En het goede antwoord is… een uilenkast! Dat is de oplossing van de poll van vorige week: er staat inderdaad een uilenkast op het dak van Buitenlandse Zaken.

Wat niet waar was: dat vrouwen hier eigenlijk geen broek mogen dragen en dat de rookruimtes deze week gesloten zijn wegens onderhoud. De geheime tunnel tussen de bunkers van BZ en Financiën bestaat ook niet (of hij is zó geheim dat we toch ook moeten zeggen dat hij niet bestaat).

Maar er staat wel een uilenkast op het dak. Waar komt die vandaan?

De initiatiefnemer, een echte vogelliefhebber legt uit: “Eigenlijk is het een slechtvalkkast. We hebben de kast in 2008 geplaatst, in samenspraak met Staatsbosbeheer. Ik kwam op het idee toen ik in Ottawa geplaatst was. Daar zaten we op de 20e verdieping en in het gebouw tegenover zat een slechtvalkkast. Dat beest kwam af en toe voor het raam langs scheren om een duif te verschalken of zo.”Dit voorjaar woonde er inderdaad een uil in de kast, en niet zomaar een. Een Oehoe, uiterst zeldzaam, zeker in het westen van het land.

“Waarschijnlijk was hij ergens ontsnapt. De uil is helaas inmiddels weer vertrokken. Je kon hem af en toe heel luid horen roepen. Een Oehoe is een reusachtige vogel, meer dan een halve meter hoog. Hij is er een aantal weken geweest. Hij heeft de kast gebruikt als slaapplaats, maar niet om te broeden.”

Kortom: de kast is weer vacant. Misschien dat er nu een slechtvalk zijn kans grijpt.

Ga naar: Eenpersoonskamer

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.