Een korte voorbeschouwing van dit verhaal, dat ik ook een ‘makkie’ of ‘titelloos’ had kunnen vernoemen. In 1980 was ik voorzitter van de rotaryclub Zoetermeer en gaf toen de aanzet tot oprichting van de eerste Probusclub in Zoetermeer, waarvan ik in 2000 voorzitter was. Destijds stimuleerde ik de oprichting van een tweede Probusclub in Zoetermeer.

De Probusclub is van Engelse origine en indertijd opgericht vanuit de Rotary. Probus is de afkorting van Professional Businessmen Club. Maar eigenlijk is dat een foutieve benaming. Want de leden zijn geen professionele zakenlui (= mannen), het zijn allemaal Vutters en Gepensioneerden. Bovendien zijn ook dames lid, zoals bijvoorbeeld (tante) Tilly in Horst.

  • Een fanatieke klassiekeling, ook lid van een Probusclub, heeft er de Latijnse dictionaire op nageslagen en als vertaling van het Latijnse woord probus de volgende begrippen gevonden: (van personen) braaf, rechtschapen, fatsoenlijk, ingetogen, bekwaam, (van dingen) passend, goed, juist, solide (aantekening van Leo: volgens kardinaal Simonis en andere bisschoppen is een ouder persoon van het mannelijk geslacht, die rechtschapen heeft geleefd, dus een vir probus, geschikt voor het priesterambt, Leo).

Wel, waar het om gaat, is het verhaal dat ik vond in de oude paperassen van de zogenaamde Evenementencommissie, waar ik deze jaren voorzitter van ben. Wie de schrijver van dit stuk is, weet ik niet (men moet altijd voorzichtig zijn met het plegen van plagiaat). Het stuk zal ook wel ooit in de club zijn voorgedragen; maar door wie en wanneer is mij evenmin bekend.

De ouderen kunnen er bij grinniken en de jongeren zullen bovenstaande titel wel terecht vinden (hopelijk maak ik nog mee wat zij later zelf zullen schrijven).Vanaf hier begint het citaat en is het dus niet meer mijn eigen verhaal.

Over bewustwording gesproken.

Wij zijn de overlevenden!

Kijk eens naar de veranderingen, die wij hebben meegemaakt.

Wij werden geboren vóór de televisie, penicilline, kopieerapparaten, plastic, contactlenzen en de pil.

Wij werden geboren vóór radar, creditcard, laserstralen, ballpoints, panties, afwasmachines, airconditioning, en voordat de mens op de maan liep.

Wij trouwden eerst en woonden dan samen! Wat ouderwets!

Wij werden geboren, voordat er huismannen waren, computerspelletjes, computerhuwelijken en tweelingbanen en vóór kinderdagverblijven.

In onze jeugd waren kevers insecten en geen volkswagens en een ontsteking had nog niets te maken met elektronica.

Wij hadden nog nooit gehoord van TL, TV, CD en CNN, video, tapedeck, draadloze telefoons, booreilanden, magnetrons, faxen, kunstharten, kunstnieren, kunstknieën, tekstverwerkers en jongens met oorringen, hippies, yuppies en bomvrouwen.

Wij waren er vóór de E37, E9, vóór de AOW, WAO, WW en de VUT en we hadden nog nooit gehoord van pizza’s, Mac Donald en instant koffie.

In onze tijd betekende HEMA: Hollandse Eenheidsmaatschappij en een zakhorloge kostte 1 gulden, ijsco’s kostten 3,5 cent of 10 cent en een brief kon je versturen voor 7,5 cent.

Een nieuwe auto kostte f 2.000,- maar niemand kon dat betalen. Benzine kostte 10 cent per liter.

Een pot was om in te koken en aids was het Engelse woord voor helpers, een relatie had te maken met zaken en niets met een bed.

Wij wisten niet wat eten uit de muur was. De kleur roze had te maken met baby’s en homo betekende mens.

Wij waren er niet voordat het onderscheid tussen de seksen werd ontdekt, maar wel vóór het kunnen veranderen van de sekse. Wij moesten het doen met wat we hadden of waren.

Wij zijn de laatste generatie die nog dacht dat je een man moest hebben om een kind te krijgen. Geen wonder dat wij soms in de war zijn en dat er een generatiekloof is.

Maar gelukkig hebben we het overleefd.

Einde citaat,

Met vriendelijke groeten,

Mathieu.

 

Dit artikel verscheen in Familiekrant Van Els, nr. 10, april 2003.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.