Yes, Minister en het vervolg Yes, Prime Minister zijn Britse comedy’s die werden uitgezonden door de BBC tussen 1980 en 1988. De plaats van handeling was aanvankelijk de werkkamer van een minister en in de vervolgserie Downing Street 10. Alle 38 afleveringen werden geschreven door Antony Jay en Jonathan Lynn en duurden 30 minuten per aflevering.

Plot

Het centrale thema van de serie is de strijd tussen (Dr) James “Jim” Hacker (gespeeld door Paul Eddington), de pasbenoemde minister in het (fictieve) ministerie van Administratieve Zaken en zijn ambtenaren en ministeriele collega’s.

Nigel Hawthorne speelt Sir Humphrey Appleby, KCB, MVO, MA (Oxon), een hoge ambtenaar, secretaris-generaal van het ministerie van Administratieve Zaken, met Derek Fowlds in een belangrijke ondersteunende rol als Hackers persoonlijke secretaris, Bernard Woolley. Woolley is steeds de ‘man in the middle’, verscheurd door zijn persoonlijke loyaliteit aan Hacker en zijn werkrelatie met Sir Humphrey, die zijn baas is.Wanneer Hacker na 1984 premier wordt, is Sir Humphrey juist ook gepromoveerd tot secretaris-generaal op ‘No. 10′ en Hacker benoemt Bernard Woolley als zijn eerste persoonlijke secretaris op zijn nieuwe post.

De humor van de serie ligt vooral besloten in het conflict tussen de ministers (die denken dat ze de macht hebben) en de ambtenarij, die in werkelijkheid het land bestuurt. Steeds opnieuw probeert Jim Hacker een bepaald politiek doel te bereiken, waarbij hij wordt tegengewerkt door Sir Humphrey, die de status quo probeert te handhaven.

Andere vaste onderdelen zijn Sir Humphrey’s ingewikkelde volzinnen en cynisme en Hackers neiging om lachwekkende Churchilliaanse speeches uit te spreken wanneer hij politiek geinspireerd is.

Yes, Minister en Yes, Prime Minister worden door politicologen geroemd om hun accurate portret van het landsbestuur.

Afleveringen

Er zijn 38 afleveringen gemaakt, van 1980 tot 1988.

Yes, Minister

Serie 1

Open Government
The Official Visit
The Economy Drive
Big Brother
The Writing on the Wall
The Right to Know
Jobs For the Boys

Serie 2

The Compassionate Society
Doing the Honours
The Death List
The Greasy Pole
The Devil You Know
The Quality of Life
A Question of Loyalty

Serie 3

Equal Opportunities
The Challenge
The Skeleton in the Cupboard
The Moral Dimension
The Bed of Nails
The Whisky Priest
The Middle-Class Rip-Off

Special

Party Games

Special van een uur, rond Hackers benoeming tot Premier.

Yes, Prime Minister

Serie 1

The Grand Design
The Ministerial Broadcast
The Smokescreen
The Key
A Real Partnership
A Victory for Democracy
The Bishop’s Gambit
One of Us

Serie 2

Man Overboard
Official Secrets
A Diplomatic Incident
A Conflict of Interest
Power to the People
The Patron to the Arts
The National Education Service
The Tangled Web

Citaten

Kenmerkende dialogen: Wikiquote.

Geschreven voor Wikipedia.

Ga naar: Ontdekking van een tekst van Bomans

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.