Talloze genealogen bloggen over hun onderzoek, of geven in hun weblog waardevolle adviezen waar je als lezer je voordeel mee kunt doen. Een goede genealoog is een verhalenverteller. Deze Nederlandse en Vlaamse bloggers over genealogie vind ik de beste.

Marloes van Adrichem

Marloes schrijft vooral over haar onderzoek naar de stamreeks van haar vader: ‘Ik onderzoek alle kanten van mijn stamboom, maar heb een voorkeur voor de stamreeks van mijn vader. Ook doe ik, in veel mindere mate, onderzoek naar de stamboom van mijn man’. Op haar blog lees je alles over haar bevindingen.

Willie Akker-van Deelen

Willie Akker-van Deelen verzamelt foto’s, verhalen en gegevens over haar voorouders en die van haar schoonfamilie. De resultaten hiervan deelt zij vervolgens direct met de wereld door ze op haar blog of in het digitale fotoalbum te plaatsen.

Tineke van de Belt

Op haar 12e gaf Tineke’s grootvader haar informatie over haar voorouders. Ruim tien jaar daarna besloot zij actief op zoek te gaan naar haar roots. Een zoektocht die haar nooit meer heeft losgelaten. Inmiddels heeft zij tientallen families doorgespit en veel kennis vergaard op het gebied van genealogie. Op haar website Blogmolossus doet zij verslag.



John Boeren

Op Antecedentia biedt John Boeren diensten aan op het gebied van stamboomonderzoek en het zoeken naar erfgenamen. Op zijn blog schrijft hij regelmatig over deze onderwerpen. Engelstalig.

Joan Bos

Het blog van Joan Bos draagt als ondertitel “Voorouders en streekgeschiedenis van Zuid-Holland-Zuid en de Langstraat”. Zij is geïnteresseerd in Nederlandse en koninklijke genealogieën en streekgeschiedenis.

Bob Coret

Bob Coret blogt “over het raakvlak tussen internet en genealogie”. Hij is tevens oprichter van Genealogieonline en de daaraan gelieerde websites.

Rob van Drie

Historicus en genealoog Rob van Drie werkt bij het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis, Den Haag. Hij blogt over “genealogische waarnemingen in binnen- en buitenland”. Van 2008-2009 heette dit blog ‘Over de grens’. Rob heeft nog twee andere blogs: Namen in Woerden, over in de gemeente Woerden voorkomende familienamen en Stammen van Drie, naamdragers Van Drie en het buurtschap Drie waaraan zij hun naam ontlenen.

Peter Eyckerman

Met de Spoorzoeker blog wil Peter Eyckerman “stamboomonderzoekers en genealogen daaromtrent tips geven en attenderen op interessante online bronnen om een stamboom mee aan te kleden en aan te vullen. Het gebruik van de meeste bronnen illustreert hij meteen met personen uit mijn eigen stamboom”.

Eric Hennekam

Eric Hennekam is onderzoeker en docent gespecialiseerd op archieven (documenten, beeld en geluid) en personen zoeken.

Volkert Groothoff

De geschiedenis van de familie Groothoff uit Zaltbommel staat centraal op deze weblog. In 1769 duikt de naam in Zaltbommel op, in 1925 overlijdt de laatste telg. In deze periode leefden er tientallen Groothoffen, misschien wel enkele honderden, in deze stad.

Theo van Herwijnen

Theo doet al sinds 1977aan stamboomonderzoek. “In de loop der tijd heb ik zoveel leuke archiefvondsten gedaan, dat het zonde is om die niet voor een groot publiek kenbaar te maken. Ik ben van plan om de komende tijd wekelijks zo’n leuke archiefvondst te publiceren”.

Yvette Hoitink

Dutch Genealogy, de (engelstalige) website van Yvette Hoitink, helpt mensen van Nederlandse afkomst met het onderzoeken van hun afstamming. Je vindt er artikelen over onderzoeksmogelijkheden in Nederland, artikelen over Nederlandse geschiedenis en emigratie.

Lenie Holierhoek-Harte

Lenie is al zo’n 30+ jaar aan het speuren naar de gegevens van haar familie’s met de naam Holierhoek en de naam Harte. “In dit blog wil ik gewoon de leuke vondsten en allerlei materiaal gaan plaatsen die het zoeken in de archieven zo spannend maakte. Ik wil graag over de contacten die ik maak via het net en de daarbij behorende nieuwe gegevens vertellen”.

Albert Huberts

Albert Huberts schrijft op zijn blog ‘Gevonden Verleden’ sinds juni 2017 over verhalen uit de stamboom Huberts-Wijnen.

Gerard Hugenholtz

Gerard blogt over zijn directe voorouders, de familie Hugenholtz en ook regelmatig over genealogisch dna-onderzoek.

Denie Kasan

Denie Kasan is een freelance genealoog, gespecialiseerd in genealogisch onderzoek in Nederland en Suriname. In zijn blog schrijft hij over Surinaamse genealogie, familiegeschiedenis en stambomen.

Femke Knoop

Femke Knoop studeerde studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en startte in 2012 Haute Histoire, waarmee ze geschiedenisprojecten op maat levert. Ze is gespecialiseerd in de cultuurgeschiedenis van de moderne tijd (19e en 20e eeuw) en heeft een voorliefde voor onderwerpen die te maken hebben met modegeschiedenis, bedrijfsgeschiedenis, familiegeschiedenis, regionale geschiedenis, genderstudies, cultureel erfgoed en material culture.

Olga Kroeders

Olga begon met stamboomonderzoek “omdat ik weinig wist over de moeder van mijn vader en ik benieuwd was naar mijn roots. Behalve mijn eigen roots, doe ik ook geregeld onderzoek voor anderen. Mijn bevindingen daarover en genealogisch nieuws kunt u hier op deze blog vinden”.

Leo Kroonen

Geïnspireerd door het programma Verborgen verleden begon Leo in de herfst van 2016 met het uitzoeken van zijn stamboom. Hij kiest daarbij voor de kwartierstaat; zowel zijn mannelijke als vrouwelijke voorouders wil hij uitzoeken, en hij blogt over zijn zoektocht.

Indie van Lieshout

Student Indie van Lieshout blogt onder andere over zijn familiegeschiedenis. Zo schrijft hij van een groot aantal voorouders een biografie. Verder doet hij onderzoek naar meer heemkundige zaken: hoe zat een stad of dorp in elkaar, wie had de leiding, welke beroepen waren er en hoe kan je je het beste een voorstelling maken van het dagelijkse leven.

Yolanda Lippens

Yory.nl is een aantrekkelijk uitziende website waarop Yolanda onder andere schrijft over genealogie (naast enkele andere onderwerpen). Je vindt er informatie over bronnenonderzoek, tips, vernoemingsregels bij kinderen en stamboomgegevens over haar eigen familie.

Ann de Maria

De verhalen op de site van Ann zijn onderverdeeld in familie Huyghe Laleman (kant van haar moeder), familie Pype Vanderiviere (kant van haar vader) en verhalen van mensen die op een of andere manier een link hebben met de mensen uit de familieverhalen (vrienden, soldaten, zendelingen). De familieverhalen schrijft Ann doordat zij informatie krijgt van mensen die vele jaren hebben gewerkt aan hun stamboom.

Maarten van der Meer

Maarten “weet niet alles maar wel veel over namen. Ik schrijf erover op Vernoeming.nl, in mijn column in Gen.magazine en in mijn boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?”

Peter Miebies

Blog over genealogie, achternamen, familie en geschiedenis.  Eigentijdse genealogische onderwerpen. Ook gericht op Amerikanen die Nederlandse namen onderzoeken en daarom merendeels Engelstalig.

Franki Olieu

Als gepensioneerd stripverkoper heeft Frank Olieu nu tijd om aan één van zijn passies te werken, de familiegeschiedenis van de Olieu-familie. Een deel van die informatie, maar ook nieuwe info wordt in zijn blog verzameld.

Daniëlle Sabine

Daniëlle studeerde kunstgeschiedenis en schrijft verhalen. Haar blog gaat over boeken, kunst en geschiedenis: schilderijen, musea, boeken en ook regelmatig over genealogie, vaak met een originele creatieve invalshoek.

Ineke Smit

Ineke blogt regelmatig over het genealogisch onderzoek naar haar familie.

Jeroen Sprenger

Jeroen Sprenger schrijft op zijn website niet alleen over zijn ervaringen op het gebied van overheidscommunicatie en over vakbondsgeschiedenis, maar ook over zijn familiegeschiedenis. In dat onderdeel vind je diverse artikelen over de geschiedenis van de familie Sprenger.

Ruud Straatman

Op deze blog signaleert Ruud familiehistorische vondsten en verhalen die horen bij het genealogisch onderzoek naar de familie Straatman / v .d. Straten.

Annemieke van der Vegt

Op haar website Hoe heette Christiaan? gaat Annemieke van der Vegt op zoek naar haar voorvader Christiaan van der Vegt, die rond 1743 werd geboren op de Kust van Guinee. Annemieke is zijn achter-, achter-, achterkleindochter. Haar droom is om ooit de naam te weten die zijn ouders hem gegeven hebben bij zijn geboorte.

Peter Vermaat

Peter Vermaat begon in 2008 met genealogisch onderzoek. “Naast het doen van verslag van mijn wederwaardigheden op zoek naar meer Vermaat-en en naar het “complete plaatje” hoop ik ook via deze blog in contact te komen met achternaamgenoten, met wie ik gegevens kan delen of die ik simpelweg een kijkje in hun afkomst kan bieden”.

Martien Versteegh

Kun je familie herkennen? Belangrijker nog: kun je een bloedband voelen? Martien Versteegh, eigenaar van creatief bureau Donkigotte, ging op onderzoek uit. Het verslag daarvan lees je op haar website Bloedverwanten.

Michel Vuijlsteke

Een eclectisch weblog over Boeken, foto’s, een gezonde dosis genealogie en alles wat de schrijver verder interesseert, waaronder computers en internet. En iets met koning Zog van Albanië.

Paul Welling

Pauls blog heet ‘Altijd spannend’. Stamboomonderzoek en familiegeschiedenis vormen de basis voor talrijke ‘spannende’ verhalen.

Jouw weblog op de lijst?

Heb je ook een weblog over genealogie en wil je toegevoegd worden aan de lijst? Stuur een berichtje of schrijf je reactie onder dit artikel.

Ga naar: 4 ideeën voor storytelling in je stamboom

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.