Over Juliana, de vroegere voetbalclub van Wanssum, waar 6 leden van de Van Els familie deel van hebben uitgemaakt en de fusie met de Meerlose club bericht Paul in onderstaande bijdrage.

Zaterdagavond 27 augustus 2005 klinkt om klokslag zes uur het fluitsignaal voor de allereerste officiële thuiswedstrijd van S.V. United. Tegenstander op het fraaie sportpark “Bergsbos” in Meerlo is het nabij gelegen Oostrum.

De samenvoeging van de voetbalclubs van Meerlo en Wanssum lijkt ogenschijnlijk vlekkeloos te verlopen. Voor eind dit jaar moet de fusie definitief worden beklonken en komt er een nieuwe naam in plaats van S.V. United, de officieuze naam!

Wie had ooit kunnen denken dat dit bijna 80 jaren na de officiële oprichting van voetbalclub Juliana op 18 maart 1927 kon gebeuren…



De eerste bestuursraad van toen bestond uit de heren: Louis Litjens, Grad Rutten, Piet Deenen, Piet Wijnhoven, Herman Beterams, Sef van de Ven en Thei Francken. Het daaruit gekozen eerste bestuur werd gevormd door Grad Rutten (voorzitter) en Piet Wijnhoven (secretaris/ penningmeester) en de leden Louis Litjens, Piet Deenen en Sef van de Ven. Van al deze pioniers is thans nog in leven Piet Wijnhoven (96 jr.), die al jaren in een bejaardenwoning in Well woont.

De R.K.Kerk van Wanssum was in die tijd niet zo enthousiast over die uitspatting, want het zondagse lof en het zondagse voetballen waren moeilijk met elkaar te rijmen.

In de jaren 1931 – 1933 is ons vader Piet van Els nog voorzitter geweest.

Er waren gloriejaren, vooral in de zestiger jaren toen Wanssum zelfs tweede klasse speelde maar nu is Juliana teruggevallen tot de zesde klasse.

Nu schrijft ons dagblad De Limburger: voor de voetbalverenigingen in Meerlo en Wanssum moet een nieuw sportpark komen aan De Helling in Wanssum. Van deze accommodatie zou in de toekomst ook Blitterswijk gebruik kunnen maken. Gekozen wordt waarschijnlijk  voor Bergsbos in Meerlo, omdat dan de kosten het laagste zullen zijn. De Wanssumse  tennisvereniging De Gagel wil voorlopig blijven spelen in sportpark De Broekberg vanwege de ideale ligging.

B & W van Meerlo-Wanssum heeft nog geen standpunt ingenomen in dezen.

De kronieken van Juliana -Wanssum vermelden dat het eerste (voetbal)bezoek werd gebracht aan Oirlo. Omdat Oirlo nog geen club had trokken de Wanssumers met de voetbal onder de arm per fiets of te voet naar de Oirlose Hei. Het eerste treffen was een spannende kamp op een terrein waar de bal vaak zoek raakte tussen de hoge heide. Deze eerste wedstrijd kende een vroegtijdig einde toen een der Juliana-mannen zo’n formidabele poeier tegen de goalpaal gaf, dat deze aan de grond afknapte en Wanssum naar huis kon! Dat gebeurde op de Oirlose Hei.

Aldus een korte samenvatting van de geschiedenis van S.V.Wanssum, waarvan ik nooit deel uit gemaakt heb (ik kreeg ook nooit voetbalschoenen)….. maar mijn zes broers zijn toch allen “werkende leden ” geweest.

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 13, december 2005.

Ga naar: Voetbalgenealogie

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.