Sigurd Cochius (geboren Hilversum, 7 maart 1916, overleden Hilversum, 5 maart 2001) was een plaatselijk bekende dwarsfluitist/straatmuzikant in Utrecht.

Cochius was de zoon van een welgestelde glasindustrieel uit Leerdam. Aanvankelijk was hij tennisleraar. Na de dood van zijn moeder woonde hij in het ouderlijk huis te Blaricum. Aan het eind van de jaren zestig veranderde Cochius zijn levensstijl en stelde zijn huis open voor jongeren.

Cochius was betrokken bij Provo. Bij de ongeregeldheden in juni 1966 trok een twintigtal provo’s zich met veel tamtam enkele dagen terug in zijn huis in Blaricum, om te bewijzen dat Provo niet aan de rellen deelnam. Bij de happening waarbij Provo zichzelf in 1967 ophief speelde Cochius het Wilhelmus.

Omdat hij niet in staat was de villa goed te beheren – en de drugsverslaafde Amsterdamse jongeren die bij hem logeerden in de hand te houden – was de villa na drie jaar veranderd in een ravage. Cochius vertrok daarop, woonde enige tijd op kamers en huurde uiteindelijk een woning in Hilversum.Cochius vergaarde begin jaren zeventig publieke bekendheid met optredens op het Leidseplein en in Hoog Catharijne. Hij ontwikkelde het cochisme, een combinatie van vrolijke fluitriedeltjes en het voordragen van cochicten.

Steevast werden Cochius’ dure dwarsfluiten door de politie in beslag genomen. Toch bleef hij doorspelen en werd daarmee een voorvechter voor vrije straatmuzikanten. Cochius heeft ruim dertig jaar op straat gemusiceerd. Hij zat doorgaans in Utrecht aan de Oude Gracht of in Hoog Catharijne. Cochius overleed op 5 maart 2001 aan een hartaanval in een ziekenhuis in Hilversum.

Na zijn dood gingen in het Utrechts Nieuwsblad (waarin hij al eerder eens abusievelijk werd doodverklaard) stemmen op voor een gedenkteken, maar het bleef vooralsnog bij een voornemen.

Discografie

Geschreven voor Wikipedia.

Ga naar: De 50 beste nummers van de Beatles

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.