbert, Pierre Botden en (half familie) Lea Timmermans en haar Jan.

Het hele gezelschap was een bus vol, veelal Vutters en gepensioneerden, maar allemaal met een grote belangstelling voor de Andalusische of Islamitische kunst. Onze reisleider was uitermate goed thuis in deze cultuur en bij enkele grootse uitingen hiervan werden we zeer deskundig voorgelicht door gidsen ter plaatse: in het Alcázar in Sevilla was dat Giel Rutten, zoon van onze achterneef Michiel Rutten uit Geysteren, in het  Alhambra in Granada een Nederlandse of Engelse gids.

Na de vliegreis naar Malaga op zaterdag 19 oktober en een etentje op een pleintje in Marbella bracht de bus ons naar een hotel vlak bij de rots van Gibraltar. In de namiddag hebben we de rots beklommen met busjes en vele wilde apen gezien en een druipsteengrot.



De tweede dag in Marbella koffie gedronken vlakbij de haven vol miljoenen-dure schepen en in het binnenland de oude stad Ronda bezocht, met de oudste stierenarena van Spanje. Vandaar naar een groot en chique hotel in Sevilla aan de rivier de Gualdalquivir.

Daar hebben we twee dagen onze ogen uitgekeken op de immense rijkdom van de stad (dankzij de ontdekking van Amerika en de goudroof en handel), de oude sigarenfabriek (denk aan de opera Carmen van Bizet) die nu universiteit is, de Parque María Luisa, de Real Alcázar of het koninklijk paleis met de mooiste tegelwerken. La Casa de Pilatos, vele boeiende schilderijen in het Museo de Bellas Artes, de kathedraal waar voorheen de grote Moskee stond met de Giralda-toren en met het graf van Columbus. We hebben heel lekkere Tapas gegeten op een pleintje bij het Hospital de los Venerabiles Sacerdotes in de oude wijk Barrio Santa Cruz. De tweede dag zijn we ook geweest in de oude Romeinse stad Italica met een groot amfitheater en huizen met mozaïeken.

Woensdag 23 oktober door het dal van de Gualdaquivir met de bus naar Córdoba, de oude hoofdstad van de Romeinen en daarna van het islamitische emiraat Al-Andalus (756). Het was toen de grootste stad van heel Europa! We hadden te weinig tijd voor de vele bezienswaardigheden: een wandeling door de joodse wijk (patio’s, synagoge, standbeeld van Maimonides, vele eettentjes) en natuurlijk de beroemde Mezquita of grote Moskee: een wereldwonder: midden in dit Moors bouwwerk (uit langere bouwperiodes) op de fundamenten van een Romeinse tempel en een Visigotische basiliek is in de 16e eeuw een grote katholieke kathedraal gebouwd: ‘een schemerbos van 800 zuilen’ in verschillende kleuren en opvallend rode banden op de bogen.

In de namiddag reizen we via een ecologische olijffabriek (een olijfboom van bijna 600 jaar oud) over de zogenaamde Kaliefenroute naar Granada.

In Granada verbleven we in een hotel midden in de stad. De volgende dag bijna geheel besteed aan de bezichtiging van het wereldberoemde Alhambra, een woongebied op een heuvel waar de islamitische en later de katholieke koningen woonden met heel hun hofhouding. Veel patio’s met schitterend tegelwerk, veel aparte paleizen met grote verblijven van de Moorse koningen en van keizer Karel V, een prachtige tuin met buitenverblijf, de middeleeuwse burcht: onbeschrijfelijk mooi! Na de lunch een wandeling door de oude zigeunerwijk, waar ’s avonds de meesten van ons een Flamenco-voorstelling bezochten, en naar de kathedraal en de Capilla Real met de crypte met de graftombes van enkele Spaanse katholieke koningen. En nog veel meer hebben we gezien op onze wandelingen.

Vrijdag 25 oktober maakten we een busreis naar Alhama de Granada (diepe rivierkloof) en Nerja aan de zuidkust. Hier zijn de spectaculaire druipsteengrotten van Nerja, ‘een prehistorische kathedraal’. Een tijdje aan het strand verbleven van dit ‘Balcon van Europa’. Terug naar Granada rijden we door de ‘Puerto del Suspiro del Moro’= de pas van de zucht van de Moor Boabdil die  in 1492 Granada moest overgeven aan het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella.

Zaterdag 26 oktober arriveerden we ongeveer drie uur te laat op Schiphol wegens ‘stormalarm’ in Nederland. Daar rest ons het genoegen te luisteren naar Flamencozangers en de filmmuziek van Hable con ella, melancholisch, maar troostrijk. Zo blijven de herinneringen levendig.

Dit artikel verscheen in Familiekrant Van Els, nr. 10, april 2003.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.