In het Atrium van het Haagse stadhuis is tot 14 november de tentoonstelling ‘Den Haag door de ogen van expats’ te zien. Te zien is hoe expats door de jaren heen het leven in hun nieuwe woonplaats Den Haag ervoeren. De tentoonstelling is samengesteld uit onder andere de collectie van het Expatriate Archive Centre (EAC).

De tentoonstelling in het Atrium gaat specifiek over Den Haag. Hij is samengesteld in samenwerking met het Haags Gemeentearchief en expatorganisatie ACCESS. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling hierna op reis gaat langs allerlei organisaties.

tentoonstelling Expatriate Archive Centre

Expatriate Archive Centre

Het EAC, dat kantoor houdt in een herenhuis aan de Paramaribostraat, ontstond in de jaren 1990 en is sinds 2008 actief als onafhankelijke stichting.



Directeur Kristine Racina vertelt over de doelstellingen van het archief en de tentoonstelling: ‘Het archief is oorspronkelijk ontstaan vanuit een activiteit van partners van Shell-werknemers. Zij interesseerden zich, vanuit hun eigen ervaring, voor verhalen van expatfamilies. Wat is de betekenis van familie, wat betekent het om in het buitenland te wonen? Deze vragen zijn heel bepalend voor het leven van een expat, maar er waren niet veel verhalen bekend en vastgelegd. Wat betekent het als je kinderen hebt, wat als iemand ziek is? Het leven als expat kan soms ook heel moeilijk zijn.’

Daarom besloten zij een boek uit te gaan geven. Ze verzamelden dagboeken, brieven en foto’s. In 1993 verscheen het boek, met veel succes. Drie jaar later verscheen nog een boek.

Toen deed zich de vraag voor: wat doen we met het verzamelde materiaal?

‘Onze drie founding members zagen een enorme historische waarde in het materiaal. Zo ontstond het idee om een archief te beginnen.’

Het materiaal was niet van Shell, maar particulier bezit. In 2008 werd het archief daarom een onafhankelijke stichting en de band met Shell werd losgesneden.

Diplomaten

Het archief heeft ook veel interesse voor de verhalen van Nederlanders die bij ambassades werken. Het beheert inmiddels ook enkele collecties van oud-BZ’ers.

‘Als mensen dagboeken schrijven, of blogs en verhalen willen delen over hun ervaringen in het buitenland: we willen heel graag jullie verhalen horen. ‘Het zou ontzettend jammer zijn als die collecties verdwijnen of worden weggegooid.’

Onderzoek

De stichting verzamelt particuliere archieven van expats: iemand die tijdelijk buiten het eigen land woont. Ook van Nederlanders, kinderen van expats, of van repats, mensen die terugkomen. Het gaat daarbij om dagboeken, brieven, blogs. Voorop staat dat het gaat om het verzamelen van verhalen over de tijd dat iemand in het buitenland woont. Inmiddels beheert de stichting 130 particuliere collecties.

De reden om alles te verzamelen is het doen van academisch onderzoek. ‘Er is grote interesse van onderzoekers om het archief te gebruiken.’

Privacy staat voorop: ‘Daarom staan er geen collecties op de website. Onderzoekers moeten hier in het archief hun onderzoek doen.’

Expatriate Archive Centre

Dit artikel schreef ik voor Rijksportaal, 30 oktober 2015.

Ga naar: 4 ideeën voor storytelling in je stamboom

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.