Sinds vandaag ben ik de gelukkige bezitter van mijn eerste 16e eeuwse boek. 445 jaar oud. Waar vind je zoiets? Op Marktplaats! En ik heb er gelijk een spannend karweitje op losgelaten.

Het boek is getiteld: ‘Eximij doctoris B. Antonini, Archiepiscopi Florentini, ordinis Praedicatorum, Summae sacrae theologiae, iuris Pontificij, & Caesarei, pars tertia. Nunc demum innumeris, quibus vndique scatebat, mendis repurgata, & in pristinum nitorem restituta’, uitgegeven in Venetië in 1571 in de drukkerij van Bernardo Giunta, uit een beroemd, van oorsprong Florentijns, drukkersgeslacht.

De heilige Antoninus van Florence (1389–1459), was een dominicaanse broeder uit Italië, die aartsbisschop van Florence was. Het boek is een vroege editie van dit lijvige theologische werk en (helaas) alleen deel 3. Overigens kan ik online geen enkele complete editie te koop vinden, alleen (nog een) los derde deel. En dat kost een heleboel meer geld dan ik nu heb betaald.

Die prijs viel namelijk erg mee. Dat is het leuke van Marktplaats. Waar je op gespecialiseerde sites te maken hebt met professionele handelaren die het onderste uit de kan vragen, is Marktplaats een bonte verzameling waar een waardeloze statenbijbel uit grootmoeders kast voor een belachelijk hoog bedrag te koop staat, en een echt interessant object voor een paar tientjes kan worden gekocht.



De gebruiksaanwijzing op Marktplaats is: zoeken op ‘heel oud boek’ en dat soort omschrijvingen.

Mijn exemplaar is mooi. Het papier is vrijwel puntgaaf. Dit was de staat waarin ik hem kreeg. De foto kreeg ik van tevoren van de verkoper.

DSC_0603

Wat opvalt, is dat de band nog de originele perkamenten band is. Binnenin zit hij een beetje los maar dat is heel eenvoudig weer vast te zetten.

Minder mooi is de zwarte bedekking die over de rug geplakt zit.

Toen ik het boek eenmaal in handen had, zag ik dat het geplakt papier was dat een beetje op leer moest lijken. Ik schat in dat het er enkele tientallen jaren geleden op is geplakt door iemand die dat perkament blijkbaar niet zo mooi vond staan.

Dan sta je voor een dilemma. Je kunt proberen het eraf te halen. Maar je weet op de eerste plaats niet of dat gaat lukken en verder weet je ook niet wat je eronder aantreft. Misschien dient het ter reparatie van een defect dat je dan alsnog moet repareren.

Maar mooi was het toch al niet. Ik besloot aan de achterkant (waar je het niet ziet als het in de kast staat) wat te peuteren. Dat ging verrassend makkelijk. Ik pakte een licht vochtig doekje en wreef het er zo af. Eronder kwam het perkament weer tevoorschijn. Nadat ik het achterplat probleemloos schoon had gekregen besloot ik dan de rest maar helemaal te gaan schoonmaken. Na een dik halfuur rustig poetsen was dit het resultaat.

2016-04-20 19.45.28

Geen enkele beschadiging. Het authentieke opschrift op de rug is er ook nog! Even met de föhn nadrogen en klaar was het.

Dus daar staat hij dan, linksboven in de kast. Mijn oudste boek.

Ga naar: Oude boekdrukken

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.