De Wendzame:

In het tijdschrift De Maasgouw (128/2009/2) vond ik op pagina 49 een afdruk van een oude landkaart (Geldern eine Statt im Herzogthum 1704). Het dorpke waar Tilly geboren is stond vermeld onder de naam Wansegem. Prominent tussen de dorpsnamen: Mierle, Geesteren en Blüterswük. Als je dat leest gaan je gedachten onwillekeurig terug naar 19 mei 1972. De dag waarop Theodorus van Els de graad van doctor in de letteren verwierf. Een van zijn stellingen luidde: “Verklaring van de naam Wanssum als een oorspronkelijke riviernaam in de betekenis van de wendzame, dient als een reële mogelijkheid te worden aangemerkt”. Wellicht verwerft Theo nog eens een honoris causa, ter gelegenheid waarvan hij de Molenbeek nog meer kan laten kronkelen.

Stroomgebied:

Het gebiedsplan Ooijen-Wanssum, waarover ik in een vorig nummer van de familiekrant berichtte, is afgerond en vastgesteld. Op de inspraakbijeenkomsten kwamen 310 bezoekers en er werden bovendien 67 schriftelijke reacties ontvangen. Het ging de insprekers voornamelijk over de rondweg boven Wanssum, de nieuwe dijken en de hoogwatergeul. Over deze hoogwatergeul kwamen vooral reacties van eigenaren van vakantiehuisjes, woonhuizen en horecapanden in het gebied. De verdere planologische uitwerking wordt nu voorbereid. De bestuurskundigen kunnen aan de slag.

Bestuurskunde:

Bestuurskundigen die met zo’n gebiedsplan bezig zijn, zijn volgens Roel in ’t Veld deskundigen waar je wakker bij moet blijven. Bestuurskunde is n.l. een kunde en geen wetenschap. Echte wetenschappen bepalen de randvoorwaarden waarmee de kundigen aan de slag moeten. Je snapt nu waarom het zo moeilijk is om dit land te besturen.

Raadselachtige kunde:

Pas echt moeilijk wordt het met Hugo Pos (Suriname). Hij schreef Nestoriaanse kwatrijnen. Deze (haiku?) is raadselachtig mooi:



 Bedenk mijn zoon, dat alles wat gebeurt
 de keur van vroeger draagt
 en wij op onze beurt het snoer van morgen
rijgen.
 Niets is waar. En wat eens waar was, is niet
waar gebeurd.

Raadselachtig België:

Vertel dat maar eens aan de Belgische kabinetsformateur of aan de Waalse politica Madame Non. In België is het vinden van een regering te moeilijk geworden voor bestuurskundigen. Ik hoorde er zeggen: Een vrouw zonder verleden is even saai als een man zonder toekomst.Daar kun je geen coalitie op bouwen, laat staan gedogen.

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 22, december 2010.

Ga naar: Herendiensten in Wanssum en Omgeving (1604-1617)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.