Sitemap
Categorieën
Bibliofilie | Communicatie | Genealogie | Heemkunde | Internationale betrekkingen | Samenleving
Onderwerpen
G
H
R
Antiquariaat
Antiquariaat Fasol | Bestel ‘Dorp aan de frontlinie’, het oorlogsdagboek van Piet van Els
Organisatie
Auteurs | Contact | Gastbloggen | Lezingen | Nieuwsbrieven | Over deze website | Sponsoring
Artikelen

Bartholomeus Johannisz. Bekkers, valkmeester bij den Kooningh van Vrankrijk
Rijnier Fasol trouwt in 1817 met de Valkenswaardse valkeniersdochter Elisabeth Bekkers. Daarmee ontstaat een verwantschap met twee Valkenswaardse valkeniersfamilies, Bekkers en Daems. De vader van Elisabeth is de Valkenswaardse valkenier Bartholomeus Bekkers.

Peter Fasoll, 17e eeuwse bouwmeester uit Graz
Schloss St. Martin werd in 1638 gebouwd (eigenlijk herbouwd) door bouwmeester Peter Fasoll. Op vakantie in Steiermark had ik de kans er een bezoek te brengen.

Dit zijn de 10 beste websites voor tweedehands boeken
Waar kun je het beste tweedehands boeken kopen en verkopen? Ik heb de beste websites op een rijtje gezet op basis van hun score voor kopers én verkopers.

Onze ‘Bonusboek’-actie
Uit principe willen we geen boeken weggooien. Zo ontstond de bonusboek-actie: als u een boek bestelt, krijgt u een extra boek cadeau. Alsof het doorlopend boekenweek is.

Boekenlegger
Wie al eens een boek heeft gekocht bij Antiquariaat Fasol kent hem al: onze boekenlegger, exclusief ontworpen door Linda Meijer-Wassenaar en gedrukt op luxe glanzend papier. U ontvangt hem gratis bij iedere bestelling. Ga naar: Antiquariaat Fasol

De zilveren schaal en de koperen kandelaar
Is de zilveren bevrijdingsschaal van de Scots Guards uit het gemeentehuis van Horst aan de Maas verdwenen?

‘Ik probeer overal de verborgen pareltjes te vinden’
De start van het antiquariaat werd opgemerkt door het AD Groene Hart, dat onderstaand artikel publiceerde.

75 jaar bevrijding: Ontsnapt aan de arbeidsinzet na geallieerde beschieting
Tot mijn verrassing kreeg Piet van Els een plekje in de serie 75 jaar bevrijding van de NOS. Op deze speciale site staat de NOS stil bij 75 jaar bevrijding. De NOS laat ons een jaar lang het nieuws van toen via media van nu volgen. Lees het artikel over Piet van Els’ ontsnapping aan de Arbeitseinsatz en de treinbeschieting bij Breyell.

Litho’s van Maaike Feih
Exclusief verkrijgbaar bij Antiquariaat Fasol: een collectie litho’s van Maaike Feih. Maaike Feih (1945-2015) was van 1994 tot 2002 docent etsen aan de Vrije Academie voor beeldende kunsten in Den Haag. In deze periode woonde zij in Gouda. Het aangeboden werk is uit deze tijd.

Boeken uit de nalatenschap van J.L. Heldring
Via Marktplaats wist ik dezer dagen de hand te leggen op 2 dozen met boeken uit de nalatenschap van de journalist en columnist J.L. Heldring.

Hoe schoon is mijn heide
Aan een landweg in het buitengebied tussen Nistelrode en Vorstenbosch ligt, ogenschijnlijk begroeid met maïsplanten, een perceel dat de laatste dagen de aandacht trekt van opmerkzame wandelaars. Achter de eerste strook planten, komt een gewas op, dat trots de kruinen brutaal boven de maïs laat wiegen in de wind.

Causerie ‘Aspergerie’
Over de jaarlijkse Aspergerie, waar het Witte Goud uit Noord Limburg in al zijn culinaire varianten op tafel werd gebracht. Rede gehouden voor de Club van oud-burgemeesters kring ‘s-Hertogenbosch.

En so stryke-baerdende, so quam ick in mijn facol
Het enige mij bekende wetenschappelijke artikel dat ooit werd gewijd aan de etymologie van het woord Fasol werd geschreven in 1899 door de taalkundige F.A. Stoett (1863-1936). Zijn conclusie is dat het woord terug te voeren is op de muzieknoten fa en sol.

Een stadswandeling langs USR-panden
Is Lucas Bolwerk 8 het enige pand waarin USR gehuisvest is geweest? Geenszins! Men zou een aardige Utrechtse stadswandeling kunnen uitzetten langs panden waarin USR zijn sporen heeft achtergelaten of die een rol hebben gespeeld in het ontstaansverhaal van onze vereniging. Uw redactie voegt de daad bij het woord en neemt u mee.

Waarom ik geen lid van het CDA meer ben
Uit onvrede met de koers van de partij, zegde ik met deze brief aan het partijbestuur na bijna 30 jaar mijn lidmaatschap van het CDA op.

Van Toon van Els tot Tôntje d’n Dwerg
Een casusonderzoek naar de totstandkoming van de alledaagse historische cultuur. Dit artikel bevat de biografische passages over Toon van Els uit de gelijknamige masterscriptie uit 2015 (Universiteit van Amsterdam, 2015).

Fasol stam Bree – genealogie van Jacobus Fasol
Deze genealogie bevat de kerngegevens van de stam Bree van de familie Fasol en is bedoeld als referentiedocument voor andere artikelen over deze familie.

De plek waar je je thuis voelt
Wie is de Gouwenaar? Gewoon: iedereen die er is: waar je ook vandaan komt of wat je afkomst is, we zijn er allemaal en hebben er onze plek.

Valkeniers: voorvaders aan de Europese vorstenhoven
Valkenswaardse valkeniers waren in de 17e en 18e eeuw werkzaam aan alle Europese vorstenhoven. Verschillende van mijn voorvaders waren valkenier.

Met Willem II ten strijde in Spanje
Teunis Fasol werd als zeeman gevangen in Engeland, nam vrijwillig dienst en streed onder de latere koning Willem II in Ciudad Rodrigo, Salamanca en Vittoria.

Kwartierstaat – maak een overzicht van al je voorouders (m/v)
Een kwartierstaat is een schema om je al je mannelijke en vrouwelijke voorouders in kaart te brengen. Dat kan op twee manieren: grafisch of in lijstvorm.

Herinneringen aan de Sint Jan school
Herinneringen aan mijn Valkenswaardse tijd, als scholier aan de Sint Jan school. Over het 25-jarig jubileum, meester Van Gerven en knikkeren.

Geprofiled: datajournalist Dimitri Tokmetzis
Dimitri Tokmetzis is co-auteur van het zeer succesvolle ‘Je hebt wél iets te verbergen’, over het belang van privacy in de gedigitaliseerde wereld.

Verhalen van de straat – Piet van Elsstraat Wanssum
De Wanssumse gemeenteraad doopte in 1971 een straatnaam om tot de ‘Piet van Elsstraat’. HALLO Venray zocht het verhaal achter de Piet van Elsstraat.

De gouden bruid in Geijsteren
Tekst op uitnodiging bij gouden bruiloft van Tilly en Romé Fasol; de geschiedenis feestlocatie in Geijsteren en jonge jaren van de bruid.

Voetbalgenealogie
Voetbal en genealogie: zit daar een stukje in? Ik dacht het wel! Over voetbalgenen, clubliefde, zaterdag- of zondagvoetbal en vrouwenvoetbal.

Boek en familie van Samuel de Wind
Bibliofiele en genealogische aantekeningen naar aanleiding van Samuel de Wind: ‘Bibliotheek der Nederlandsche geschiedschrijvers’ (1835).

Laatste dag bij Buitenlandse Zaken
Na zes jaar en een paar maanden neem ik afscheid bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de drempel van iets nieuws, met weemoed om wat voorbij is.

Alle afleveringen van Verborgen Verleden
In de serie Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun voorouders. Deze alfabetische lijst linkt naar alle afleveringen.

Uit Horst aan de Maas
HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners die buiten de gemeente wonen. In deze aflevering: Peter Fasol.

Een Europese achternaam: op zoek naar de juiste stamvader
Al in de 16e eeuw komt de naam Fasol voor. En je zou verwachten, dat er één stamvader aan te wijzen zou zijn. Maar dat is niet het geval. Integendeel.

Van Jan de Zure tot Jan Soors – de familienamen Soers en Soors
Sinds lang heb ik gegevens verzameld over mijn familienaam Sors, Soors, Sours, en Soers, vooral in Bocholt, Bree en omstreken. Waar komt die naam vandaan?

Nominatie Geschiedenis Online Prijs
Stem op Fasol.nl voor de Geschiedenis Online Prijs voor de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app.

Twee kerstnovelles
Een tweetal sprookjesachtige kerstverhalen. Over de vierde koning op Driekoningendag. En over het wonderlijk tot leven komen van peelkabouter Wijsneus.

Bree en het bewogen leven van Leonardus Sors (Soers, Soors)
Een reconstructie van het leven van Leonardus (Lenaert) Soers (geboren in Bree op 1 mei 1588) die een belangrijke plaats had in de Breese geschiedenis.

Halloween!
Een spannend verhaal geschreven door Kirsten Fasol, als schrijfopdracht voor school: “Ze kijkt op haar wekker. 07:15, 31 oktober. Het is Halloween.”

Leven met LB 9
Bij studentenvereniging Unitas hoort het verhaal van Lucas Bolwerk 9. De rechtszaken tegen buurman Nobel werden verplichte leerstof voor rechtenstudenten.

Genealogie, prosecco en een granaathuls
Op vakantie in de Italiaanse Dolomieten kon ik een interessant gebied bezoeken in verband met de naam Fasol. Een reis van begraafplaats naar wijngaard.

Het leven, deugden en de Mirakelen van den H. Petrus de Alcantara
Een 17e eeuws boek uit Valkenswaards familiebezit is aanleiding voor herinneringen en een studie op het raakvlak van bibliofilie, genealogie en topografie.

Een kaartje voor 6 generaties #MyColorfulAncestry
De geboorteplaatsen van 6 generaties voorouders, weergegeven in een kwartierstaat en een geografische kaart. #MyColorfulAncestry ging viral.

Flow Magazine – ‘Allemaal de boom in’
Speciale tips voor wie na het lezen van het artikel in Flow Magazine hier terecht kwam. Hier vind je enkele creatieve links om jullie op weg te helpen.

De familie Baudet: een geslaagde vluchtelingenfamilie
In de Franse tijd vluchtten tienduizenden jonge mannen voor de conscriptie in Frankrijk, en één van hen was de voorvader van Thierry Baudet.

Op de boekenmarkt in Dordrecht
Vandaag bracht ik een bezoekje aan de jaarlijkse boekenmarkt in Dordrecht. Daar kwam ik terecht in een reportage van de lokale TV en zei iets.

Herdenkingsplaquette houdt oorlogsslachtoffers in herinnering
Herdenkingsplaquette voor oud-leden van Unitas S.R. die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Dit zijn enkele namen op de plaquette.

4 ideeën voor storytelling in je stamboom
4 onverwachte ideeën om storytelling toe te passen op je stamboom, zodat iedereen je familiegeschiedenis wil lezen en je verhaal structuur krijgt.

Genoemd bij mijn naam
Op 19 oktober 1777 werd “Van der Vegt” onze achternaam. Christiaan van der Vegt werd niet vernoemd, want er was geen familielid om hem naar te vernoemen.

Van Basel naar Oost-Brabant met Bernardus van Clairvaux
Erasmus, Toon Kortooms, Bernard van Clairvaux, Basel en Oost-Brabant, het komt allemaal samen in het geschiedenisverhaal van dit oude boek uit 1552.

Facelift voor een 445 jaar oud boek
Kleine geslaagde boekrestauratie: lelijk geplakt papier verwijderen met een vochtig doekje van de rug van een perkamenten boekband uit 1571.

De beste weblogs over genealogie
Deze Nederlandse en Vlaamse weblogs over genealogie vind ik de beste. Talloze genealogen bloggen over hun onderzoek, of geven in hun weblog adviezen.

Het spoor van een huismerk: bakker Jan Jansz. Vosholl (ca. 1579-1647)
Bakker Jan Jansz Vosholl uit Vlaardingen voerde begin 17e eeuw een huismerk dat sterk lijkt op dat van de Amsterdamse schepen Allerd Dircksz Fasol.

Allerd Dircksz Fasol, schepen van Amsterdam
Allerd Dircksz Fasol was schepen van Amsterdam in 1539 en 1541 en raad van Amsterdam in 1541. Hij ligt begraven in de Oude Kerk. Wie was hij?

EU Back to School: Europa in de klas
Gastles met rollenspel van ‘EU Back to School’, een initiatief van Buitenlandse Zaken waarbij ambtenaren gastlessen verzorgen over Europa.

Wim Fasol’s last day
This anthology on the last days of Wim Fasol’s life was compiled from various letters the family received from Sumatra when he passed away.

De laatste dag van Wim Fasol
Het onderstaande verslag van de laatste dagen van Wim Fasol is samengesteld uit brieven die de familie ontving vanuit Sumatra toen hij overleed.

Vandaag in 1922 overleed Antonius van Els, alias Toontje d’n Dwerg
Vandaag in 1922 overleed Antonius van Els, alias Toontje d’n Dwerg. Een van de meest tragische figuren uit mijn stamboom, maar hij werd een legende.

10 Online Tools To Research Your Family History
10 online tools to research your Dutch Family history from home; you can find most of the data of your family tree online, almost without effort.

Bezoek van Prins Bernhard aan het Tobameer, september 1971
Video van het bezoek van Prins Bernhard aan het Tobameer, in september 1971. Op de beelden zien we de Valkenswaardse missionaris Wim Fasol.

Bereid te veranderen; het ontstaan van de gemeente Horst aan de Maas
Als je wilt behouden wat je hebt, moet je bereid zijn te veranderen. Oud-burgemeester Romé Fasol over het ontstaan van de gemeente Horst aan de Maas.

My brave brother Wim
Wim Fasol (1927-1984) was a missionary in Sumatra. He worked there for almost 30 years. Romé Fasol writes about the memories of his brother.

Mijn dappere broer Wim
Wim Fasol (1927-1984) was missionaris op Sumatra. Hij heeft daar bijna 30 jaar gewerkt. Romé Fasol de herinneringen aan zijn broer op schrift.

Piet Fasol was mijn vader
Biografie van de Valkenswaardse (hoofd)-onderwijzer Piet Fasol (1890-1961). Hij was actief in het onderwijs in Valkenswaard van 1912-1956.

(Hoofd)-onderwijzer Piet Fasol (1890-1961)
Onderstaande tekst verscheen in ‘Leven in Valkenswaard’. Piet Fasol wordt als zoon van André Fasol – schoenfabrikant en armenmeester – en Johanna Loos – van de Venbergse Molen – op 26 mei 1890 aan het Florapark in Valkenswaard geboren. Hij >>>

IS, ISIS of Da’esh? Waarom woorden ertoe doen
Menig televisiekijker zal even de oren hebben gespitst bij de verklaring van president Hollande. De Franse president gebruikt de naam Da’esh.

‘We willen graag jullie verhalen horen’
Het Expatriate Archive Centre verzamelt en beheert archieven van expats. De reden om alles te verzamelen is het doen van academisch onderzoek.

Nederlandse ouders als verwend kind
Een samenleving die de band kwijt is met de wortels waaruit die beschaving wordt gevoed, kan niet groeien, schrijft José Ortega y Gasset.

Waarom het advies van het Platform Onderwijs rampzalig is
Het Platform Onderwijs vindt parate kennis onnodig. Maar de enige manier om goed gebruik te maken van de informatiemaatschappij is juist parate kennis.

Onbekende brief van Bomans ontdekt?
Hoog tijd voor een kritische kijk op de zaak van de ‘nieuw ontdekte’ brief van Bomans. Is de tekst nieuw? Is het eigenlijk wel een brief?

Vakantie met thuisgevoel
Dit jaar waren we weer een keertje op vakantie in Abtenau. Weer, want ik kom er al sinds mijn kindertijd. Maar de laatste keer was zes jaar geleden.

Video: doorkomst van de Tour de France bij Gouda Goverwelle
Wat was het heet, en wat sloeg het weer om toen de renners langs kwamen! Doorkomst van de Tour de France bij Gouda Goverwelle, 5 juli 2015.

Een graf in Woerden
Op zoek naar het graf van mijn jong gestorven oud-oud-oudoom, die 1900 in Woerden als pater Franciscaan werd begraven. Een Brabander in Zuid-Holland.

De Hilversumse klemtonenziekte
‘ROSmalen!’ riepen mijn ouders in koor. Hoe komt het toch dat plaatsnamen uit Zuid-Nederland steeds met de verkeerde klemtoon worden uitgesproken?

‘We blijven aanstormen’ – Interview met jazzpianist Peter Beets
Interview met jazzpianist Peter Beets, jazzpianist van internationale faam. Een muzikant die leerde ‘zelf achter zijn briefje aan te gaan’.

De stem van mijn opa
Geluidsopname uit 1961 met de stem van Piet Fasol. Ik heb de opname nu laten digitaliseren zodat hij voor het eerst in vele jaren weer te horen is.

Half vijf
Gedicht over een hoestende man die ‘s-nachts door de straat loopt. Zoemende auto in de verte. De zolder kraakt. Een gans vliegt kwakend over.

Voer de stemcomputer onmiddellijk weer in
Voer de stemcomputer weer in, met een ISO-certificering die waarborgt dat ze goed geprogrammeerd zijn en zorg zo voor een betrouwbare verkiezingsuitslag.

Sprezzatura: hulde en dank!
Sprezzatura: het nobele evenwicht tussen kennis en bescheidenheid. Je verbergt hoe knap je bent en wekt de indruk dat niets wat je doet je moeite kost.
Waardering voor vrijwilligers cultureel erfgoed
De provincie moet oog hebben voor maatschappelijke initiatief bij het cultureel erfgoed, voor het werk dat vrijwilligers verzetten en hen ondersteunen.
Stemmingmakerij
Niet uitleggen wat de Provincie doet, maar doen wat inwoners nodig vinden. Want de provincie is relevant. Voor mij reden om mij kandidaat te stellen.

Ad de Laat, een icoon van Brabant
Herinneringen aan Ad de Laat, een icoon van Brabant. Ad was niet alleen Brabander. Hij behield ook wat we beleefden aan de Brabantse cultuur.

Oude boekdrukken
Verzameling oude boekdrukken op het gebied van (lokale) geschiedenis, topografie, politiek, internationaal recht en retorica, aangevuld met andere boeken die ik gewoon mooi vind. Hieronder volgt een overzicht van mijn collectie.

Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen
Start van de CDA-campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland van 18 maart 2015. Voor het eerst ben ik zelf kandidaat, op plek 19.

Ontdekking van een tekst van Bomans
Op zoek naar een kort verhaal dat mijn oom Matthieu van Els in 1947 geschreven zou hebben, stuit ik zomaar op een tekst van Godfried Bomans.

Met de kennis van u
Deze week verscheen het allerlaatste BZblad (personeelsblad van Buitenlandse Zaken) op papier. Na 40 jaargangen gaat het magazine verder in digitale vorm.

Blij van zin de hele wereld in
BZ heeft zijn eigen Sinterklaastraditie. Hoe een oerhollandse maar cosmopolitische goedheiligman BZ’ers verbond met elkaar, samenleving en wereld

Familiekrant Van Els
Inhoudsopgave van de Familiekrant familie Van Els (1998-2013): de familie, Wanssum, filosofische overpeinzingen of wat de schrijver ook maar kwijt wou.

Betaalde en onbetaalde zorg samen verder
Om de Wmo goed te kunnen uitvoeren, moet er naar mantelzorgers worden geluisterd. De folder ‘Betaalde en onbetaalde zorg samen verder’ geeft een overzicht.

Heel even was ik al eens oud
Heel even was ik al eens oud: over ouderdom. – De wachtruimte was perfect en kleurde ons al grijs. / Nu zitten we in de molen, nu moeten we draaien.

Beschouwing naar aanleiding van het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans
Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, Erich Maria Remarque en Sophie De Schaepdrijver komen aan bod in dit essay over de 1e Wereldoorlog.

Het einde van Twitter (as we know it)
Iedereen zendt, niemand leest. We zijn druk met het vertellen aan onszelf hoe groot ons gelijk is. Twitter lijkt aan zijn succes ten onder te gaan.

Op zoek naar de trein bij Breyell
70 jaar geleden ontsnapte mijn opa in een Duitse goederentrein aan de dood. Zoektocht naar de locatie uit het oorlogsdagboek van mijn opa.

Willens
Gedicht over de polder Willens bij Gouda. / Dan verhullen stapels bouwgrond, stoeptegels, vinexsteen, hortensia’s, verkeersdrempels de nevel.

Een raadselachtige plaats op een Mercator-kaart uit 1631
Is Solle op de Mercator-kaart de oudste vermelding van het landgoed Fasol? Dan was dit in de eerste helft van de 17e eeuw een bewoonde plaats.

Boekbespreking: Dorp aan de frontlinie – Oorlogsdagboek van Piet van Els
Het dagboek van Piet van Els uit Wanssum nuanceert het gekoesterde beeld: niet alle Duitsers zijn slecht, niet alle geallieerden zijn goed.

Ik vertrek
Ik Vertrek: Wat doen we kinderen aan door ze mee te nemen naar het buitenland en herhaaldelijk te verhuizen? En hoe ga je daar verantwoord mee om?

Werken op de lange termijn
Met het Assistent-Deskundigenprogramma financiert Nederland sinds 1954 functies op strategische plekken in een internationale organisatie.

Van Bree naar Valkenswaard (1765-1853)
Dit is het 4e deel van de familiegeschiedenis Fasol, de eeuw van de Franse Revolutie waarin de familie Bree verlaat en zich vestigt in Valkenswaard.

De familie Fasol in het midden van de 18e eeuw (1711-1764)
Dit is het 3e deel van de familiegeschiedenis Fasol, dat zich afspeelt in Bree in de oorlog en vrede in het midden van de achttiende eeuw.

Spel ‘Pak een Puk’
Pak een Puk is een spel voor professionals in het peuterspeelzaalwerk en kinderopvang, gericht op ouderbetrokkenheid, taal en spelontwikkeling.

De 50 beste nummers van de Beatles
Een lijst van de beste Beatles-nummers: een volkomen subjectieve zaak. Het is míjn lijst, met videoclips en Spotify-lijst met alle 219 nummers.

Eurobus
De Europese Verkiezingen van 1979 waren de eerste. Met die van 2014 vers in ons geheugen, een terugblik. En over een genegeerd historisch debat.

Weer samen
Vandaag is de as van oom Mathieu verstrooid. Op weg naar de begraafplaats schreef ik dit kort gedichtje, als herinnering aan hem en tante Fien.

Studenten in de geschiedenis van Europa
Wie hoopt dat ooit een Europese identiteit ontstaat moet hopen op de Erasmus-student. Maar eerder zal de toekomstige student zich wereldburger voelen.

Het goede moment?
Aan de slag gaan met HBO Pedagogiek. Dit is vast niet ’t goede moment, maar ik ga het wel doen! Laat het NTI die boeken maar gauw toesturen.

Dorp aan de frontlinie
Dorp aan de frontlinie – oorlogsdagboek van Piet van Els uit Wanssum, een indringend dagboek over de bevrijding, verscheen op 3 april 2014.

Wereldbolletjes
Bij een nieuwe huisstijl worden altijd twee vergissingen gemaakt. 1: nu is er een huisstijl en vroeger was er dus niets. 2: dit lost alles op.

Oorlogsdagboek – Nawoord
Dorp aan de frontlinie, oorlogsdagboek Piet van Els – Nawoord. Over hoe het na de bevrijding verder ging met Piet van Els en zijn familie.

Inleiding oorlogsdagboek Piet van Els
De inleidende hoofdstukken over Dorp aan de frontlinie, het oorlogsdagboek van Piet van Els, over gebeurtenissen in de oorlogsjaren 1944-1945 in Wanssum.

Relativiteit
Niets kan sneller dan het licht, zei Einstein. Zeilend op lichtgolven zou de tijd stilstaan. In de sterren schijnt het verleden. Gedicht over relativiteit.

Wederhelft
Zou het niet leuk zijn, om eens een leuk reisje te maken? Hoe de dorpse Van Elsen toch het reizigersbloed in de aderen kregen is mij een raadsel.

Groepsfoto Nuclear Security Summit
Video van de officiële groepsfoto bij de Nuclear Security Summit. De enige bewegende beelden die van dit historische moment zijn gemaakt.

Prognose gemeenteraadsverkiezingen Gouda
Eigen prognose van de verkiezingsuitslag in Gouda bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014. En natuurlijk aangevuld met de uiteindelijke uitslag.

Eenpersoonskamer
Ontstaansgeschiedenis van de ‘Apenrots’, het gebouw van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Over eenpersoonskamers en kantoortuinen en flexplekken.

100 jaar Eerste Wereldoorlog: mobilisatie aan de Draad
De mobilisatie rond Valkenswaard tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Draad: een hoogspanningsversperring die vluchtelingen en smokkelaars tegen hield.

Stigmatypie: afbeeldingen drukken met puntjes
De Weense drukker Carl Fasol ontdekte een geheel eigen wijze om afbeeldingen te drukken door punten te drukken op een typografische manier: stigmatypie.

Claes en Peeter Fasol, broers in dienst van de stad Bree (1675-1711)
In twee dagen tijd waren de broers Claes en Peeter Fasol in januari 1675 wees geworden. Dit is deel twee van de familiegeschiedenis van de familie Fasol.

Een karavaan op zoek naar kopij
BZblad had een voorganger. Al in december 1962 verscheen het eerste nummer van een personeelsblad van Buitenlandse Zaken onder de naam Voorpost.

Bespiegelingen over de winter in het historisch Van Gogh Kerkje in Nuenen
Bespiegelingen over de winter in het historisch Van Gogh Kerkje in Nuenen. Onwillekeurig denk ik ook terug aan het Vincent van Gogh Instituut in Venray.

Wanneer gaat Gouda zijn vergeten componist eren?
Een van de meest markante musici uit de Nederlandse barok: Quirinus Gerbrandsz van Blankenburg, geboren in 1654 te Gouda en overledn in 1739 te Den Haag.

Samen in Gouda
Sint Lucia, door katholieken en orthodoxen (en, bijzonder: ook door lutheranen in Scandinavië) vereerd als patroonheilige van de blinden.

Selectie uit het Fotoarchief
Het fotoarchief biedt een selectie van oude foto’s uit het familiearchief familie Fasol-Van Els. De collectie beperkt zich tot foto’s vóór 1950.

November
Gedicht: November. Met mijn schouders – de blik omlaag – groet ik de bomen achter mijn rug. Waar wind wervelend handjes laat zwaaien; verdord vaarwel

Het derde leven van Asterix
Na ‘Het Geheime Wapen’ uit 2005, dat een dieptepunt Asterix-reeks was, verscheen deze week weer een ouderwets goed Asterix-album: Asterix bij de Picten.

Tweehonderd jaar
Herdenking van tweehonderd jaar koninkrijk, grondwet en Buitenlandse Zaken. De fijnproevers weten dat het Koninkrijk pas echt in 1815 werd gevestigd.

Kerkakkers
De 17-jarige Reynier Fasol uit Bree arriveert in 1800 in Valkenswaard, als hij mee helpt om het dak van de kerktoren in de Kerkakkers te herstellen.

De wereld van Jacob Fasol (†1675)
Van mijn oudste voorvader weet ik niets vóór zijn trouwen in Bree in 1647. Waar kwam hij vandaan? Het leven van Jacob Fasol gereconstrueerd.

Menno Lanting: ‘Brug tussen formele en informele structuur’
Menno Lanting: Overgang industriële naar netwerksamenleving is overgang formele naar informele organisatiesystemen met Nieuwe Werken als brug daarnaartoe.

Ondernemend Unitas – 5 gezichten
Ondernemende oud-leden van Unitas zijn er in alle soorten en maten. Hoe vergaat het hen? Tijd voor een kleine rondgang langs ondernemend Unitas.

Makkelijk is moeilijk
Succesvolle communicatie staat of valt met helder taalgebruik. Duidelijk formuleren legt de moeite bij de schrijver in plaats van bij de lezer.

Walhalla voor handtekeningenjagers
In de kluis van Buitenlandse Zaken ligt uniek historisch materiaal: originele verdragen met handtekeningen van alle grote staatsmannen uit de geschiedenis.

Oud papier – het verzamelen van oude boeken
Oud papier: waarom het boek blijft bestaan in het digitale tijdperk. Je kunt prima lezen met een e-reader, maar de esthetische ervaring ontbreekt.

Het veelkoppige monster van de Eurocrisis
Debat over de eurocrisis en hoe lang die zal voortduren. Over ‘unknowns we really do not want to know’, zoals Adriaan Schout de bijeenkomst inleidde.

Erelid CDA Horst aan de Maas
Mijn CDA-verleden loopt over drie gemeentes: Valkenswaard, Nistelrode en Horst. Bedankt CDA, voor het vertrouwen dat ik al die jaren kreeg.

Kiezen uit theaters: het Amerikaanse buitenlandse beleid volgens Walter Russell Mead
Walter Russell Mead plaatst Obama in de continuiteit van de Amerikaanse strategie: bevorderen van liberale systemen t.b.v. welvaart en veiligheid.

Het Oranjeboek
In 1949 startte BZ met het uitbrengen van Jaarboeken, om daarmee een beeld te geven van het door de regering gevoerde buitenlands beleid.

Oorlogsdagboek Piet van Els
Een plan om het oorlogsdagboek van Piet van Els uit te werken, waarin hij het laatste oorlogsjaar nauwkeurig en indringend heeft beschreven.

Over leven en werk van Erasmus
De werken van en over Erasmus zijn haast ontelbaar. Zijn jaren, de tijd rond 1500, hebben veel gemeen met onze dagen voor en na het jaar 2000.

Jubilerende familiekrant
Jubilerende familiekrant: proficiat oprichters, redactie, eigenlijk: de hele familie! Proficiat! Meteen ook de reeds aangekondigde digitalisering.

Een papieren Familiekrant is niet meer van deze tijd
Al sinds enkele nummers heb ik binnen de redactie aangedrongen heb op overstappen van de papieren familiekrant naar een moderner, digitaal, medium.

‘Zaal Verheugen’: een heuglijke zaligheid
‘Zaal Verheugen’: een heuglijke zaligheid; Lunchroom (met zaal!); horecagelegenheid van onberispelijke reputatie, adres van Mathieu’s en Fiens huwelijk.

Over hobby’s en clean desk
Clean desk: accepteren we in het tijdperk van de flexplek een bureau waarop trofeeën, vakantiefoto’s en knutselwerkjes van de kinderen staan uitgestald?

Buiten is het oorlog; Anne en haar wereld
In het BZblad mocht Mariken ‘Buiten is het oorlog’ van Janny van der Molen recenseren. Ze had eerder haar spreekbeurt over Anne Frank gehouden.

Oorlogsherinneringen
Ik probeer hier aan oorlogsherinneringen op te schrijven wat die dramatische periode voor mij als 8-jarige heeft betekend, niet meer dan ‘petite histoire’.

Venrayseweg 44, Wanssum
Mijn herinneringen aan het huis van oma zijn die van vier, vijf, zes jaar oud. Lang geleden en vervaagd. Ons gezin heeft het vaak bezocht.

Wanssum vroeger
Enkele maanden geleden hebben wij met een edelachtbaar genootschap bezoek gebracht aan een klein particulier museum, Museum Sorghvliet, in Tienray.

Herinneringen uit de voorgaande familiekranten
Voor deze jubileumuitgave van onze (laatste) papieren versie vond ik het wel aardig om alle voorgaande familiekranten eens door te nemen.

Wat je zoal weer tegenkomt…
Het is niet mijn liefhebberij, dat opruimen, maar het moet soms. En dan kom je dingen tegen waar je niet van wist dat je ze ooit had gehad.

Huëge of Heugen…
Huëge, de Limburgse versie van het kaartspel Heugen, wijkt op enkele cruciale spelregels af. Het belangrijkste verschil is dat men ’wild’ mag introeven.

Bestaan
Gedicht: ‘Bestaan’. Een man en zijn bureau – starend, turend / De twaalfde verdieping, als in scene gezet: / Onbewuste verbinding, ongemerkte pijn.

Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag werd pas in 1978 door de VN erkend, maar in het BZblad stond het onderwerp vrouwenemancipatie al langer in de aandacht.

Onderhandelen in de netwerksamenleving
De invloed van social media op de diplomatie en onderhandelen. Daarover ging het op de conferentie van het Netherlands Negotiation Network.

Interview met Jan Peter Balkenende over MVO
Interview over mvo en duurzaamheid met voormalig premier Jan Peter Balkenende, voorzitter van de DSGC en tegenwoordig partner bij Ernst & Young.

Gelijksoortige kringen
Uw columnist heeft zich geprobeerd te verdiepen in de ontstaansgeschiedenis van de BEB, dat al voor de oorlog bij EZ in de steigers werd gezet.

Achter de schermen
Het eeuwfeest is, voor de gelukkigen die er bij waren, inmiddels een zoete herinnering. Terugblik achter de schermen van de Reünie en Generations.

Back to the future
1996 lijkt ‘Nog Niet Zo Heel Erg Lang Geleden’. Die illusie wordt wreed verstoord als je teksten uit die tijd leest over het internet, dat toen net opkwam.

Over grenzen
Over grenzen: als je dicht bij een landsgrens woont, voel je die grens als het ware in je rug. Je blik is automatisch gericht op het binnenland.

‘Vrouwen in een lange broek? Wij doen het niet’
‘Goh, een groen pak?’ ‘Ja, ik dacht, ik doe eens wat anders…’ ‘Nou, in die opzet ben je geslaagd.’ Kleding op het werk, het blijft een heikel onderwerp.

Uilenkast op het dak
Er staat een uilenkast op het dak van Buitenlandse Zaken. Dit voorjaar woonde er inderdaad ’n uil in de kast, en niet zomaar één. Een Oehoe.

Boekrecensie: De eurocrisis
‘De eurocrisis’ beschrijft de politieke strijd rond de reddingspakketten en geeft een weinig verhullende inkijk in het Europese besluitvormingsproces.

Celerblues
Afgelopen maand kwam ik in het bezit van een Blauwe Gids. Omdat hij niet meer wordt gemaakt – vanwege privacy – heeft de gids een legendarische status.

Een man met een hobby
‘Een man moet een hobby hebben’, zoals Martin Bril al schreef. In mijn geval is dat genealogie. Vrijdag 30 maart ging ik terug naar Hasselt.

Van de redactie
Voor u ligt weer een nieuw nummer van de Familiekrant. De thematiek ofwel rode draad in dit nummer van de Familiekrant is, denken wij wel, Nostalgie.

Herendiensten in Wanssum en Omgeving (1604-1617)
Voor Blitterswijck, Wanssum en Horst valt er veel te leren van hun dorpsgeschiedenis. Drankgebruik was al vroeg compensatie voor herendiensten.

Rolduc
Het Bisdom Roermond kende jarenlang geen afzonderlijk kleinseminarie. Priester-kandidaten zaten verspreid over vier colleges, waaronder Rolduc.

Allerhande (2)
Allerhande: de vorige familie-nieuwsbrief bracht mij tot het voornemen om enige aandacht aan de diverse onderwerpen uit dat nummer te wijden.

Yes Minister
Yes Minister: ambtenaren met politieke opvattingen: tricky business. Dat is het nu en zo was het vroeger ook. Hoe om te gaan met dat dilemma?

Polen bereidt zich voor op de euro
Polen bereidt zich voor op de euro. Twee weken geleden bracht ik samen met mijn toenmalige chef Jeroen Sprenger van Financiën een bezoek aan Polen.

Zoeklicht op Bonn
Het artikel ‘Zoeklicht op Bonn’ in BZ-Blad van februari 1977 schoot bij een flink deel van het ambassadepersoneel in Bonn in ’t verkeerde keelgat.

Dino Sarti – L’era Fasol
Dit lied gaat over een zekere heer Faccioli. het is in het dialect van Bologna, waar men de naam van de hoofdpersoon uitspreekt als Fasol.

Expositie
Ons schildersclubje heeft weer een fraaie expositie bij elkaar! In het weekend van 22 & 23 oktober zijn jullie welkom in het kerkje van Persingen.

Reis van een stomme zak
Staat u mij toe: ik was zó vereerd uitverkoren te zijn u te mogen dragen en omhullen op deze laatste, buitenlandse reis. Hij verkoos mij niet zomaar.

Herinneringen van een kind aan de ‘Bridgedrive’
Zolang ik me kan herinneren, was er bij ons een jaarlijkse bridgedrive. Ik was misschien wel de enige kleuter ter wereld die het woord ‘bridgedrive’ kende.

Uit ons rijke familieverleden
Uit ons familieverleden: Wat kan er voor de familie interessant zijn aan een bridgedrive waaraan wij ieder half jaar in een ouderwets dorpscafé meedoen?

De hobbit
Toen ik een jaar of 9 was, las mijn vader mij ‘De Hobbit’ voor. Een verhaal over 13 dwergen die hun schat moeten zien terug te krijgen van de draak.

Pionier aan de Maas
Pionier aan de Maas; Interview met Paul, meester-in-ruste. Over Melderso, zijn loopbaan als onderwijzer in die ‘kern met pit’ en Meister Rutten.

Interview met gemeenteraadsleden Marleen Haage en Sander van Waveren; U.S.R. aan de macht
We spraken met de Utrechtse raadsleden en oud USR-leden Marleen Haage en Sander van Waveren hun over hun achtergrond en hun tijd op U.S.R.

Jimmy Carter bezoekt Buitenlandse Zaken
Oud-president Carter bezocht Buitenlandse Zaken om te spreken over samenwerking met het Carter Center. Er was ook een ontmoeting met medewerkers.

Prinsjesdagquiz
Doe de Prinsjesdagquiz! Test jezelf: wat weet jij van het hoogtepunt van het parlementaire jaar, de gouden koets, de troonrede, de hoedjes?

Huwelijk Jan van Breda en Thijs Timmermans, 01-04-2011
Huwelijk Jan van Breda en Thijs Timmermans, gesloten door burgemeester Eberhard van der Laan op 01-04-2011 bij de viering van 10 jaar homohuwelijk.

Verzamelde toespraken
Van 2007-2011 was ik speechschrijver van staatssecretaris en minister van Financiën Jan Kees de Jager. De toespraken die ik voor hem schreef vind je hier.

DING FLOF BIPS SMECS
Eén van de tv-spotjes uit de Eurocampagne ging over de vraag: welke landen doen er mee. Ons reclamebureau Publicis bedacht een ezelsbruggetje: DING FLOF BIPS.

Kaarsjesavond Gouda en Sint Lucia
Lees het verhaal van de geschiedenis van de Goudse Kaarsjesavond, tegenwoordig Gouda bij Kaarslicht geheten. Het stadhuis en de Markt verlicht met kaarslicht.

Nostalgie, of toch meer?…
Het is moeilijk op Thijs’ stuk over het Rijke Roomse Leven te reageren. Maar het zal moeten. Zijn eerlijke betoog, zakelijk én met emoties geladen, vraagt erom.

Wijsneuzerij
Verklaring van de naam Wanssum als een oorspronkelijke riviernaam in de betekenis van de wendzame, dient als een reële mogelijkheid te worden aangemerkt.

Op de bank voor het huis
Langzaam valt de schemering over Wanssum. Voor het huis dat genummerd staat als B 55, zitten ze onder een kersenboom herinneringen op te halen.

10 websites om je stamboom uit te zoeken
Nieuwsgierig naar je stamboom? Ga aan de slag met stamboomonderzoek! Hier zijn 10 onmisbare websites waarmee je zelf je stamboom kunt uitzoeken, gewoon vanuit huis.

De onstuitbare opkomst van het hunebedje
De Nederlandse taal kende al een tantebetjestijl. Tante Betje heeft een neefje gekregen, dat ik ‘hunebedjestijl’ wil noemen. De opkomst ervan is onstuitbaar.

Oorsprong en betekenis van de naam Fasol
In Nederland wonen drie, niet aan elkaar verwante families Fasol. De oudste voorvaderen duiken in het Nederlands taalgebied op het tijdvak 1550-1650.

Mooie toespraken bij afscheid Harry Mulisch
Bij de herdenkingsbijeenkomst van Harry Mulisch waren enkele mooie toespraken te beluisteren. De laatste drie van Marcel van Dam en Frieda en Anna Mulisch.

Gastenboek
Sinds vandaag is fasol.nl overgegaan op het Wordpress-cms en bevat de website een blog. De eerste versie van Fasol.nl ging online op 11 januari 2002.

Twee schrijvers en hun verhaal
Binnen 24 uur overleden twee schrijvers: Harry Mulisch en Ted Sorensen. Mulisch’ dood kwam tot ons zoals dat bij de groten gebeurt: met onbevestigde berichten.

Muntslag: de strijd tegen het water
De strijd tegen het water is niet alleen de reden dat Nederland in geografische zin bestaat, maar ook karaktervormend geweest voor de Nederlandse bevolking.

“Het meste heb wi had, maar ‘t minste komt nog”
Ondernemers zijn de enigen die voor Nederland geld in het laatje brengen. Nederland moet dus een nog betere plaats worden voor de ondernemer.

Actal Seminar
De overheid heeft een dusdanige reputatie opgebouwd van regelzucht, dat de gedachte aan een overheid die regeldruk vermindert voor de leek niet te bevatten is.

Eerste muntslag 150 jaar Max Havelaar
Ceremoniële eerste slag door Harry Mulisch van munt ter gelegenheid van het verschijnen 150 jaar geleden van de “Max Havelaar” van Multatuli.

Desiderius Erasmus
Romé Fasol schreef bij gelegenheid van zijn afscheid van Rabobank Maashorst en Rabobank Nederland een essay geschreven over Erasmus, getiteld Houdoe Erasmus.

Het mkb en het toekomstige belastingstelsel
We moeten belasting heffen op een manier die ondernemerschap stimuleert. Je kunt belasting heffen op een manier die ondernemers uitdaagt om de beste te zijn.

Yes! Delft
De Innovatiebox is een grote verbetering ten opzichte van de Octrooibox. Het belastingvoordeel over innovatieve winsten is veel groter geworden.

Het Rijke Roomse Leven?
Nostalgie is niet meer wat het geweest is. Aan die constatering van Simone Signoret denk ik bij de meldingen over misbruik in Rooms-Katholieke instellingen.

Afbouwen
Een dezer dagen verschijnt mijn laatste artikel in een buitenlands wetenschappelijk tijdschrift. Afgelopen week heb ik mijn allerlaatste lezing gehouden.

Week van de ondernemer
“Als we de mensen hadden gevraagd wat ze wilden, hadden ze gezegd: snellere paarden”. Aldus de grondlegger van de moderne auto-industrie, Henry Ford.

Een sjeik in de Piet van Elsstraat
Het is niet te geloven dat in de Piet van Elsstraat zo maar een sjieke sjeik binnen wandelt, met opdracht om mee te werken aan het hoogste gebouw ter wereld.

Houdoe Erasmus!
Erasmus is theoloog, kerkgeleerde en filosoof over vredesvraagstukken. Opvoeder, humanist, diplomaat en bovenal Europeaan. Tolerant was hij zeker, maar wilde niemand toebehoren.

De paardendeken
Mijn oma Christien Lommers kende uit haar kinderjaren een kerstlegende, die ze met kerst ook ieder jaar voor ons voordroeg. Toen zij hoogbejaard was heeft ze het verhaal een keer voor ons opgeschreven.
Een rondweg voor Wanssum?
De beoogde rondweg ten noorden van Wanssum moet voldoende capaciteit hebben om de verkeersintensiteiten rond het jaar 2020 te kunnen afwikkelen. Het tracé splitst zich vanaf landgoed Geijsteren naar het noorden af, kruist de haven en buigt net voor de oprit van de Koninginnebrug weer terug naar het huidige tracé.
Allerhande……
Allereerst wil ik danken voor de ruime, sympathieke aandacht die de schrijvers in dit familieblad aan Fien hebben gegeven. Ook aan Harrie, neem ik aan, zal in deze krant wel de nodige aandacht worden besteed. Harrie was mijn oudere broer, >>>
Hilda Whittaker, 1913-2009
Op dinsdag 27 oktober 2009 is in haar woning in Saffron Walden, Engeland, Hilda Whittaker overleden, zes en negentig jaar oud. Haar man, George, was in de winter van 1944-’45 voor lange tijd als soldaat ingekwartierd bij de familie Fasol >>>
Harrie
Toen vorige week Matthieu, Paul en ik voor het laatst bij Harrie waren, zei hij heel rustig maar indringend: “Ik maak het niet lang meer”. Vervolgens ging hij over tot de orde van de dag en vroeg, toen ik voor >>>
Autoweek Innovatieprijs
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 10 juni 2009 te Maarssen. Dames en heren, Een paar weken geleden stapte ik op het TT-circuit in Assen een keertje over van mijn aardgasauto in een elektrische auto. Niet zomaar >>>

Herdenkingsmunt 400 jaar Nederland-Manhattan
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 6 april 2009 te Utrecht. Dames en heren, Binnen enkele minuten zijn we getuige van de eerste slag van de ‘400 jaar Nederland-Manhattan munt’. Een bijzondere herdenkingsmunt. Met deze munt herdenken >>>

Een vakantiefoto uit Geleen
Ook Thijs haalt, bladerend in zijn foto-album, herinneringen op; aan feesten, bruiloften en een vakantie in Geleen met Fien, Mathieu en de kinderen. De uitstapjes met de turquoise VW kever.. (uit het voorgaande stuk van Frank), dat was een trigger >>>
Naar succesvol innoveren
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 16 april 2009 te Rijswijk. Dames en heren Rapport ‘Naar succesvol innoveren’ al via een ‘sneak preview’ doorgenomen. Erg interessant. Mij viel de voetnoot op de naam van Henry Chesbrough. Professor >>>
‘The summer of ’67’– In memoriam Tante Fien
In de aanloop naar de definitieve ontmanteling (boedelscheiding etc.) van Venraijseweg 44, hadden zich in de zomer 1967 diverse ooms en tantes met hun kinderen in Wanssum gemeld. Omdat wij daar zo’n beetje “altijd” waren, proefden wij in detail de >>>
Het Van Els Liedboek op CD
Op 19 september 2008 was de laatste dag van de jaarlijkse fietsweek. De laatste jaren is de sportieve component van deze week steeds meer in het gedrang gekomen. De leeftijd van de deelnemers is steeds meer een reden om helemaal >>>
Wat doet een oudere zoal in een jaar?
Voor veel van de jongeren zal misschien het voorbije jaar tergend langzaam gepasseerd zijn –een heel jaar geen Familiekrant, dat moet zwaar zijn!-, voor oudere mensen ligt dat anders. Ook zij hebben natuurlijk de Familiekrant in het najaar gemist, maar >>>
Opening ICT-College Zadkine
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 30 maart 2009 te Rotterdam. Toen ik op de middelbare school zat, was ik de eerste in mijn klas die een tekstverwerker gebruikte. Terwijl mijn klasgenoten met typmachine en carbonpapier in >>>

Causerie bij de viering van de 35ste jaarvergadering van LGOG Horst
Causerie van de oud-voorzitter van het provinciaal genootschap bij de viering van de 35ste jaarvergadering van LGOG Horst op 11 maart 2009 in Zaal ‘De Lange’. Gepubliceerd in Info LGOG 41 van 5 september 2009. Geachte voorzitter, dames en heren, beste >>>
Innovating IT: het overheidspersepctief
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 5 maart 2009 te Tilburg. De tijd dat je als student aan de universiteit, voor het maken van een werkstuk, naar een computerzaal moest, ligt helemaal niet zo ver achter ons. >>>

Innovatie maakt het verschil
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 4 maart 2009 te Terneuzen. Het thema van deze bijeenkomst, ‘Economische crisis, innovatie maakt het verschil’ is mij uit het hart gegrepen. We leven in een roerige tijd. De financiële crisis >>>
Op zoek naar ondernemende ambtenaren
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 19 februari 2009 te Den Haag. Eind januari stond in de Volkskrant een interview met Roel Bekker, de secretaris-generaal voor de vernieuwing van de Rijksdienst, hier vandaag ook onze gast in >>>

Herdenkingsmunt 10 jaar EMU
Toespraak, geschreven voor staatssecretaris Jan Kees de Jager ter gelegenheid van de eerste slag van de herdenkingsmunt 10 jaar EMU op 7 januari 2009. Het is voor ons, volwassenen, maar moeilijk voor te stellen, maar er is tegenwoordig een hele >>>
Familieleden op sociale netwerken
Verschenen in de Familiekrant Familie Van Els, november 2008. Curieus, dat geen schrijfsels zo snel verouderen als dit stukje over sociale netwerken, dat uit het stenen tijdperk lijkt te komen. Steeds meer mensen hebben een profiel op sociale netwerken op >>>

Eerste muntslag ‘Nederland en Architectuur’
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 29 oktober 2008 te Utrecht.
Al het goeie komt van melkkoeien
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 28 oktober 2008 te Breukelen. Als je staatssecretaris bent, hoef je niet meer zelf te rijden. Je chauffeur brengt je in je dienstauto keurig op tijd naar al je afspraken. Intussen >>>

Sigurd Cochius: het geluid van de Oudegracht
Sigurd Cochius (geboren Hilversum, 7 maart 1916, overleden Hilversum, 5 maart 2001) was een plaatselijk bekende dwarsfluitist/straatmuzikant in Utrecht. Cochius was de zoon van een welgestelde glasindustrieel uit Leerdam. Aanvankelijk was hij tennisleraar. Na de dood van zijn moeder woonde >>>

Ad de Laat
Ad de Laat (Nistelrode, 14 februari 1947 – 22 april 1995) was een gezinstherapeut en begon in november 1979 op te treden met eigen Brabants repertoire in het ‘Nisserois’ dialect. Ad de Laat was een van de meest succesvolle zangers >>>
Buchenwald
In het onlangs gepresenteerde “In Europa” tv-programma kwamen ook diverse Nazi-concentratiekampen ter sprake, o.a. Buchenwald. Ik moest toen denken aan Wim Janssen uit Vierlingsbeek, die in dat concentratiekamp om het leven is gekomen. Wie was Wim Janssen uit Vierlingsbeek? Hij >>>
Madeleine
In de vorige Familiekrant beloofde ik, n.a.v. een verzoek van Sandra, dat ik nu uit een heel andere periode de tekst van een lied zou schrijven. Ik herinnerde mij daarna dat de Vaders Van Els en Timmermans destijds aan (Oom) >>>
De Wet schenk- en erfbelasting: evenwichtiger, eenvoudiger
Gastcollege gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 14 april 2008 te Tilburg. I: Probleemverkenning De Successiewet zoals we die nu kennen, is 150 jaar oud. Sindsdien is hij voortdurend vertimmerd en opgelapt. Als ik de Successiewet vergelijk met >>>
Toch gaat er wel eens wat mis…
Dat wij in Nijmegen een heel mooie kamermuziekserie hebben, weet ondertussen wel iedereen. Ik kan er niet genoeg van krijgen erover op te scheppen, als voorzitter van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Als Stichting programmeren en organiseren wij die serie >>>
Gemeentelijke herindeling
De inwoners van de Gemeente Meerlo-Wanssum staan momenteel voor een belangrijke beslissing. De totale bevolking van de huidige Gemeente moet nu beslissen of er gefuseerd moet worden met de Gemeente Venray of met de Gemeente Horst a/d Maas. De Gemeente >>>
Late Haver; overhandiging cheque aan Cliniclowns
De opbrengst van het boek ‘Late Haver’ was bestemd voor Cliniclowns. Op 15 december 2007 werd de cheque overhandigd. Het boek Late Haver zelf kun je ook op deze website lezen. Ga naar: ‘Late Haver’ gepubliceerd
Kies voor ondernemen
Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 3 december 2007 bij het VNO te Katwijk.
Nationaal Forum voor de introductie van de euro
De voorbereiding voor de invoering van de euro in Nederland vond plaats vanuit het Nationaal Forum voor de introductie van de euro (NFE).
Liedjes van Weleer
Laatst zong ik (nou ja, ‘zingen’: het was meer stem-kraken) min of meer per ongeluk een paar liedjes die wij in de jaren dertig op de Lagere School leerden. (Toen was er in Wanssum nog geen Kleuterschool, zoals in sommige >>>
Wanssumse studenten
Vorig jaar november overleed Joop Hanckx, dermatoloog te Maastricht. Joop was van Wanssumse origine. Hij zou nu 78 jaar oud zijn geweest. Enkele jaren jonger, dus, dan ik. Op school en op het gymnasium was hij de leerling die het >>>
Messa da Requiem – Karel 80
Op 3 november 2007, de dag dat ik ‘s middags in de Domkerk van Utrecht meezong bij een uitvoering van de spectaculaire Messa da Requiem van Giuseppe Verdi, een dodenmis klinkend als een opera, zou mijn vader 80 jaar zijn >>>

Fietsvakantie
(Ik weet niet zeker of dit bericht niet een beetje dubbelop wordt. Ik had namelijk Netta eens een keer voorgesteld dat zíj over de Fietsvakantie 2007 wat zou schrijven, ze vatte meteen even samen wat er zoal over te zeggen >>>
Transseksuelen, Venetië en de Sabbat
Toen de Champions League nog Europacup 1 was, waren de mensen veel gezonder op zo’n avond. Als je dan dienst had, had je weinig te doen; slechts onder de rust en meteen na afloop werd een enkeling ineens ziek, zwak >>>
Het incident
Na afloop van het debat liep de minister naar buiten. De vergadering was uitgelopen. Het was half twee en hij had nog niet gelunched. Voorafgaand was hij ingelicht. Hij wist dat het zojuist gevoerde debat in het niet viel bij >>>
‘Late Haver’ gepubliceerd
Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Romé en de 40ste trouwdag van Tilly en Romé werd het boek gepubliceerd dat de merkwaardige naam “Late Haver” draagt. De titel herinnert aan een opmerking van moeder Fasol, na het doctoraal examen >>>
Wat is er in Wanssum gebeurd de laatste tijd?
Ik heb weinig nieuws over Wanssum te vertellen. Af en toe zie ik in onze krant (Dagblad voor Noord-Limburg) wel eens wat. Bijvoorbeeld, het aloude Hotel Poels is al geruime tijd geleden in andere handen gekomen en is thans gesloopt. >>>

Kaasboerderij ’t Klooster
Met de stenen van het in 1549 afgebrande Klooster te Stein werd naast het klooster een boerderij gebouwd, de hofstede Kloosterstein. Toen die in 1900 afbrandde, werd in 1903 op dezelfde plek een nieuwe boerderij gebouwd, Kaasboerderij ’t Klooster. In >>>

Grootouders in Valkenswaard
GROOTOUDERS FASOL-LOOS Een handgeschreven Ex Libris van Jacques Loos in Opstellen van Agron, Amsterdam 1827. Zie ook het verhaal over Venbergen. Cet Agron appartient à moi, comme la Hollande à son roi je fais autant de lois comme Guillaume >>>

Heerlijkheden op Venbergen, Klein Wolfslaar en Sweet Home
+ Molen op Venbergen + + Feodum Ducis Brabantiae + AD 1227 Abdij van Postel + + Andries Loos 1815 Molenaar Wedert + + Restauratie 1833 + Randschrift op de Roephoorn VENBERGEN Roephoorn Johanna Maria Loos (1853-1931) ontvangt >>>

Voorouders in Bree
Links van de oude pastorij ligt het voorname Prinsenhuis (thans nummer 16). In 1658 woonde er de adellijke Ida van Mewen, weduwe van Hendrik van den Broeck, Raadslid bij de Opperste Raad van Gelre. En later ook burgemeester Michiel Smeets >>>
Voorvaders met een oude naam
Een naam met twee noten: Guido d’Arezzo (991-1050) ontwikkelde voor jonge zangers het vierlijnige notenschrift met twee gekleurde sleutellijnen c in geel, f in rood. Hij deed dit op basis van een hymne die begon met “Ut quaeant laxis” waarbij >>>
Bert Coppus en mijn portret
In het monografisch boekje “Bert Coppus vijftig jaar beeldend kunstenaar” (Jan Derix 2002), schrijft Bert ter gelegenheid van mijn 65ste verjaardag: “De natuur is potenter dan de kunst”. Deze uitspraak van Titiaan geeft te denken. Bescheidenheid van de kunstenaar. Maar >>>
Brons ter herinnering
Er is nog meer te vertellen. Echt kunst en vliegwerk. Een herinnering als een kus. Van of voor mensen. Ik noem er drie. De Nisseroise Wever Een oude tradite, zoals in de meeste Oost-Brabantse dorpen. Huisvlijtwevers. Het weefgetouw aan het >>>

Jan Althuizen uit Griendtsveen
Ik leerde Jan Althuizen aanvankelijk kennen als inspirerend voorzitter van de Dorpsraad in Griendtsveen. Later kwam ik in zijn sfeervolle woning en atelier aan de Deurneseweg. Zijn kunstenaarschap deint op en neer in de vernatte Peel. De eenvoud van de >>>
Kaiser Franz Joseph en de cellist Yo-Yo Ma
Het Salzburger Land omhelst je als het ware. Salzburg blijft een wonderlijke stad. Abtenau biedt je Sommerfrische und Erholung en gelegenheid tot heroverwegen. Er woont ook familie, ons nichtje Marinette en haar man Hiassi. En bovendien de hartelijke gastvrije familie >>>

Piet Mondriaan in Nistelrode
November 1987 bezocht ik Janus Verstegen in Nistelrode. Hij was toen 86 jaar oud. Hij zegt zich uit zijn jeugd te herinneren dat in het dorp nog gesproken werd over Piet de Schilder. Janus meende dat hij vaak kwam bij >>>
Mevrouw Elisabeth van Best-Wiegersma
In 1980 vindt mijn benoeming plaats tot burgemeester in Nistelrode. Tilly en ik zien om naar Valkenswaard met een gevoel van geluk. Wij besluiten, behalve van onze vrienden, ook afscheid te nemen van anderen dan “gewone” vrienden. Wij maken afspraken >>>
Museum Van Gerwen Lemmens, de Ghinhoeve en Sint Nicolaas
Het wethouderschap te Valkenswaard deed me nadenken over de situering van het cultureel erfgoed in de gemeente en de mogelijke betekenis daarvan als belevenswaardig steunpunt. Een verkenning uit 1979. Museum Van Gerwen Lemmens Graag geziene gast bij de familie >>>

Willy van der Putt uit de Weebosch
Van het gemeentebestuur Valkenswaard kreeg ze opdracht een Valkenier te maken en uit Nistelrode een Veerman. Zelf een getalenteerd kunstenares, was ze ook de echtgenote van Toon Slegers, die de Bronzen Deur maakte vppr de Statenzaal van het provinciehuis in >>>

Logeren bij Karl Ganzer
Tijdens onze vakantie in 1979 in Abtenau (Salzburger Land) bereikte mij het bericht dat dorpsgenoot Sjaak Rietra, de molenaar van Venbergen, in het Tiroolse Schwoich zou worden geëerd met de Ehrenring van de gemeente. Ons gemeentebestuur verzocht mij daar present >>>
Hans Truijen en de poelier
In de aula van de nieuwbouw van het Hertog Jan College, staat een schilder hoog op de steigers. Zwijgend werkt hij aan een wanddecoratie, als achtergrond van het verhoogde gedeelte van de aula. Als leerling van het Hertog Jan, >>>
De zus van Han van Meegeren
Ze was vriendelijk voor me bij binnenkomst, maar keek zelden op van haar werk. Leraar Bruggemeijer De romaanse talen zijn nooit mijn fort geweest. Mijn ouders zochten meer dan een keer voor mij een begeleidend repetitor. Zuster Germaine was >>>
Henri Jonas en mijn peetoom
Mijn goede peetoom was broeder-gaardenier op Servaas in Venray. Het huidige Vincent van Gogh Instituut. In 1990 werd ik er voorzitter van de Raad van Toezicht. Bestaat toeval? Punaises met een touwtje Ik word in 1989 gevraagd de bestuursverantwoordelijkheid van >>>
Stefan Zweig in Salzburg
Sedert mijn bezoeken aan Anderlecht (zie ook het afscheid van het LGOG op 29 mei 1999) ben ik in toenemende mate Erasmiaan. Proberen tolerant te zijn en solidair met mensen waarvoor je verantwoordelijk bent. Altijd ook hebben mij de woorden >>>

Op zoek naar de geluksbelofte van kabouter Wijsneus
Vrij naar het sprookje van “de Peelkabouters van Horst” 1998. Er was eens … In lang vervlogen tijden was de Peel in de grensstreek tussen Brabant en Limburg nog woest en onontgonnen. Wie er wilde zijn, moest zich een >>>
Vertrouwenscommissie en winterschilder
Hôrs mien Hôrs al ziede ok wied Mit ów bin en blief ik verwaeve (Uit: De Horster Revue “Ik bin ván Hôrs” 1993) Na een paar sollicitaties als burgemeester van Nistelrode naar grotere gemeenten (Uden, Zevenaar, Cuijk en >>>
Katholiek in de Kempen
En nergens ligt een glimlach zo gereed als waar de wereld Land van Brabant heet. Uit: Op weg naar Brabant van Harriet Laurey. Terugkijkend op mijn jaren in het gezin van mijn vader en moeder, zeg ik: >>>
Proloog in de Kromstraat
1. Dagevos: de bevalling 2. Oorlogsjaren 3. Bevrijding 4. Dr. P.C. Paardenkooper 5. Erasmus in Anderlecht en Middelburg 6. Dagevos: een weerzien Ma mère voulant d’un fils très bonnes manières à table. Les mains sur la table, le pain ne >>>

Late haver en daarboven dromerige luchten
Waarom een boek? Het idee sluipt bij je binnen. Je brengt het tot bedaren. Langdurig. Dan is het er weer ineens. Bij het opruimen van je archief. Bij het ordenen van PC-bestanden. Hoe zat het ook alweer? Je moet opruimen >>>
Speech LOF-Congres ‘Fiscaal fatsoen’
Toespraak door staatssecretaris De Jager op het LOF-Congres ‘Fiscaal fatsoen’ op 21 september 2007. Opening Dames en heren, Als ik hier 170 jaar geleden was geweest, had ik het hier niet makkelijk gehad. Ik zou u iets uit te leggen >>>
Een ongerieflijke waarheid
In augustus 2008 organiseerden we weer een ‘Groot Dictee’ voor het personeel van het ministerie van Financiën. Ik mocht het dictee schrijven. Het is een in meteorologisch opzicht interessant jaar. De humiditeit van de zomer heeft menigeen doen verzuchten, dat >>>

Oma van Els in Heythuysen
Op een leeftijd dat veel van haar kinderen zich 30 jaar later als vanzelfsprekend bezig zouden houden met activiteiten als tennissen, “fietsvakanties” of slopende bridge-marathons besloot Oma (Hanna) van Els in 1967 – al snel nadat haar laatste kind getrouwd en wel het >>>
Nieuws uit Wanssum (3)
Op 8 februari 2007 is overleden op 72-jr. leeftijd Sjaak van Els, zoon van Lei Oëme en tante Bet. Sjaak woonde nog altijd in Wanssum in het ouderlijke huis aan de Venrayseweg. Hij was getrouwd en had 2 kinderen en >>>
Een gedichtenbundel voor Matthieu van Els
Netta en ik hadden op 3 oktober 2006 het voorrecht om namens de familie Mathieu in Zoetermeer te mogen gaan feliciteren met zijn tachtigste verjaardag. Een bijzonder voorrecht, omdat we naast de gebruikelijke “enveloppe met inhoud” een echte verrassing te >>>

Provincie wordt vergeten tijdens uitslagenavond
Op 10 maart stemde Nederland voor 12 nieuwe Provinciale Staten. De opkomst was laag. Commentatoren zijn het niet eens over wat daaraan moet of kan worden gedaan. De provincies samenvoegen tot maximaal 4? Samenvoegen met de waterschappen? Helemaal opheffen? Over >>>

Eruditie of potentiële belezenheid?
Eruditie wordt doorgaans gelijkgesteld met belezenheid of geleerdheid. De Van Dale geeft als definitie: geleerdheid, gepaard met smaak en kritische zin. Het woord eruditie is afgeleid van het Franse érudition. Het kan etymologisch verklaard worden uit het Latijn: rudis (ruw, >>>

Johannes Fasolus
Johannes Fasolus van Pisa was een middeleeuws kerkjurist. Hij werd geboren in Pisa circa 1220 en overleed in Pisa in 1286. Johannes Fasolus werd geboren in Pisa. In verschillende bronnen komen ook andere spellingswijzen van zijn naam voor, waaronder Fagellus, >>>

Hoe Horst aan de Maas aan zijn naam kwam
Op woensdag 11 december 1996 komt om 18.30 uur de Commissie Naamgeving voor een afsluitende bespreking bijeen in de Raadszaal van het gemeentehuis van Horst. De drie gemeenteraden van Broekhuizen, Grubbenvorst en Horst hebben uit hun midden raadsleden aangewezen om >>>
Peter Johannes Rutten
Peter Johannes Rutten (geboren Bergen, 9 december 1864, overleden Wanssum, 3 september 1953) was een Noord-Limburgse hoofdonderwijzer die zeven jaar een bescheiden rol speelde als katholiek Tweede-Kamerlid voor de RKSP. Hij was één van de onderwijswoordvoerders van de katholieke fractie. >>>
De verkiezingen vanaf de basis
Voor wie zich actief met de verkiezingen heeft bezig gehouden, bieden de laatste dagen een wat leeg gevoel. Althans, zo vergaat het mij een beetje. Ineens zomaar een avondje op de bank! En wat heeft al die drukte opgeleverd? Vooral >>>
Plakken
Het is vrijdagavond 20 oktober, 23.15 uur. Een donkergroene auto, met daarin twee mannen, een ladder, een emmer plaksel, een rol posters en een borstel parkeert bij een aanplakbord, dat nooit met inachtneming van de verkeersregels bereikt zou kunnen worden. >>>

Mat(t)hieu Tachtig: Een paar herinneringen
Matthieu, ónze Matthieu, en Matthieu van Bommel, neef van Ineke en een studiegenoot van ons in Nijmegen indertijd, spellen hardnekkig hun naam met één t: Mathieu. Hoe dat komt, begrijp ik niet zo goed, want de beide Matthieus behoren tot >>>
Nieuws uit Wanssum (2)
Van mij wordt verwacht dat ik alles over Wanssum weet. Ik probeer op te vangen wat ik zoal van de Wanssummers hoor en wat ik uit de krant “De Limburger” verneem. Opzienbarende zaken doen er zich momenteel weinig voor. Als >>>
Naar aanleiding van…
De Junior-Nieuwsbrief is interessante lectuur. Niet alleen hoor je en zie je wat van de jongeren, maar het lezen roept ook herinneringen op. Zo bijvoorbeeld de Moppen. Vroeger thuis (dus zo in de dertiger jaren) hadden we een stichtelijke missiekalender. >>>
Komkommertijd op Financiën
In augustus 2006 organiseerden we een ‘Groot Dictee’ voor het personeel van het ministerie van Financiën. Ik mocht het dictee schrijven. Komkommertijd is in het spraakgebruik de periode in de zomer dat er niets gebeurt, omdat politici en ambtenaren op >>>

Nicolaus Vernulaeus
Nicolaus Vernulaeus (Nicolas de Vernulz) werd geboren in het (Belgisch)-Luxemburgse dorp Robelmont in 1583. Vernulaeus geldt als een van de belangrijkste neolatijnse toneelschrijvers in de Nederlanden. In Leuven bestond een academisch theater, dat in de figuur van Nicolaus Vernulaeus >>>
Lijst van Romeinse consuls tijdens het Keizerrijk
Hieronder volgt de lijst van Romeinse consuls tijdens het Keizerrijk. Tijdens de Romeinse Republiek was de consul de belangrijkste functionaris. Tijdens het keizerrijk was dit niet meer het geval. De macht lag nu bij de keizer. Echter, er werden nog >>>
Laura, mijn eerste schoonzus
Eigenlijk is Laura mijn hele leven lang mijn schoonzus geweest. Toen ik haar voor het eerst leerde kennen, was ik niet ouder dan zeven jaar, geloof ik. Het zou nog tot 1954 duren voordat ze trouwden, natuurlijk, en de verkering >>>
De eerste ‘Sky Box’ van PSV (een in memoriam)
Jawel, er waren ooit tijden dat ik vaak aan Ajax dacht, soms zelfs dagelijks. Nooit aan PSV daarentegen, zelfs niet in die dagen van Willy van der Kuylen, Jan van Beveren, Ralph Edström e.d., toen bij de afwezigheid van de >>>

Toos Tachtig
Toen Moeder/Oma van Els tachtig werd in 1974, zagen een paar van ons daar een aanleiding in om alles wat er in onze familie vanaf 1948 tot dat jaar bij feestelijke gelegenheden aan teksten en liederen gemaakt was, te bundelen >>>
Nieuws uit Wanssum
Dagblad De Limburger-regio-Venray schrijft betreffende Wanssum: “Echt kapelletje mooier dan Maria op een sokkel!” Bedoeld wordt het “kapelleke beej de Pieper”, genaamd “Maria in de Nood”, dat in de zestiger jaren plaats moest maken voor de verbetering van de Venrayseweg >>>
Brieven
In de jaren ’60 was ik bestuurslid van de Adelbertvereniging afdeling Den Haag. Voor wie zich afvraagt wat dat ook weer was: Nederland was in die tijd, zogezegd, onderverdeeld in stands- en vakorganisaties naar kerkelijke richtingen. Zo waren katholieke boeren >>>
Sonnet voor Laura
Bij haar begrafenis op 28 maart 2006 in de Kapel van OLV In ’t Zand in Roermond. De winter verwijlde dit jaar zo traag niet wetend of ze blijven wou of gaan, tot de lente in zachte aarde lag waar >>>
Een laudatio voor Camille Oostwegel
Bij de uitreiking van de Goltzius-Penning door de voorzitter van het Vriendenbestuur van het Limburgs Museum tijdens de Dies-viering op 23 maart 2006. Geachte heer Oostwegel, mevrouw Oostwegel, Mevrouw de gedeputeerde van Cultuur, Geachte gasten van de heer Oostwegel, >>>

Aan ’t Korte Voorhout
Lied ter gelegenheid van de verhuizing van het ministerie van Financiën naar Beatrixlaan. Het gebouw aan het Korte Voorhout werd gedurende enkele jaren verbouwd. (melodie: Zuiderzeeballade) Weet je nog toen op de Vierde Begrotingszaken was de top Miljoenennota samen maken >>>
Verder met Europa
Tussen 2005 en 2006 werkte ik als lid van de Werkgroep Europa mee aan het CDA manifest ‘Verder met Europa’, een discussienota over de toekomst van Europa. Mijn inbreng in de werkgroep was gebaseerd op mijn ervaringen met de eurocampagne >>>

Brutalisme
Brutalisme is een stroming binnen de architectuur die is ontstaan vanuit het Modernisme. Het Brutalisme kende zijn hoogtijperiode in de jaren ’50 t/m ’70. Aanvankelijk werd het Brutalisme vooral geinspireerd door de Zwitserse architect Le Corbusier (vooral in zijn Unité >>>
Karel Lotsy
Karel Johannes Julianus Lotsy, (Baltimore, 3 maart 1893 – Koog aan de Zaan 29 augustus 1959) was een Nederlands sportleider.
Malpie
De Malpie is een natuurgebied in de gemeente Valkenswaard. Het is ongeveer 110 hectare groot. Het ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft.
Griendtsveen
Griendtsveen is een dorp in de Peel. Het behoort tot de gemeente Horst aan de Maas. Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, >>>

Incunabel
Een incunabel, ook genoemd wiegendruk, is een boek, stuk papier of prent die is gedrukt, en niet handgeschreven, vóór het jaar 1501 in Europa. Incunabelen zijn gewoonlijk zeldzaam en kwetsbaar. Incunabel Het woord incunabel als term voor drukwerk werd voor >>>

Gedichten uit Leo’s nalatenschap (2)
Ook in de afleveringen 10 en 11 heb ik van de proza en poëzie die Leo nagelaten heeft, een keuze opgenomen en ingeleid. De vier gedichten die ik nog van Leo heb, volgen nu. Ik leid de gedichten ieder afzonderlijk, >>>

Voetbal in Wanssum
Over Juliana, de vroegere voetbalclub van Wanssum, waar 6 leden van de Van Els familie deel van hebben uitgemaakt en de fusie met de Meerlose club bericht Paul in onderstaande bijdrage. Zaterdagavond 27 augustus 2005 klinkt om klokslag zes uur >>>
De haven van Wanssum
De Grote Molenbeek doorsnijdt het dorp Wanssum in tweeën en mondt na ongeveer 1 km uit in de rivier de Maas. Dat was de toestand vóór 1934. Het was een kronkelende beek en ik herinner mij dat mijn oudste broer >>>

Het politieke antwoord op legitimiteitsproblemen van de Europese Unie – op zoek naar een strategie
Het onderstaande is een aanzet tot een wetenschappelijke analyse van het legitimiteitsvraagstuk van Europese samenwerking, die ik schreef, geïnspireerd door mijn ervaring bij de voorlichtingscampagne van de euro en publieksvoorlichting over Europese samenwerking bij Buitenlandse Zaken. Aan het onderzoek zelf >>>
Gerlacus van den Elsen: de boerenapostel
Pater Gerlacus van den Elsen (1853 – 1925) was abt van de Abdij van Berne te Heeswijk en is de geschiedenis ingegaan als de ‘Boerenapostel’. Als abt wist hij een grote bijdrage te leveren aan een nieuwe structuur voor >>>
100 jaar Rabobank
Herdenkingstoespraak op 30 september 2005 door de voorzitter van de Raad van Commissarissen. 100 Jaar Het is nog maar een paar maanden geleden, daags voor Koninginnedag, dat ik onze 100ste Algemene Vergadering mocht openen. Hier bij ons en later >>>
Malachias, voorspeller van de laatste paus
Malachias (overleden 1148) was bisschop van Armagh in Ierland. De heilige Malachias stond bekend vanwege zijn herderziendheid. Hij liet een voorspelling na van alle toekomstige pausen, in de vorm van een Latijnse omschrijving van iedere paus. De laatste reeks pausen >>>
Jubileumgeschenk voor de Merthal
Op 16 september 2005 werd de gerenoveerde Mèrthal geopend. De aanbieding van het feestgeschenk aan de Horster gemeenschap geschiedde door Rabobankvoorzitter drs. B. Fasol. Zeer geachte heer Gouverneur, leden van het College van Burgemeester en Wethouders, geachte aanwezigen, dames >>>
Yes Minister en Yes Prime Minister
Yes, Minister en het vervolg Yes, Prime Minister zijn Britse comedy’s die werden uitgezonden door de BBC tussen 1980 en 1988. De plaats van handeling was aanvankelijk de werkkamer van een minister en in de vervolgserie Downing Street 10. Alle >>>

Handelse Processie
Handelse Processie is de benaming voor de jaarlijkse bedevaart van Valkenswaard naar het Maria-bedevaartsoord Handel. Jaarlijks trekken drie voetprocessies naar Handel: die van Gemert, Geldrop en Valkenswaard. De Valkenswaardse processie (in juni) is de grootste. De deelnemers lopen op zaterdag >>>

Bud Powell
Bud Powell (27 september 1924 – 31 juli 1966) wordt algemeen gezien als een van de beste en meest invloedrijke pianisten in de geschiedenis van de jazz. Hij speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de bebop. Zijn virtuositeit als >>>
Marc Fasol
Journalist en fotograaf Marc Fasol (geboren Brussel, 1960) is een Belgische fotograaf en journalist. Hij is gespecialiseerd in fotografie rond de thema’s natuur, milieu, landbouw en erfgoed. In zijn werk komt in het bijzonder zijn liefde voor het Andes-gebied naar >>>
In memoriam Wilhelmina Maria Lommers
Dankbaar blijven we voor het leven van Wilhelmina Maria Lommers. Zij werd geboren op 16 september 1903 te Bergeijk en sliep vredig in te Valkenswaard op 9 mei 2005. Wij zullen aan tante Mien terugdenken met genegenheid en dankbaarheid. Een >>>

Art Tatum
Art Tatum (13 oktober 1909 – 4 november 1956) was een beroemde jazz pianist, bekend om zijn virtuoze spel en creatieve improvisatie. Arthur Tatum werd geboren in Toledo, Ohio. Sinds zijn geboorte leed hij aan een oogkwaal waardoor hij >>>
De schreeuw in de studiezaal
Het volgende gedicht is het derde gedicht dat we van Leo opnemen in de Familiekrant. Op hun computer heeft Toos 7 gedichten aangetroffen die Leo in zijn laatste jaren -voor iedereen verborgen- geschreven moet hebben. Het nu volgende gedicht geeft >>>
Herinnering uit Leo’s nalatenschap
Onderstaand verhaal is geschreven door Leo. Het is zo gevonden door Toos op hun computer. Wanneer het geschreven is, is niet bekend, maar het zal ongetwijfeld in een van de laatste jaren vóór Leo’s dood in 2003 zijn geweest; op >>>
Karel, ‘auch eine groëte miens ien Heytse’
Wanneer ik mensen spreek over mijn familie, moet ik allereerst uitleggen dat er geen incest in het spel is en vervolgens, nog moeilijker, dat er zelfs van inteelt geen sprake is. Hoe deze kluwen van Timmermansen, van Elsen, Botdens en >>>

Herinneringen aan 60 jaar geleden
Ik vond een gedachtenisprentje van Tante Drien (de oudste zus van Vader Piet v.E.). Tante Drien is gestorven op 17 maart 1971 in het ziekenhuis Van Venlo, maar zij woonde in Broekhuizen op de Genenberg. Zij was toen reeds 26 >>>
Nijmegen, de oudste stad van Nederland!
Van de 39 jaren die er sinds maart 1966 zijn verstreken, hebben Ineke en ik er zeventien samen in Nijmegen gewoond en de rest in de buurt (Molenhoek). We zijn natuurlijk nog op veel andere manieren met de stad verbonden. >>>
Zingen
De liefde voor het zingen moet ik van huis uit meegekregen hebben. Mijn beide ouders zijn jarenlang lid geweest van het R.K. kerkkoor “St. Caecilia” te Heythuysen (Limburg), zo’n koor bestaande uit voornamelijk huisvrouwen op leeftijd die genoeg tijd overdag >>>
Een devotiealtaar in de Dekenale Kerk Sint Lucia ter ere
In 1479 hebben de gezusters Agnes en Geertruid van Crommentuyn in de kerk van Horst een altaar gesticht, ter voldoening van het testament van hun heerbroer Gerit van Crommentuyn. Het altaar werd toegewijd aan de H. Lucia, waaraan wekelijks een >>>
Bruggenhoofd Wanssum
“Zestig jaren geleden” trekt heden ten dage in praktisch alle persmedia de aandacht. De verleiding is groot om ook in ons familieblad de vele herinneringen uit die periode 1944/1945 op te roepen. Daar is echter geen beginnen aan nog daargelaten >>>
Kirsten Henrike Romée
Heel gelukkig en dankbaar zijn wij met de geboorte van onze dochter en zus Kirsten Henrike Romée Gouda, 11 november 2004 om 17.20 uur. 3750 gr. Kirsten is een variant van de naam Christina. Deze naam is afgeleid van het >>>

Geschiedenis van het wijnetiket
Tot zo’n 200 jaar geleden werd wijn vervoerd in vaten, of hij bleef in de regio waarin hij was gemaakt. In die tijd was er weinig reden voor het bestaan van wijnetiketten. Vanuit de vaten werd het in een karaf >>>
Reactie op het RMO advies ‘Hart voor Europa’
Begin 2004 bracht de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) het advies ‘Hart voor Europa’ uit aan het kabinet, met aanbevelingen om de Nederlandse bevolking meer bij de EU te betrekken. Ik stelde de kabinetsreactie van 28 mei 2004 op.
Zinvol
Dat zo’n prachtig leven zo ellendig moet eindigen: dat begrijp ik niet. Ik heb er geen woorden voor. En begrip al helemaal niet. Zwijgen. Geen woorden. Geen begrip. Afscheid. Dat was het dus. Het is voor het eerst dat ik >>>
Van Thijs
Oom Leo is in mijn jeugd vaker de gulle aanbieder van een comfortabel vakantiehuis aan zee geweest. 1973? Mijn vader was eindelijk in het bezit gekomen van een rijbewijs (“alleen voor voertuigen met automatische gangwissel”) en een felwitte DAF 55, >>>

Omwonenden: Windrecht molen tamelijk absurd
Een bizarre brief van het Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard aan omwonenden over het windrecht van de molen Beneden-Haastrecht was aanleiding om bezwaar aan te tekenen. Naar aanleiding daarvan werd ik geïnterviewd door de Goudsche Courant. Tekst: Tom Tates GOUDA – >>>
Gedichten van Leo
In de files van hun computer is Toos -onverwacht, ze wist niet van het bestaan ervan- van Leo een zevental gedichten tegen gekomen en een kort verhaal. Het is heel mooi werk. Het lijkt ook een beetje een monument dat >>>
Voorbereiding communicatie over Europa
Op 16 januari 2004 stuurde staatssecretaris Nicolaï deze brief naar de Tweede Kamer over communicatie over Europa met het oog op het Nederlands voorzitterschap van de EU. Deze brief is een aanvulling op de brief van 16 oktober 2003.

Stamreeks naar Karel de Grote
Iedere Europeaan stamt af van Karel de Grote, wordt wel gezegd. Een gelukje is, dat ik die van mij heb kunnen reconstrueren. Generatie I 1. Peter FASOL. Generatie II 2. Romé FASOL, tr. met 3. Tilly van ELS. Generatie III >>>
Publieksvoorlichting over Europa
Op 16 oktober 2003 stuurde staatssecretaris Nicolaï deze brief naar de Tweede Kamer over communicatie over Europa.

Met de rammelkist naar Straatsburg
Op 2 juni 2003 reisde ik voor mijn werk naar het Europees Parlement in Straatsburg. De reis is met afstand de slechtst verlopen vliegreis die ik ooit meemaakte, en tevens de duurste, per afgelegde kilometer: € 696,07 voor de korte >>>
Budget voor voorlichting over Europa
Naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamer over het budget voor voorlichting over Europa stelde ik deze antwoorden op, die op 20 mei 2003 naar de Kamer werden gezonden.
Andalusië-reis oktober 2002
De familie was ruim vertegenwoordigd bij de SRC-cultuurreis naar ‘Prachtig Andalusië’ in Zuid-Spanje van 19 tot 26 oktober 2003. Wie waren er mee gegaan op uitnodiging van Leo? Toos (Almelo), Riny, Netta, Ineke, Toos en Leo, Pierre, Marianne en Walter, >>>
Ouwe knarren
Een korte voorbeschouwing van dit verhaal, dat ik ook een ‘makkie’ of ‘titelloos’ had kunnen vernoemen. In 1980 was ik voorzitter van de rotaryclub Zoetermeer en gaf toen de aanzet tot oprichting van de eerste Probusclub in Zoetermeer, waarvan ik >>>
Golf-bewegingen (4)
Het laatste ‘bericht uit de wei’ is nu al weer vijf maanden oud. Ik begon toen met het ‘slechte nieuws’- zoals dat tegenwoordig in een gelikt verkooppraatje hoort –, dat Ineke en ik al een tijd geen vorderingen maakten op >>>

Bronzen Effie voor de Eurocampagne
In december 2002 won de Eurocampagne een Bronzen Effie. In het Effieboek 2002 staat de case uitgebreid beschreven. Download: Effieboek 2002
Brief van vader
In de stukken die Mathieu mij toestuurde samen met zijn artikel over de fanfare zat ook een opvallende brief van vader. De brief is van 29 januari 1954. ln deze brief neemt vader ontslag als lid van het kerkkoor van de >>>
Golf-bewegingen (3)
Een kort bericht over de stand van zaken. Er zit, moet ik bekennen, al enige tijd geen echte ‘beweging’ meer in onze vorderingen. We gaan niet zo mooi meer vooruit als in het begin. Noch door Ineke noch door mij is >>>
Leraren
Misschien is het goed dat ik eerst toelicht waarom ik, terwijl ik nu toch al enige tijd met pensioen ben, regelrnatig signalen afgeef dat ‘ik het toch wel wat druk heb’. Het schrijnendste voorbeeld daarvan tot nu toe is ongetwijfeld >>>
Markante figuren uit onze familie (2)
Op 15 juli is te Wanssum overleden onze tante Han in de leeftijd van 98 jaar. Zij was getrouwd met Peter Hendrik van Els, beter bekend als Handrie Oëme, tweede broer van vader, en al in 1961 overleden. Volgens de gegevens >>>
De fanfare van Wanssum
Fanfare ‘Concordia’ van Wanssum werd opgericht in 1876. Een fanfare dus van een eerbiedwaardige leeftijd en respectabele prestaties. Daarover later meer. Ik herinner mij een ambitieus bestuur. President (men sprak in die wereld niet van voorzitter) was P. Timmermans (Meis >>>
Fietsvakantie 2002
7 juni t/m 14 juni 2002, in Park Molenweide in Houthalen, België. Er was toch wel enige spanning over het verloop van deze fietsvakantie vanwege het artikel van Romé in de nieuwsbrief vana april, ‘leefbaar fietsen‘. Hoe gaat het dit >>>

In memoriam Graaf Westerholt
Op 2 augustus 2002 overlijdt op 93-jarige leeftijd in Westerholt in Westfalen Egon Reichsgraf von und zu Westerholt und Gysenberg. Hij is gestorven na een kort ziekbed en werd op 9 augustus bijgezet in de slotkapel van zijn bezit.

In de boekenkast: publicaties door ‘Fasollen’
Hieronder vind je een overzicht van de mij bekende boeken die geschreven zijn door personen met de naam Fasol. Mogelijk zijn er aanvullingen op deze lijst mogelijk. Laat ze mij weten, dan voeg ik ze toe aan de lijst. Al >>>
Mariken Gerdine Mathilde
Heel gelukkig en dankbaar zijn wij met de geboorte van onze dochter Mariken Gerdine Mathilde Gouda, 24 juni 2002 om 23.52 uur 3400 gram, 53 cm. Mariken verwijst naar Mariken van Nimwegen, omdat wij elkaar in Nijmegen leerden kennen. De >>>

Genealogische overzichten
In dit onderdeel vind je genealogische overzichten. Uitsluitend de genealogische basisgegevens zijn vermeld. Wie nadere gegevens wil weten, kan contact met mij opnemen. Van nog levende personen zijn om privacyredenen geen gegevens opgenomen. De genealogische informatie is gebaseerd op vele >>>
Leefbaar fietsen
De politieke aardverschuiving in Rotterdam en de onthutsende peilingen over ’s lands politiek hebben mij danig bezig gehouden. Eerst kreeg ik de griep. Daarna hoorde ik, dat niemand het snapte. Politieke voormannen met grote reputaties spraken over ‘weer luisteren naar >>>
Golf-bewegingen (2)
Golfen kent geen winterstop, evenmin overigens als het voetbal, in het land waar (ook) die edele sport ontstaan is. In Engeland hebben ze allang ingezien dat het zinloos en eigenlijk kinderachtig, misschien wel imbeciel, is om in ons soort klimaat >>>
In de schouwburg van Wanssum
Vroeger heette dat het Bondslokaal, dat nu waarschijnlijk zou worden aangeduid als een publiek gebouw voor multifunctioneel gebruik. Maar ik denk, dat die bouwval, het bondslokaal, al lang niet meer bestaat (noot redactie: inderdaad, het is nog minder dan een >>>

Herinneringen aan mijn moedertaal
Deze zomer werden Tilly en ik uitgenodigd voor de onthulling van het beeld van Brabants meest dichterlijke zanger Ad de Laat. Een zonovergoten middag, waar honderden Nistelrodenaren gemoedelijk zaten op de plek, waar ‘in onze tijd’ nog een drie meter >>>

Markante Figuren Uit Onze Familie
Een dezer dagen zocht ik in een boek, geschreven door Thei Min, oud-tekenleraar van het Boschveld-college in Venray, met de titel ‘Rooi mien dörp ien de Piël’, naar een verhaal over ‘Tontje d’n Dwerg’. Hoe is deze man in onze >>>
Negende Kloslezing: D’n Onze!
Enkele passages uit de 9e lezing. Totaal werden er 11 lezingen gehouden met teksten van d’n Onze en uitgesproken door Haar, de beschermvrouwe der Klosjaars Tilly Fasol, beschermvrouwe der Klosjaars, spreekt op 19 februari 2002 in Auditorium Van Heijster. >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 28 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 27 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 24 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 21 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 20 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 19 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 18 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 17 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 14 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 13 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 12 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 11 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 10 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 7 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 6 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 5 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 4 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 3 december 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 30 november 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 29 november 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 28 november 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 27 november 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 26 november 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Dagboek van de euro-omwisseling – 23 november 2001
In de laatste weken voor de overgang van de gulden naar de euro maakte ik een dagelijkse persanalyse. Daaruit is dit overzicht van berichten uit de media afgeleid. Hiermee is goed te volgen wat destijds in de publieke opinie de >>>
Als je voor een deuppie geboren bent word je nooit een dubbeldup!
Persbericht van het ministerie van Financiën naar aanleiding van de Bijnamenwedstrijd euro, 22 november 2001.
De Romereis 27 april – 4 mei 2001
Vrijdag 27 april is een dag als vele andere in de rest van de maand: koud voor de tijd van het jaar, maar niet erg slecht. Toch verlaat ik met een tas vol zomerkleren het huis. Bestemming Rome. Als een >>>
Golf-bewegingen
Niets, bijna, werpt zo’n verrassend licht op de snelle ontwikkeling die onze westerse beschaving doormaakt, als deze aflevering van de Van-Elsen-Nieuwsbrief die een oproep voor een bridgedrive in de familie laat volgen door een bericht over de nieuwste loot aan >>>
De Witte van Wanssum
Theo verblijdde mij met een (weliswaar gehavend) exemplaar van de NRC van 20 januari 1936. De pagina kopt met ‘Moord op een pastoor te Geisteren. Zoowel omtrent de daders als over de motieven tast men in het duister’. Naar aanleiding >>>
Van onze verslaggever uit Venray
Bericht uit het Dagblad voor Noord-Limburg d.d. 20-08-1976: “Met de sloop van een loods aan de Venrayseweg in Wanssum, die moet wijken voor de oprukkende woningbouw in het plan de Kuyper, verdwijnt in dit Maasdorp ook een wandschildering, die tot nu >>>
Fietsvakantie 2001: 22-29 juni in Ommen
Tijdens de fietsvakantie van 2000 had de familie al gekozen voor een fietsvakantie in de omgeving van Ommen, ten oosten van Zwolle, gelegen aan de Overijsselse Vecht. In overleg met Paul en Bep, en ook op aanraden van hen, had >>>
De Eurolijn
De Eurojournaals waren aanvankelijk maandelijkse mini-documentaires van ca. 2 minuten uit de voorlichtingscampagne ‘De euro wordt van ons allemaal’, bedoeld voor dagtelevisie, die werden gemaakt in 2000 en 2001. Later werden ze korter van duur en ook in reguliere reclamezendtijd ingezet. >>>
Eurovoorlichting aan dak- en thuislozen
In 2001 volgde ik de opleiding tot communicatieadviseur-C bij Van der Hilst. Voor deze cursus maakte ik bijgaande presentatie over de communicatiecasus: hoe een moeilijke bereikbare doelgroep als dak- en thuislozen te informeren over de komst van de nieuwe munt, >>>
Reisverslag van een gepensioneerde
Het is, denk ik, helemaal in stijl om mijn bijdrage aan de Familiekrant in de vorm te gieten van een e-mailbericht uit Perth, Australie. Dit bericht kan zo worden afgedrukt, als tenminste het redactionele kwaliteitsbeleid van de verantwoordelijke redacteuren zich >>>
Wanssum, na Rotterdam de grootste binnenhaven van Nederland?
Wie tegenwoordig in Wanssum komt en het havengebied bezoekt, weet niet meer of hij wel in Wanssum is, zoveel is er in een paarjaren veranderd! Allerhande bedrijven vestigden zich er. Kortgeleden heeft het havenbedrijf Van de Lande uit Rotterdam een >>>
Bep Bakhuis, Gerardus Majella, de Pontiac van vader
Laatst ontmoette ik neef Pierre Botden. Ik vertelde hem het verhaal over vaders autoos, dat ik in de vorige nieuwsbrief had geschreven. Hij herinnerde zich het voorval nog goed, zei hij, dat hij zijn vingers emstig klemde tussen de achterdeur van >>>
Grootmoeders ultieme wens
Grootmoeder Nelleke Rutten-Stevens woonde bij ons in. Zij had het best naar haar zin, leek mij, zij had haar eigen kamer, assisteerde in het huishouden en oefende het oppertoezicht uit wanneer vader en moeder uithuizig waren, hetgeen nogal eens voorkwam. >>>
Zingen in een koor
Zondag 25 maart (Maria Boodschap) waren Toos en ik in Leeuwarden als toehoorder bij een concert van Italiaanse madrigalen (Monteverdi e.a.) door de Leeuwarder Cantorije, waarin Jeltsje als sopraan meezingt. Toos en ik zeiden, op de terugweg naar Almere, tot >>>
De laatste fase van de eurocampagne; intensiever, gedetailleerder, praktischer
In het februarinummer van het personeelsblad van het ministerie van Financiën, de ‘Wij van Financiën’, werd ik geïnterviewd over de laatste fase van de eurocampagne, waaraan ik sinds 1998 werkte en die zijn laatste fase was ingegaan.
Eurojournaal
De Eurojournaals waren maandelijkse mini-documentaires van ca. 2 minuten uit de voorlichtingscampagne ‘De euro wordt van ons allemaal’, bedoeld voor dagtelevisie, die werden gemaakt in 2000 en 2001. Vanuit Financiën was ik betrokken bij de productie van deze spots in de >>>
Vrijwilligerswerk vraagt Vrijwilligersbeleid
Het CDA-Gouda besloot in 2000 een jaarthema centraal te stellen. Er werd gekozen voor het onderwerp ‘Vrijwilligersbeleid’. Eind 1999 werd een commissie samengesteld uit leden van de CDA-afdeling Gouda, die tot taak kreeg het thema nader uit te werken.
Afscheidscollege Theo op 22 september 2000
De katholieke Universiteit Nijmegen kon er niet onderuit om aan het afscheid van Theo als hoogleraar Toegepaste Taalkunde een meer dan normaal cachet te geven: Theo was nu eenmaal Rector Magnificus geweest, zoals getoond werd in de onthulling van zijn >>>
Fietsvakantie 16-23 juli 2000 Zeeland Villa Scharendijke
Helaas moesten we het dit jaar met minder familieleden doen. Harrie en Laura waren verhinderd door respectievelijk naweeën van de ziekte-bestrijding en een hartoperatie. Pierre en Miep moesten verstek laten gaan, omdat Miep nog steeds herstellende is van haar knieoperatie en >>>
Over auto’s gesproken …..
Naar schatting zijn er in de reiinie-familie Van Els-Rutten ongeveer 40 auto’s, hetzij in eigendom, hetzij in leasing. Als ik mij goed herinner… ….: ‘met het zich herinneren moet men erg voorzichtig zijn’, zei enkele jaren geleden Professor Wagenaar (Leiden) >>>
Nieuws en gedachten uit Wanssum en Venray van onze plaatselijke correspondent Paul
Wanssum met Geysteren was tot 1969 een zelfstandige gemeente. In dat jaar volgde de fusie met de gemeente Meerlo (waartoe de dorpen Blitterswijck, Tienray en Swolgen behoren). Hoe lang de gemeente Meerlo-Wanssum in deze vorm nog zal voortbestaan is nog >>>

De danser van Wanssum
Het oudste voorbeeld van kunst uit de tijd van de rendierjagers, zo’n 10.000 jaargeleden, in de zogenaamde Bronstrjd, is ‘de danser van ‘Wanssum’. Het is een steen, door archeologen in Wanssum gevonden, waarop een dansende man is afgebeeld. De steen >>>
Het huis in Wanssum
Een ouderlijk huis geeft veel herinneringen. Twee herinneringen van mij hebben te maken met huis en auto: echt gebeurd! 1. 1939 (denk ik). Vader had een zwarte Ford, groot en met prachtige diepverende kussens op de achterbank. Vader kwam ’s >>>
The godfather
Het is bijna niet te begrijpen. Een petekind hebben in een van de mooiste delen van Engeland. Komt nu bijna terug. Nog nooit opgezocht. Het is bijna niet te begrijpen. Maar op 29 maart zijn onze koffers gepakt. Reservering geboekt >>>
Berichten uit Wanssum en Venray van de plaatselijke correspondent Paul
Medio maart j.l. is op het kerkhof van Wanssum het graf van onze (over)grootouders, Jan Rutten en Petronella Stevens, geruimd! Jan Rutten en Petronella Stevens zijn de ouders van (groot)moeder Hanna Rutten en Tilla Botden-Rutten (tante Tilla). Tilla leefde van >>>
Afscheid van het Vincent van Gogh Instituut
Op vrijdag 17 maart 2000 werd in Venray het seminar “De ethiek van besturen in de zorg” ter gelegenheid van het afscheid van de voorzitter van de Raad van Toezicht van het VVGI. De scheidend voorzitter sprak het slotwoord.
Zorg dat je een goed beeld hebt van je eigen achterban
In het februarinummer van de Euro Nieuwsbrief van het ministerie van Justitie werd ik geïnterviewd als secretaris van de werkgroep Euro van de Voorlichtingsraad. ‘Peter Fasol werkt bij de Centrale Directie Voorlichting van Financiën en is secretaris van de Werkgroep >>>
Even voorstellen
Als nieuw bestuurslid van het CDA in Gouda mocht ik mij aan de leden voorstellen. Geplaatst in het Ledenbulletin van februari 2000. Sinds september 1998 woon ik in Gouda. Dat is dus nog maar heel kort. Wij zijn in Gouda >>>
Muis en Spin
Van web of site of internet Weet ik naar waarheid niets; Niemand ook maakte mij diets Waar of ik de muis nou neerzet. Geen computer heeft mij geïnteresseerd, Ik heb er niet naar gezocht Laat staan hem ooit gekocht, PC-en >>>
Toen minister Korthals de TBS-kliniek in Venray opende
De voorzitter van de Raad van Toezicht, bij de officiële opening van de Rooyse Wissel op 26 januari 2000. Zeer geachte heer Minister, Dames en heren. Mijn voorzittersjaren bij het verderop in Venray gelegen groot psychiatrisch ziekenhuis (het >>>

Gouden Bruiloft
In 1936 waren onze (over-) grootouders, Hendrikus van Els en Antoinetta Gravendijk (of is het met –ck? in ieder geval een mooie naam), 50 jaar getrouwd. Was dat in de vooroorlogse jaren al wat bijzonders, dan gold dat zeker in >>>
Kroont des dichters vrouw
Gedicht van Romé en Tilly voor F I E N, toen ze 70 jaar werd (20 november 1998). Nu het getij van het leven vergaat in het jaar, De herfst haar kleuren weer brengt tot leven, Is de familie gekomen >>>
Prikbord
Ingezonden brief van Romé in de NRC d.d. 14 oktober 1999: Mijn zus heeft, ik spreek wel van de jaren ’30, een zeer leerzame tijd doorgebracht op een Franstalige meisjeskostschool in het Belgische Hamont. uit mijn jeugjaren weet ik nog >>>
Griekenland SRC-cultuurvakantie 25 september – 2 oktober 1999
van Toos, Netta, Riny, Toos, Paul, Thijs en Leo. Een goed begin is het halve werk, dachten Toos en Leo, toen Leo in de trein tussen station Duivendrecht en Amsterdam-RAl beroofd werd van zijn schoudertas, waarin o.a. paspoort, Grieks geld, >>>
Fietsvakantie vrijdag 3 juni t/m vrijdag 10 juni 1999 – Bungalowpark Aerwinkel in Posterholt (bij Roermond)
Alles was weer tevoren geregeld door Toos uit Almere. Maar het besluit over tijd en vooral het bungalowpark zelf was al tijdens de fietsvakantie in 1998 unaniem genomen door alle betrokkenen. Bovendien was aan de definitieve reservering van de bungalows >>>

‘Ik streef naar blijvende loyaliteit tussen alle partijen’
Een schets van overheidsdienaar Romé Fasol Deze biografie verscheen in ‘Horster Historiën 5 – Cultuur te boek’, (Horst, 1999). Deze bundel werd aan de scheidende burgemeester opgedragen. Het credo van Romé Fasol. Zo zou je zijn uitspraak ‘lk streef naar >>>
Steen zijn of cement
Afscheidsrede als burgemeester van de gemeente Horst, uitgesproken tijdens de buitengewone raadsvergadering van zaterdag 18 december 1999 in Cultureel Centrum Het Gasthoês in Horst. Aan allen die hem vroegen: “Wat is de beste constitutie?” antwoordde Solon: “Voor wie en op >>>
Een uitnodiging van Mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst
Het afscheidsdiner op 10 december 1999 aan de Oude Maasstraat. Tafelen met vrienden bij de gouverneur Tot onze verrassing ontvangen Tilly en ik een uitnodiging van de gouverneur en zijn echtgenote voor een diner bij hen thuis. Hij geeft in >>>

Herdenkingsplaquette op het geboortehuis van dr. Hub van Doorne
Een herdenkingsplaquette op het geboortehuis van dr. Hub van Doorne in America op 28 november 1999. Tevens vermelding van de aan Mie Kortooms op 27 november aangeboden plaquette voor Toon Kortooms in Griendtsveen. Toespraak op 28 november 1999 ter gelegenheid >>>
Het laatste college van B&W van de gemeente Horst
Het laatste college van B&W van de gemeente Horst in vergadering op 23 november 1999. Burgemeester Romé Fasol nam afscheid per 1 januari 2000 en een jaar later zouden de gemeenten Broekhuizen, Horst en Grubbenvorst fuseren tot de nieuwe gemeente >>>
De gouverneur en het goud der armen
Op 18 november 1999 opende de gouverneur B.J.M. baron van Voorst tot Voorst de nieuwbouw van het Koperslagersmuseum. Eerst werd hem het verzoek daartoe gedaan. Zeer geachte heer Gouverneur, Ter voorbereiding op uw bezoek aan Horst op 18 >>>
Moeilijk
Een keuze uit foutieve spellingen van mijn naam, zoals we die in de loop van de jaren per post in de bus kregen:
NVB Veteranenclub
Inmiddels verhuisd naar Gouda, nodigde ik mijn oud-collega’s uit ‘s-Hertogenbosch uit om dik een jaar na mijn vertrek nog eens samen te komen. Een korte passage uit de uitnodigingsbrief vatte mijn gedachten over mijn voormalige werkgever samen: De NVB is >>>
In de koninklijke bus
“De weg naar de hemel is overal vandaan even ver” Thomas More in Utopia Dinsdag 24 augustus 1999 wordt een stralende dag. Na maandenlange voorbereiding zal het Staatshoofd haar regiobezoek aan Noord-Limburg in Horst onderbreken voor een middagpauze met >>>
In memoriam Toos Buijssen
Raadsvergadering van donderdag 15 juli 1999. De warmte van de zomer had ons allen bevangen. Een zomer die voor zoveel mensen een belofte inhoudt. De belofte van het leven. Terwijl we loom worden in de zomermiddag van vrijdag 9 >>>

Afscheid van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig genootschap
Toespraak van de voorzitter bij zijn afscheid op 29 mei 1999. Anderlecht! Mijn oom en tante woonden in Brussel aan de Gentse Steenweg. Die straat, aan de Vlaamse Poort, was een meubelboulevard avant-la-lettre. Tante Paula en Oom Frans hadden er >>>
Afscheidstoespraak wethouder Ger Driessen
Afscheidstoespraak in de raadsvergadering van 6 april 1999. Kijk ik terug in de Horster Historiën, dan ontmoeten wij namen die een wezenlijke bijdrage hebben gegeven aan de betekenis van Horst. Ik noem u deze namen niet. Maar u allen >>>
Ingezonden brief
Geachte redactie, Bij actueIe gebeurtenissen dient zich vaak de nostalgie aan. Zo herinner ik mij, als klein jongetje van plusminus acht jaren, dat een nicht van Moeder (c.q Oma) afscheid kwam nemen. Zij was van onderwijzeres met hoofdacte (zo heelte >>>
Oproep aan jong volk in de laatste nieuwjaarstoespraak
Nieuwjaarstoespraak in Het Gasthoês op 1 januari 1999. Enkele passages over de oproep te komen tot hogere inwoneraantallen. Talent Complimenten voor Anneke Vossen en Peter Speijken en hun tekstschrijver Ger Gubbels. Talent dat in Horst en de dorpen overal >>>

Een laudatio voor Antoon Florentijn Gehlen
Het afscheid van zijn leeropdracht Rechtsgeschiedenis van de Limburgse Territoria in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid vond op 30 oktober 1998 tijdens een academische zitting van de Universiteit van Maastricht. Zeer geachte heer professor Gehlen, mevrouw Gehlen. Leden van het >>>
Familie van Els – Nieuwsbrief
Het is al weer een half jaar geleden dat we in het Noord-Limburgse Blitterswijck de jaarlijkse familiereünie vierden. Er werd gezellig gezongen, gezwommen, gebowld, gebiljart, gekletst en ook de inwendige mens kwam niets te kort. Bovendien werd het eerste exemplaar van >>>
Hiltho 1998
Openingstoespraak van de burgemeester op 2 oktober 1998. Niet zonder trots ben ik vandaag met u getuige van de opening van de Hiltho’98, die met 275 exposanten nu al in de media de grootste paviljoenbeurs van Nederland wordt genoemd. >>>
Ontslagaanvrage als burgemeester van Horst
Op 1 oktober 1998 aan de Raad van de gemeente Horst. Met vertrouwen werken gemeenteraad en college, samen met onze fusiepartners, aan de totstandkoming van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas. Ook de voorzitter van uw Raad ziet >>>
Voorlichting over de introductie van de euro
In juni 1998, aan het begin van de eurocampagne, verzorgde ik een bijlage voor de begroting van Financiën waarin werd vooruitgeblikt op de voorlichtingscampagne.
Sonnet ten afscheid van de Aspergerie
Naar de traditie van E.J. Potgieter, op 8 mei 1998. Na zeven jaren mij thans gegeven, als promotor, preses, dat is om het even; spreek ik droef tot u de laatste keer, het volgend jaar staat hier een ander >>>
Op weg naar de euro
In maart 1998 was ik in dienst getreden van het ministerie van Financiën, om te gaan werken aan de voorlichtingscampagne voor de introductie van de euro. Nog tamelijk groen, kreeg ik enkele weken later een journalist van de NRC aan >>>

De familie Van Els – ’n warm nest
In april 1998 verscheen ‘De familie van Els – ’n warm nest’. Op de eerste plaats bedoeld als gids waarin de naam- en adresgegevens van de (behoorlijk uitgebreide) familie waren opgenomen, maar bovendien een prachtig vormgegeven boekje met veel foto’s. >>>
Rotterdam krijgt de eerste Gemeentelijke Rekenkamer
De lokale rekenkamer staat opnieuw in de belangstelling. Rotterdam heeft als eerste gemeente van Nederland een eigen Gemeentelijke Rekenkamer ingesteld. Bijna tegelijkertijd loopt een discussie, die is aangezwengeld door de Algemene Rekenkamer, om de controle van Europese geldstromen op het >>>
Voorwoord Belastingadviesgids
Om onze maatschappij financieel draaiende te houden, is belastingheffing noodzakelijk. Zo houdt de belastingbetaler de overheid in stand, die zorgt voor een stelsel van sociale voorzieningen, voor ordehandhaving, infrastructuur, onderwijs, enzovoort. Dat dit noodzakelijk is staat niet ter discussie. Rondom >>>

Pim Fortuyn: Extase in de polder
Evenals voor de editie van 1996 van het Zwartboek schreef Pim Fortuyn ook voor de editie van 1997 het voorwoord. Wat mij betreft is dit de interessantste; hij werpt zijn schaduw duidelijk vooruit. Melkert In dit voorwoord, dat we gerust >>>
Europarlementariër Piet Dankert over de Europese verspilling: ‘Dagvergoedingen zijn te hoog’
In de parlementaire controle op de enorme sommen geld die in de Europese Unie omgaan speelt de begrotingscontrole-commissie van het Europees Parlement een belangrijke rol. De rol die deze commissie speelt zou men kunnen formuleren als het politiek maken van >>>
In de Europese Unie gaan jaarlijks miljarden over de balk
De in juni gehouden Europese Top van Amsterdam kostte de belastingbetaler ƒ 40 miljoen. Europese tops vinden nu plaats bij toerbeurt in de Europese hoofdsteden. Er kan volgens ingewijden ongeveer ƒ 100 miljoen per jaar bespaard worden door de tops >>>
Tax Freedom Day
Op 14 juli is het zover. Op die dag stopt u met werken voor de overheid en begint uw eigen geld te verdienen. Deze dag staat in de Angelsaksische wereld bekend onder de naam ‘Tax Freedom Day’. De Nederlandse Tax >>>

Feestelijke ontvangst van Rowwen Hèze ten gemeentehuize
Aanbieding van de Erebel en het plaatsen van handtekeningen in het Ereboek der gemeente op 30 juni 1997. Beste Jack Poels en leden van Rowwen Hèze! Het was gezellig in de Bondszaal van America, toen zondagmiddag 6 april van dit >>>
In memoriam Jun Moorman
Raadsvergadering van dinsdag 15 april 1997. In de stemmige winterdagen vernamen wij het bericht dat Jun Moorman ernstig ziek was. Kort daarna ontmoette ik hem hier voor het gemeentehuis. Warm ingepakt in zijn monty-coat stonden wij te praten. Zijn >>>
Verspilling probleem van alle tijden
Op 21 november werd het Zwartboek van de NVB over overheidsverspilling gepresenteerd, met 80 pagina’s vol recente overheidsblunders. Maar ook vanuit een verder verleden zijn heel wat blunders bekend. Deze ‘gouwe ouwe’ blunders staan niet in ons zwartboek, omdat we >>>
‘Wer Steuern zahlt, will Sparsamkeit’ – Verspillingen in Duitsland
Op 21 november j.l. verscheen de eerste editie van het NVB zwartboek overheidsverspilling, waarin een bloemlezing gegeven wordt van de verspillingen die ons in het afgelopen jaarter ore kwamen. De Duitse zustervereniging van de NVB, de Bund der Steuerzahler (BdSt), >>>

Pim Fortuyn: Belasting betalen is voor de dommen
In 1996 stelde ik voor de Nederlandse Vereniging van Belastingbetalers de eerste editie van een Zwartboek samen, waarin allerlei gevallen van verspilling de revue passeerden, die veelal ook in het blad De Belastingbetaler waren opgenomen. Voor het voorwoord benaderden we >>>

NVB presenteert 1ste editie Zwartboek Overheidsverspilling
De droevigste blunderbundel van Nederland De gemeente Veldhoven keerde in 1995 aan ieder huishouden 100 gulden netto uit. Waarom? De gemeente had een meevaller van 3,7 miljoen. Het is gebruikelijk dat gemeenten hun meevallers naar de reservepot overboeken. Maar de >>>
Louis Augustus eminence grise van Rolduc
Presentatie te Rolduc van de bundel Ontgonnen Verleden door de voorzitter van het LGOG op 18 oktober 1996. Geachte heer en mevrouw Augustus, waarde Louis. Toen ik mij neerzette om na te denken over mijn toespraak, gingen mijn gedachten >>>
Dendron, waarlijk een fraaie boom!
Opening van de nieuwbouw van het Dendron College op 17 oktober 1996. We vieren een heuglijke dag! Na wat men in deze contreien noemt “veel geplaar”, wordt de ambulante periode van het Dendron College afgesloten. Velen, die door samenwerking >>>
In memoriam Jan Hendriks
Raadsvergadering van 15 oktober 1996. De laatste mooie dag van deze herfst bracht veel mensen op de been. Sportlieden, wandelaars of mensen die in de tuin werkten, zij beleefden de zondag van 13 oktober als een geschenk. De herfstlucht >>>
Gemeentelijke herindeling leidt tot geldverkwisting
In 1991 en 1992 demonstreren 1200 Rosmalenaren bij de provincie voor het behoud van hun zelfstandigheid, waarop de staten zich uitspreken tegen de opheffing van Rosmalen (28.000 inwoners). Dan treedt het paarse kabinet aan, met een staatssecretaris (Van de Vondervoort) >>>
Studeerbaarheidspot Onderwijs onzinnige operatie
Minister Ritzen zal in drie jaar tijd 500 miljoen gulden verdelen over de hogescholen en universiteiten. De gelden zijn bestemd voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. De Tweede Kamer ging akkoord, ondanks een vernietigend advies dat de Raad >>>
Gemeentelijke rekenkamer staat hoog op agenda
Naar aanleiding van ons onderzoek naar gemeentelijke verspilling zijn er vanuit de Tweede Kamer vragen gesteld aan staatssecretaris Van de Vondervoort. In antwoord hierop liet zij weten, dat ze een uitbreiding van de controle op gemeente-uitgaven, zoals deze voor de >>>
Herverdeling Gemeentefonds leidt tot belastingverhoging
Op 13 mei heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken over de nieuwe Financiële Verhoudingswet (FVW), waarmee de bestaande wet uit 1984 is vervangen. Met deze wet is het verdeelstelsel van het Gemeentefonds vernieuwd. Men was van oordeel, dat het huidige >>>
Derde Kloslezing: Dedda!
Kloslezing door d’n Opperdreumel gehouden op 7 februari 1996. Lieve echtgenote. Hooggeachte Hannes-laureaten. Dreumels en dreumelinnekes. Toen onlangs onze beide kinderen, volwassen nu, het aanbod kregen van een der illumni van d’n Dreumel om onderricht te worden in >>>
De Ecotax: een nieuwe geld-rondpomp machine
Met ingang van het nieuwe jaar mag u weer een nieuwe belasting gaan betalen: de Regulerende Energiebelasting, bijgenaamd ecotax. De bedoeling van de ecotax is het geven van een prikkel tot energiebesparing bij huishoudens en klein-zakelijke verbruikers, door energieverbruik middels >>>
Algemene Nabestaandenwet geeft problemen bij pensioenregelingen
De nieuwe Algemene Nabestaandenwet (ANW) is inmiddels aangenomen. Vanaf 1 juli 1996 zal de ANW de oude Algemene Weduwen- en Wezenwet (AWW) gaan vervangen, die sinds 1959 bestaat. Sommige pensioenregelingen hanteren in hun berekening een ingebouwd AWW-bedrag. De gevolgen voor >>>
Vlaams verlangen: zeer aggressieve taalpromotie
In de rubriek ‘The Kiosk’ in dagblad Trouw recenseert Jaap de Berg een aantal publicaties, waaronder mijn boekje ‘De toekomst van het Nederlands in de Europese Unie. De Berg schrijft: “Gevraagd naar een mening over de verengelsing van hun taal >>>
Stageverslag Comité van de Regio’s
Na afloop van mijn stage bij het Comité van de Regio’s schreef ik onderstaand verslagje.

De betrekkingen tussen het Europees Parlement en het Comité van de Regio’s
In het eerste halfjaar van 1995 deed ik een stage bij het Europese Comité van de Regio’s in Brussel. Ik schreef daar een notitie over de betrekkingen tussen het toen nog maar pas opgerichte Comité van de Regio’s en >>>

As relações entre o Parlamento Europeu e o Comité das regiões
INTERVENÇÃO DE KLAUS HÄNSCH PERANTE A ASSEMBLEIA PLENÁRIA DO COMITÉ DAS REGIÕES, EM 20.07.1995 Este “dossier” de informação foi elaborado pelos serviços do Secretariado‑Geral na perspectiva do debate que terá lugar com o presidente do Parlamento Europeu, KLAUS HÄNSCH, >>>

Le relazioni tra il parlamento europeo e il comitato delle regioni
INTERVENTO DI KLAUS HÄNSCH DINANZI ALL’ASSEMBLEA PLENARIA DEL COMITATO DELLE REGIONI – 20 LUGLIO 1995 Il presente fascicolo informativo è stato elaborato dai servizi del Segretariato generale, in vista del dibattito che avrà luogo con il Presidente del Parlamento europeo >>>

Οi σχεσεiς ευρωπαïκου κοiνοβουλiου καi επiτροπης των περiφερεiων
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. KLAUS HÄNSCH ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΟΛΟΜΕΛΕIΑΣ ΤΗΣ ΕΠIΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡIΦΕΡΕIΩΝ, ΣΤIΣ 20 IΟΥΛIΟΥ 1995 Τo παρόv εvημερωτικό έγγραφo καταρτίστηκε από τις υπηρεσίες της Γεvικής Γραμματείας εvόψει της συζήτησης πoυ θα διεξαχθεί με τov Πρόεδρo τoυ Ευρωπαϊκoύ Κoιvoβoυλίoυ, κ. >>>

Les relations entre le Parlement Européen et le Comité des regions
INTERVENTION DE M. Klaus HÄNSCH DEVANT L’ASSEMBLEE PLENIERE DU COMITE DES REGIONS LE 20 JUILLET 1995 Ce dossier d’information a été élaboré par les services du Secrétariat général dans la perspective du débat qui s’engagera avec le Président du >>>

Las relaciones entre el Parlamento Europeo y el Comité de las Regiones
INTERVENCIÓN DEL Sr. Klaus HÄNSCH ANTE EL PLENO DEL COMITÉ DE LAS REGIONES EL DÍA 20 DE JULIO DE 1995 Este documento informativo ha sido elaborado por los servicios de la Secretaría General en la perspectiva del debate que se entablará con >>>

Relations between the European Parliament and the Committee of the Regions
SPEECH BY Mr KLAUS HÄNSCH AT THE PLENARY SESSION OF THE COMMITTEE OF THE REGIONS ON 20 JULY 1995 This background document has been prepared by the services of the Secretariat-General for the debate to be held at the Plenary >>>

Forbindelserne mellem Europa-Parlamentet og Regionsudvalget
KLAUS HÄNSCH’S DELTAGELSE I REGIONSUDVALGETS PLENARFORSAMLING DEN 20. JULI 1995 Dette informationsmateriale er udarbejdet af generalsekretariatet som oplæg til den forestående debat med Europa-Parlamentets formand, Klaus HÄNSCH, i forbindelse med dennes deltagelse i Regionsudvalgets plenarforsamling. Hensigten er at beskrive rammerne >>>

Die Beziehungen zwischen dem Europäischen Parlament und dem Ausschuss der Regionen
REDE VON HERRN KLAUS HÄNSCH VOR DEM PLENUM DES AUSSCHUSSES DER REGIONEN AM 20. JULI 1995 Dieses Informationsdossier wurde vom Generalsekretariat im Hinblick auf die Aussprache mit dem Präsidenten des Europäischen Parlaments, Herrn HÄNSCH, im Rahmen seiner Teilnahme an der >>>

Een asperge-romance
Suzanne Leenhoff is de hoofdpersoon van dit verhaal. Een romance over een Zaltbommelse, die trouwde met de schilder Manet en over zijn schilderij van het bos asperges.
Kolonel Archie Fletcher en het ‘Licht van de Vrijheid’
De Nationale Dodenherdenking op de avond van 4 Mei 1995. Op 26 en 27 november van het vorige jaar hebben wij herdacht dat onze gemeente 50 jaar geleden werd bevrijd. Die herdenking was zeer sfeervol. Zowel de ontvangst van de >>>
Op bezoek bij Johan van Gogh
Op 15 februari 1995 werd de Raad van Toezicht en Directie van het Vincent van Gogh Instituut ontvangen door de heer drs. Johan van Gogh, voorzitter van de Van Gogh Stichting in Amsterdam. Vroeger in Nuenen De schilder Vincent van >>>

Wegwijs in Europa: Europese subsidies in vogelvlucht
Van november 1994 tot januari 1995 deed ik een stage bij europarlementariër Ria Oomen-Ruijten. Samen met Marita Boekelman stelde ik een gids samen over Europese subsidies. INLEIDING Deze uitgave is bedoeld als een wegwijzer in het doolhof van de Europese >>>
Wim Kok op het AOC
Opening van het AOC Limburg lokatie Horst op donderdag 26.1.1995. Zeer geachte heer Gouverneur, Geachte leden van Bestuur en Directie. Dames en heren. Het zal niet zonder betekenis zijn dat men na de officiële openingshandeling van onze gouverneur een >>>
50 jaar bevrijd
ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS Lucebert (1924-1994) De vijftigste herdenking van de bevrijding van Horst op 26 november 1994 in het Gasthoês. Zeer geachte heer Gouverneur. Hooggeëerde gasten van het voormalig verzet en oud-strijders. Dames en heren. U >>>

De toekomst van het Nederlands in de Europese Unie
In 1994 stelde ik een publicatie samen voor de Nederlandse Taalunie, getiteld ‘De toekomst van het Nederlands in de Europese Unie’. Ik november verscheen het in druk bij de Stichting Bibliographica Neerlandica. De bundel is niet meer verkrijgbaar, maar de >>>
Ongewilde revolutie
Dr. Ubachs, Limburgs Maasland onder Frankrijk 1794-1814. Presentatie op 4 november 1994 door de voorzitter van LGOG. Van harte heet ik u welkom op deze bijeenkomst in Fort St Pieter. Een vesting waarvan de betekenis in belangrijke mate werd bepaald >>>

De Nederlands-Belgische betrekkingen en de Belgische staatshervormingen: het Nederlands taalgebied in het Europa der Regio’s
DE NEDERLANDS-BELGISCHE BETREKKINGEN EN DE BELGISCHE STAATSHERVORMINGEN: het Nederlands taalgebied in het Europa der Regio’s INLEIDING De plaats van Nederland in de wereld is sedert het eind van de Koude Oorlog sterk gewijzigd. Tijdens de Koude Oorlog heeft de >>>
Overzicht van geschreven artikelen
Op 20 juli 1994 maakte ik een overzicht van (al dan niet gepubliceerde) artikelen die ik tot dat moment had geschreven. Het meeste is op deze site te vinden. A.GESCHIEDENIS EN MAATSCHAPPIJ I.NEDERLAND 1.1Geschiedenis 1. Staatshoofden in het Nederlands taalgebied. >>>
Opmars van agrarisch Horst
Een krantenartikel uit het Dagblad voor Noord-Limburg (7 juni 1994) over het projectenboek ‘Plankgas voor Agribusiness’, waardoor de Peelregio subsidies verwierf van de Europese Unie (EU Doelstelling 5B), die uiteindelijk uitgroeiden tot een totaal van 125 miljoen gulden.
Het taalsysteem van de Europese Unie
Lezing gehouden op 31 januari 1994 voor de commissie Cultuur en onderwijs van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad in een commissiezaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal (Binnenhof 22) te ‘s-Gravenhage. 1 INLEIDING Zeer geachte dames en heren, Ik ben bijzonder >>>
Het Nederlands in de instellingen van de Europese Gemeenschap
In 1993 verzorgde ik voor de Nederlandse Taalunie een volledig herziene versie van hun publicatie ‘Het Nederlands in de instellingen van de Europese Gemeenschap‘, waarvan de eerste versie was geschreven door Werner Duthoy. Inmiddels niet meer verkrijgbaar en ook de >>>
Europese subsidiefondsen en de Nederlandse Taalunie: sic itur ad astra ?
Samenvatting van stagerapport ‘Europese subsidiefondsen op het werkterrein van de Nederlandse Taalunie’, gepubliceerd in ‘Publikatieblad van de NTU’, nr. 29, september 1993. Gedurende de periode van half maart tot half juni had ondergetekende het genoegen zijn stage binnen de studie >>>

De station-villa tussen Horst en Sevenum
Toespraak van de burgemeester van Horst Romé Fasol bij de opening op 6 juli 1993 van het gerestaureerde NS-station Horst-Sevenum. De fraai bebladerde kruinen van de eeuwenoude beuken aan de toegangsweg tot dit station en ook die aan de veldweg >>>
Herdenking honderdste sterfdag Jos Habets
In de parochiekerk van Oirsbeek herdacht de voorzitter van het LGOG op 26 juni 1993 de 100ste sterfdag van een der grondleggers van het Genootschap. Tijdens de algemene ledenvergadering die vorig najaar is gehouden in Houthem-St.Gerlach, werd aandacht gevraagd voor >>>
Stagedagboek
Gevonden in mijn archief: een dagboekje dat ik bijhield tijdens mijn stage bij de Nederlandse Taalunie. Maandag 15 maart Geacht dagboek. Na de dag begonnen te zijn met een kop koffie en een eerste gesprek met dhr. G., installeer ik >>>
Kaarten – kaarten – kaarten
Matthieu heeft onderstaand gedicht geschreven voor, en voorgedragen bij, de jaarlijkse familiereünie in Blitterswijck in 1993. Het gaat over de vele tientallen ansichtkaarten die Moeder door de jaren heen van heinde en verre toegestuurd had gekregen van haar kinderen en >>>
Nieuw-Caledonië
In de jaren ’80 was Nouvelle Caledonie, of Nieuw-Caledonië veelvuldig in het nieuws met betrekking tot de opstanden voor onafhankelijkheid door de Kanaken. Inmiddels is het weer geruime tijd stil rond Nieuw-Caledonië. Een goede reden om die hier eens te >>>
Bescherming van nationale minderheden: de Volkenbond als model?
Inleiding Het probleem van de nationale minderheden is sedert het einde van de Koude Oorlog weer in ieders belangstelling gekomen. Problemen tussen volken die we al helemaal vergeten waren, waarvan we dachten dat ze in veertig jaar communisme opgelost waren, >>>
Onderzoeksrapport Roemenië
In juli 1992 verscheen, van de hand van de Provinciale Buitenland Werkgroep Utrecht, ‘Roemenië, een onderzoeksrapport’. Het is het resultaat van onderzoek van de PBW-Utrecht in de periode 1991-1992, als onderdeel waarvan in 1991 twee PBW-leden een reis naar Roemenië >>>
Drie scenario’s over de toekomst van Polen
Polen behoort met Tsjecho-Slowakije en Hongarije tot de Midden-Europese landen, die de beste kansen toegedicht worden eens aansluiting te vinden bij West-Europa. Een belangrijke reden hiervoor is dat Midden-Europa de meest stabiele regio geacht wordt te zijn van Oost-Europa. Men >>>
De merkwaardige geschiedenis van Prins Ganjuuryn Dschero Khan
Op 30 juni 1992 ontvang ik uit handen van Prins Dschero Khan het ordeteken van de Koninklijke Bordschigin Familie. Hij bezoekt mij daartoe ten gemeentehuize in vol ornaat. Met respect heb ik hem in de Collegekamer ontvangen. Behalve het ordeteken >>>
The perfect gentleman from Texas: profiel van James Baker
James A. Baker werd op 28 april 1930 geboren in Houston (Texas) als zoon van een advocaat. In 1952 studeerde hij af aan de Princeton-Universiteit, waarna hij twee jaar lang marinier was. Aansluitend studeerde hij aan de Texas Law School >>>

Bestuurder van het voertuig van de geest: de Nederlandse Taalunie
De eenheid van de Nederlandse taal is een gegeven dat stamt uit de vroegste Middeleeuwen, hoewel de taal destijds meestal genoemd werd naar de naam van het gewest waar het gesproken werd. De benaming ‘Nederlantsch’ komt voor het eerst voor >>>
Over de politieke effectiviteit van economische sancties
In de politieke realiteit doen zich jaarlijks ettelijke situaties voor waarin staten, om politieke doelstellingen te bereiken, overgaan tot het instellen van economische sancties of andere boycotmaatregelen tegen andere staten. Dit stuk wil, zich beperkend tot een beschouwing van economische >>>
Veranderingen in de Europese veiligheidsstructuren
Paper in het kader van de studie Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Universiteit Utrecht, april 1992. VERANDERINGEN IN DE EUROPESE VEILIGHEIDSSTRUCTUREN Inleiding In het kader: EUROPA NA ‘MAASTRICHT’: VERBREDING OF VERDIEPING? zal dit stuk de oude en >>>
De olieboycot van Zuid-Afrika (1980)
In november 1979 werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen van het CDA-kamerlid Jan Nico Scholten, waarin de regering verzocht werd de mogelijkheden te onderzoeken van een olie-embargo tegen Zuid-Afrika, in samenwerking met de overige E.G.-lidstaten, of anders éénzijdig. >>>
Het grote heimwee
Op de op 14 augustus jl. door de TROS uitgezonden documentaire ‘Het Grote Heimwee’ over de Duitse en Poolse ‘Heimatvertriebenen’ na de Tweede Wereldoorlog is stevige kritiek geuit. Er is gesproken over “sjoemelen met de feiten”, “lichtvaardigheid en oppervlakkigheid”, en >>>
Portraits of Power: Hitler
Onder de zinspreuk ’those who shaped the 20th Century’ wil de TV-documentaireserie Portraits of Power de carrière in beeld brengen van zes grote wereldleiders uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en de jaren ’50. Er zijn afleveringen geproduceerd over >>>
De Japanse ereschuldproblematiek
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Nederlands-Indië 26233 Nederlandse doden, en werden vele tienduizenden in kampen geïnterneerd. De verschrikkelijke omstandigheden worden tot op de dag van vandaag door de overlevenden met zich meegedragen. Beknopt historisch overzicht. In 1951 werd het >>>
De onafhankelijkheid van Congo
In 1885 richt Koning Leopold van België de Congo Vrijstaat op, als zijn persoonlijk eigendom. Zijn belangsteling voor het gebied was gewekt door de ontdekkingen van Stanley: aan de ‘scramble for Africa’, waarin dit resulteerde, deed hij graag mee. In >>>
Liberalisering van Argentinië antwoord op regionalisering van de wereld?
Eind oktober 1991 vaardigde President Menem van Argentinië een decreet uit met als doel vergaande liberalisering van de Argentijnse economie. De maatregelen behelsden een vrijwel totale deregulering van de economie door onder andere het opheffen van alle restricties, quota en >>>

Europese Veiligheid: Eurodispuut lezingen
Congresbundel van de door het Eurodispuut georganiseerde lezingencyclus ‘Europese Veiligheid’, waarin onder andere opgenomen de tekst van de acht gehouden lezingen (november 1990). Sprekers waren minister van Defensie A.L. ter Beek, prof. dr. A. van Staden, secretaris-generaal van de West-Europese >>>

Horster raadhuis een eeuw oud
In het streekmuseum Oudheidkamer Horst werd op 1 juni 1990 daarover een tentoonstelling gehouden. De burgemeester leidde de tentoonstelling in. Dit oude huis der gemeente heeft toekomst, maar kent ook een voltooid verleden. Nog galmen door het hele huis de >>>

De rol van Duitsland in Europa
In november 1989 organiseerde het Eurodispuut, waarvan ik een klein jaar eerder lid was geworden, een lezingencyclus over ‘De rol van Duitsland in Europa’. Sprekers waren prof. dr. H.W. von der Dunk, W.L. Brugsma en de Duitse ambassadeur dr. O.M. >>>
Europese integratie: welke toekomst voor Europa?
Commentaar op Thatcher’s visie op Europa ten aanzien van de keuze tussen eenwording van Europa of intergouvernementele samenwerking. Paper in het kader van de studie Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Universiteit Utrecht, juni 1989. Er bestaan twee verschillende benaderingen voor >>>
Bestuurlijke opmaat in Nistelrode
Op 6 mei 1988 nam de burgemeester afscheid van de gemeenteraad van Nistelrode. Tijdens de laatst bijgewoonde Vorstenzitting in Were Di te Valkenswaard, zong troubadour Kees Luijbrechts het volgende lied: Tussen Tondrup en Dommel, tussen Lommel en Lind >>>
De Nieuwe Brabantse Kunststichting (NBKS) in het Markiezenhof
“Leef alsof je morgen zult sterven Studeer alsof je altijd zult leven” Desiderius Erasmus in Het boek tegen de barbarij De opening op 7 november 1987 van een tentoonstelling van Brabantse kunstenaars in het Markiezenhof en de balans >>>

Uitreiking Rietkerkpenning aan Molukkers in Nistelrode
31 januari 1987 is voor de gemeente Nistelrode historisch van groot belang. Het is de dag waarop Molukkers in deze gemeente officieel eerherstel krijgen, dat ook voor hen te lang uitbleef.

Expeditie naar le domaine Fasol
Uittreksel uit het verslag van de reis naar de Jura Zaterdag, 18 mei 1985. Nadat we ons in de Bourgondische bevoorradingspost Beaune te goed hadden gedaan aan een Omelette au Jambon en Boeuf Bourguignon, begaven we ons verder noordwaarts. Ons >>>
Herdenkingstoespraak op 4 mei 1985
De laatste weken is het Nederlandse volk overvoerd met informatie over het ontstaan en verloop van de tweede wereldoorlog. Een oorlog die 40 jaar geleden tot een catastrophaal einde kwam. Een continent verwoest; 60 miljoen doden; 6 miljoen joden radicaal >>>

Et binis modo tonis certe carmina fiunt
OORSPRONG Het zegelontwerp is gebaseerd op een oorspronkelijke toespeling op de drager van de familienaam Fasol. Deze luidde: “een man met maar twee noten op zijn zang”. Een toespeling van pretentieuze ingetogenheid, als het ware een spreuk in de >>>

Wat is heemkunde
Inleiding door burgemeester drs. B. Fasol ter gelegenheid van de eerste openbare bijeenkomst van de werkgroep Heemkundekring Nistelrode en Vorstenbosch, 26 januari 1983 – Dorpshuis Nistelrode. Op een avond in december 1982 bezochten mij de heren Rien van Berkom, Ton van den Broek en Harrie >>>

De Klampenkaart
Uit de ‘Haal Over, tweemaandelijks kontaktblad van Nistelrode’, 27e jaargang no. 5, oktober 1981 In het gemeentehuis aan de voorzijde hing de gehele dag de vlag uit vanwege St. Lambertusdag- werd aan 2 personen de bij velen al bekende “klampenkaart” uitgereikt. Het >>>

Afscheid van Valkenswaard
Op 25 september 1980 nam loco-burgemeester Fasol afscheid van de Gemeenteraad van Valkenswaard. De faam die Valkenswaard door het optreden van valkeniers genoot, zal na de Franse Revolutie door de beoefenaren van het vluchtbedrijf vooral nog in Engeland zijn >>>

Medezeggenschap in het vrije ondernemen
Verschenen in de bundel ‘Veranderingen in de beleving van legitimiteit / Medezeggenschap in het vrije ondernemen; twee doctoraalscripties’, Katholieke Hogeschool Tilburg, 31 maart 1977. Hoofdstuk 1: Inleiding De westerse benadering van het economisch handelen wordt wel eens gekenschetst als het >>>

Veranderingen in de beleving van legitimiteit
Bestaan er in de toekomst nog kansen voor een bestuur dat beantwoordt aan de in het rechtmatigheidsbewustzijn levende beginselen van behoorlijk beleid?
Jaargetijde
Een gedicht uit eenzame jaren, geschreven in een vliegtuig op weg voor Philips 20 oktober 1964. In de schaduw van de bomen lag de rijm in de velden toen ik hoog boven de mensen in het vroege uur van de >>>
Vör Sint Joëzef van de Smakt
Uit: Veldeke, 31e jaargang 1956. Sint Joëzef van de Smakt Al duk hedde Gej gemakt enne meens wer braaf as ie lei ien de graaf. Sint Joëzef van de Smakt al duk hedde Gej gemakt ien den hemel en plats >>>

Masalah Sosial di Asia dan Afrika
Indonesian version of Lisi Fasol’s essay on the social problem in Asia and Africa. Pengantar: Pastor Wim Fasol (Licinius) OFM Cap menuliskan esai akademis berjudul “Masalah Sosial di Asia dan Afrika”. Ini dipublikasikan di majalah sains misi “The Missionary Work” >>>

Het sociale probleem in Azië en Afrika
Wim Fasol (1927-1984) schrijft de hieronder weergegeven academische verhandeling over het ‘Sociale Probleem in Azië en Afrika’ (gepubliceerd in de 34e jaargang 1955 van ‘Het Missiewerk’, het tijdschrift voor missiewetenschap) in Udenhout, tijdens zijn opleiding tot missionaris. In 1957 zou >>>

Oorlogsdagboek – vrijdag 5 september 1947
<< Maandag 4 juni 1945 Bezoek wederopbouw dhr. Wicherts. Ir. Brand D.W. Apr.21, toestel 249 Den Haag (dubbel Utrecht) of Ir. v. Heerde J.D. Apr. 21 toestel 440 ” of J.H. v. Olphen bbc toestel 249 (speciaal puin nummer) Met deze kan het beste >>>

De uitvinding
Op 16 augustus 1947 verscheen dit verhaal ‘De Uitvinding’ van Matthieu van Els in het weekblad ‘Het Kompas’. Verloren gewaand, zelfs zodanig dat de schrijver zelf zich de strekking van het verhaal niet meer kon herinneren. Gelukkig bewaarde de Koninklijke >>>
Oorlogsdagboek – maandag 4 juni 1945
<< Dinsdag 3 april 1945 Sedert 12 mei heeft de Grontmij het werk aan de silo gestaakt. Ik heb nu nog twee personen (L. van Els, G. Tax), die kunstmest hebben afgeleverd sedert 12 mei. Op 4 juni is een andere >>>
Oorlogsdagboek – dinsdag 3 april 1945
<< Zondag 1 april 1945 Harry is op vakantie bij ons. Laura Fasol is meegekomen. Eerst nu vernemen we, dat Jan sedert Palmzondag naar Engeland is vertrokken. Ik krijg bezoek van een inspecteur der Grontmij met J. Verstraten. We bespreken het opruimingswerk aan de silo. >>>
Oorlogsdagboek – zondag 1 april 1945
<< Donderdag 29 maart 1945 – zaterdag 31 maart 1945 Pasen, het feest der verrijzenis onzes Heren! Met grote liturgische luister gevierd in de noodkerk. Het kerkelijk zangkoor voerde op uitnemende wijze een meerstemmige H. Mis uit. ’s Avonds hebben >>>
Oorlogsdagboek – donderdag 29 maart 1945 – zaterdag 31 maart 1945
<< Maandag 26 maart 1945 Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszaterdag worden de H. Diensten zeer schoon in onze noodkerk gevierd. Steeds is de priester geassisteerd door twee priesters, zodat we getuige zijn geweest van de viering der Goede Weekplechtigheden, zoals >>>
Oorlogsdagboek – maandag 26 maart 1945
<< Zondag 25 maart 1945 De opruiming aan de silo is zover gevorderd, dat het eerste kalizout weer afgeleverd is. Donderdag 29 maart 1945 – zaterdag 31 maart 1945 >> Index Inleiding Bestel het boek
Oorlogsdagboek – zondag 25 maart 1945
<< Woensdag 21 maart 1945 De bestaande muziekzaal is ingericht tot noodkerk. Heden is het Palmzondag en heeft de palmwijding ook in deze noodkerk plaats. De geallieerden nemen Wesel in en kunnen gaan oprukken naar het Ruhrgebied. Theo: ‘Ik heb twee >>>

Oorlogsdagboek – woensdag 21 maart 1945
<< Maandag 12 maart 1945 Met de opruiming van puin aan de silo hebben we een aanvang gemaakt. Voor zover onze arbeiders hun woning enigszins hebben opgeknapt, zijn ze weer bij ons te werk gesteld. Ze zijn in feite in >>>

Oorlogsdagboek – maandag 12 maart 1945
<< Zondag 11 maart 1945 Reeds vroeg waren we aan het inpakken. Twee wagens met diverse huisraad, beddegoed, zelfs twee varkens werden opgeladen en we togen welgemoed naar Wanssum. Sedert 25 november, dus 107 dagen, waren we van huis geweest. >>>
Oorlogsdagboek – zondag 11 maart 1945
<< Zaterdag 10 maart 1945 Met mijn vrouw ben ik onze woning gaan bezichtigen. Er waren nog heel wat Engelsen ingekwartierd in onze woning en het pakhuis. We vroegen hen, of ze er bezwaar tegen hadden, dat wij onze woning weer >>>
Oorlogsdagboek – zaterdag 10 maart 1945
<< Vrijdag 9 maart 1945 Reeds twee dagen hebben we hard aan de opruiming van het ergste vuil gewerkt. In ons huis wordt tenminste de vloer weer zichtbaar. Kruiwagens vol vuil, glas, kalk, stenen, huisraad (vernield), enz. hebben we reeds >>>
Oorlogsdagboek – vrijdag 9 maart 1945
<< Donderdag 8 maart 1945 Ik ben met Mathieu naar huis gegaan en met de schoonmaak van ons huis en opruiming van puin begonnen. Mathieu: ‘In het huis was eigenlijk niks meer. Ze hadden de voordeur aan weerszijden met zandzakken gebarricadeerd. >>>
Oorlogsdagboek – donderdag 8 maart 1945
<< Donderdag 1 maart 1945 De Engelsen hebben te Wanssum een brug over de Maas geslagen. Geheel Limburg is bevrijd. De Wanssumers krijgen verlof weer hun huizen bewoonbaar te gaan maken. Vrijdag 9 maart 1945 >> Index Inleiding Bestel het boek
Oorlogsdagboek – donderdag 1 maart 1945
<< Dinsdag 27 februari 1945 De maand februari is weer verstreken en nog steeds zijn we geëvacueerd te Oirlo. Wel is er vooruitzicht op spoedige terugkeer. De geallieerden zijn met een offensief begonnen tussen Maas en Rijn. Is eenmaal de westoever >>>
Oorlogsdagboek – dinsdag 27 februari 1945
<< Vrijdag 23 februari 1945 Hub. Rutten deelt mij mede, dat de soldaten, met medeneming van auto’s vol geladen met meubels, weer vertrokken zijn en door anderen afgelost. Donderdag 1 maart 1945 >> Index Inleiding Bestel het boek
Oorlogsdagboek – vrijdag 23 februari 1945
<< Donderdag 22 februari 1945 Ik ben nogmaals naar mijn woning geweest, waar ik nu binnen kon komen, omdat de soldaten er weer uit vertrokken waren. De aanblik was droevig. Uitgesneden lijsten van schilderijen en foto’s, boeken en administratie buiten >>>
Oorlogsdagboek – donderdag 22 februari 1945
<< Woensdag 21 februari 1945 Ik ben weer naar onze verlaten woning geweest. De Amerikanen waren weer afgelost en vervangen door het ‘Royal Marine Commando’. Aan de weg bij Lommen stond een schildwacht, die ons de toegang tot onze woning belette. Ik >>>
Oorlogsdagboek – woensdag 21 februari 1945
<< Zaterdag 17 februari 1945 Ik heb een kringvergadering van zaakvoerders van C.A.V. Kring Weert bijgewoond. Voorzitter de heer Van Maris, secretaris de heer A. Jenniskens, waarnemend directeur de heer Nabben. Mij werd opgedragen voorlopig te fungeren als hulp-inspecteur, toezicht houdende >>>
Oorlogsdagboek – zaterdag 17 februari 1945
<< Vrijdag 16 februari 1945 Ik heb een bezoek gebracht aan Landbouwbelang Sevenum. Nabben vertelt me, dat hij is aangewezen als waarnemend directeur. We bespreken diverse aangelegenheden, onze Vereniging betreffende. Woensdag 21 februari 1945 >> Index Inleiding Bestel het boek
Oorlogsdagboek – vrijdag 16 februari 1945
<< Woensdag 14 februari 1945 Op donderdag 16 februari is onze woning weer ‘regenvrij’ gemaakt en de ramen dichtgeplankt. Vrijdag 17 februari hebben de Amerikanen ons huis en pakhuis ingericht als keuken en verblijf. We hebben hen zondag 18 februari een >>>
Oorlogsdagboek – woensdag 14 februari 1945
<< Dinsdag 13 februari 1945 Mathieu is voorlopig aangenomen als aspirant officier van het Leger. Vrijdag 16 februari 1945 >> Index Inleiding Bestel het boek
Oorlogsdagboek – dinsdag 13 februari 1945
<< Maandag 12 februari 1945 Er gaan geruchten dat geëvacueerden naar België of Frankrijk worden verplaatst. Te Horst, Meerlo, Tienray en Sevenum heeft dit reeds geheel of gedeeltelijk zijn beslag gekregen. Teneinde dit voor mijn gezin te voorkomen ben ik met de >>>
Oorlogsdagboek – maandag 12 februari 1945
<< Donderdag 8 februari 1945 De zoon van meester Janssen, uit Overloon komt ons vertellen dat zesde klassers gymnasium hun diploma verkrijgen bij vrijwillige aanmelding in het leger. Hij heeft reeds gemeld; Mathieu vraagt ons, of hij dit voorbeeld volgen mag. Na >>>

Oorlogsdagboek – donderdag 8 februari 1945
<< Woensdag 31 januari 1945 Reeds lang is het zeer rustig geweest in onze frontsector. We zijn dan ook met onze slaapgelegenheden weer verhuisd. De ouders slapen weer in afzonderlijke slaapkamers, de grote kinderen slapen op bovenkamers, de kleinen nog >>>

Oorlogsdagboek – woensdag 31 januari 1945
<< Woensdag 24 januari 1945 Weer is een maand verstreken. Weldra zijn we tien weken geëvacueerd. Het leven gaat zeer rustig, ondanks de onrust der tijden en de gewijzigde levensomstandigheden. Onze dagtaak is zeer eenvoudig en is in flagrante tegenstelling >>>
Oorlogsdagboek – woensdag 24 januari 1945
<< Maandag 15 januari 1945 Ik ben naar Tienray gewandeld en heb een bezoek gebracht aan de gezinnen onzer gedeporteerde arbeiders. Ik heb hen bij die gelegenheid loonvoorschot verstrekt. Donderdag 25 januari 1945 Op 25 januari kwam het Ardennenoffensief ten >>>

Oorlogsdagboek – maandag 15 januari 1945
<< Woensdag 3 januari 1945 Wij hebben in Oostrum (zuivelfabriek) een bijeenkomst van zaakvoerders (C.A.V.) georganiseerd. Hier hebben we de zaakvoerders aangespoord op hun post te zijn, wanneer weer enig werk voor hen voorhanden is. Zaterdag 20 januari 1945 Roermond >>>

Oorlogsdagboek – woensdag 3 januari 1945
<< Dinsdag 2 januari 1945 Talrijk vallen granaten op het dorp Wanssum. Alle huizen worden min of meer getroffen. De Duitsers hebben te Wanssum een bruggenhoofd gevormd. De Engelsen trachten hen weer te verdrijven. In het bos bij Tax aan >>>
Oorlogsdagboek – dinsdag 2 januari 1945
<< Zondag 31 december 1945 Jan komt vertellen, dat de commandopost der Engelsen is gevestigd in de kapelanie en dat de O.D. ons huis heeft betrokken. Woensdag 3 januari 1945 >> Index Inleiding Bestel het boek
Oorlogsdagboek – zondag 31 december 1944
<< Maandag 25 december 1944 Wij vierden oudejaarsavond ten huize van onze gastheer Peters. De stemming was uitstekend. Er is gezongen, oude herinneringen opgehaald. Klokslag 12 uur ‘s nachts wenste de heer Peters ons allen een gelukkig Nieuwjaar, hetgeen door >>>
Oorlogsdagboek – maandag 25 december 1944
<< Zondag 24 december 1944 ‘s Morgens was ik en nog enige kerkgangers ten huize van Jos van der Sterren. We zongen de H. Mis ‘Puer Natus’. De H. Mis werd opgedragen door kapelaan Verdijk. Na deze H. Mis heb >>>
Oorlogsdagboek – zondag 24 december 1944
<< Vrijdag 22 december 1944 Ben ik naar mijn woning te Wanssum geweest. Met Jan Wijnhoven en kapelaan Verdijk kwam ik overeen de Kerstmis bij te wonen ten huize Jos van der Sterren. We zouden dan als kerkzangers deze H. Mis kunnen opluisteren. >>>
Oorlogsdagboek – vrijdag 22 december 1944
<< Maandag 18 december 1944 Algemene vergadering van voorzitters en/of zaakvoerders in de kring Horst in café Paulissen, onder voorzitterschap van de heer Maris te Helden. Pastoor Debije sprak een inleidend woord aan de hand van een artikel van de bisschop van ’s-Hertogenbosch >>>
Oorlogsdagboek – maandag 18 december 1944
<< Woensdag 13 december 1944 Ik ben per fiets naar Sevenum gereden en heb de heer Nabben bezocht, teneinde enigszins op de hoogte te komen van de toestand der bedrijven Landbouwbelang. Tevens kon ik Dr. Droesen ten huize van pastoor Debije te Hegelsom ontmoeten. Dinsdag >>>

Oorlogsdagboek – woensdag 13 december 1944
<< Dinsdag 12 december 1944 Tegen een uur of tien kwam de auto voor. We waren spoedig reisvaardig en nu ging het naar Oirlo. Daar aangekomen werden we met de grootste hartelijkheid ontvangen. Donderdag 14 december 1944 Uit het dagboek >>>

Oorlogsdagboek – dinsdag 12 december 1944
<< Maandag 11 december 1944 ‘s Morgens waren we reeds vroeg klaar voor de reis naar Oirlo. We namen afscheid van de familie Martens, die ons nog wat fruit meegaf. Een zwager onzer gastvrouw bood aan ons per kar reeds >>>
Oorlogsdagboek – maandag 11 december 1944
<< Zondag 10 december 1944 Ik ben langs vele omwegen teruggekeerd naar Mullem. Onderweg deed ik alle moeite een voertuig te charteren voor de verhuizing naar Oirlo. Ten slotte slaagde ik te Oploo. Dinsdag 12 december 1944 >> Index Inleiding >>>
Oorlogsdagboek – zondag 10 december 1944
<< Donderdag 7 december 1944 ‘s Zondags ben ik met mijn oudste zoon Jan naar Wanssum gefietst. We fietsten langs de spoorlijn Mullem-Oostrum. Te Wanssum aangekomen bleek ons huis nog steeds door de Engelsen bezet. Het zag er vreselijk uit. >>>
Oorlogsdagboek – donderdag 7 december 1944
<< Woensdag 6 december 1944 De vijftigste verjaardag mijner vrouw. Des morgens mocht zij de felicitaties van mij en al onze kinderen in ontvangst nemen. Tot iets ‘feestelijks’ was huize Martens blijkbaar niet in staat. Des avonds hadden we een >>>
Oorlogsdagboek – woensdag 6 december 1944
<< Dinsdag 5 december 1944 Zo konden we onze kinderen toch nog de vreugde van het Sint-Nicolaasfeest verschaffen. Onze gastvrouw stond zelf enigszins getroffen, toen ze deze kindervreugde aanschouwde. Blijkbaar had ze toch spijt, dat ze deze gelegenheid ook niet >>>

Oorlogsdagboek – dinsdag 5 december 1944
<< Maandag 27 november 1944 Te voet ben ik gegaan van Mullem naar Sint-Anthonis, bijna twee uur gaans. Daags daarna was het Sint-Nicolaasfeest. Reeds dagen tevoren hadden de kleinen gevraagd of de goede Sint ook te Mullem zou kunnen komen. >>>

Oorlogsdagboek – maandag 27 november 1944
<< Zondag 26 november 1944 Daar deze boer ons meedeelde, dat hij voor lange tijd ons ook geen onderdak kon verschaffen, stapte ik op de fiets, naar Mullem; daar woonden vele boeren, die wij zelf te Wanssum in ons huis >>>

Oorlogsdagboek – zondag 26 november 1944
<< Zaterdag 25 november 1944 Tegen de middag kwamen een groot aantal Engelse auto’s. De orde bij het inladen was nu beter, de regeling was zelfs voortreffelijk te noemen. Wij werden allereerst naar een kamp in Deurne gebracht, waar we >>>

Oorlogsdagboek – zaterdag 25 november 1944
<< Vrijdag 24 november 1944 25 november ‘s morgens tegen 8 uur zien we plotseling een patrouille Engelsen de weg van Oostrum afkomen. Ze passeren ons huis. Twee Engelsen posteren zich aan onze woning. De eerste kennismaking werd natuurlijk ingeleid door >>>

Oorlogsdagboek – vrijdag 24 november 1944
<< Zondag 19 november 1944 Na deze gelukkige afloop volgden echter weer zorgvolle dagen. Allerwege vreesde men razzia’s, aanhoudingen, enz. De gruwzame afloop van de gehouden razzia op 17 november was het signaal tot een algemene onderduiking van alle mannelijke >>>

Oorlogsdagboek – zondag 19 november 1944
<< Zaterdag 18 november 1944 ‘s Morgens (zondag 19 november) half 5 werd ik gewekt. Na mij gewassen te hebben (van eten kwam niets) en reisvaardig gemaakt, stapte ik weer in een legerauto, waar ook de genoemde twee officieren plaats >>>

Oorlogsdagboek – zaterdag 18 november 1944
<< Vrijdag 17 november 1944 Eindelijk begon door de spleten der wanden enig licht te dagen. De soldaat schoof de wagon open en de één na de ander mocht eventjes uit de wagon. De koude lucht stroomde binnen, het was >>>

Oorlogsdagboek – vrijdag 17 november 1944
<< Woensdag 1 november 1944 Des morgens 7 uur verschenen drie Duitsers in onze achterkeuken en vroegen naar ‘Männer’. Ik zelf was toevallig aan de deur. Een viertal jonge mannen en twee van mijn zoons sliepen nog in de huiskelder. >>>

Oorlogsdagboek – woensdag 1 november 1944
<< Vrijdag 20 oktober 1944 Reeds enige weken waren de openbare godsdienstoefeningen gestaakt, men vreesde steeds te worden opgepikt. De geestelijken echter droegen de H. Mis nu hier, nu daar, in kelders op. Op 31 oktober werd in onze kantoorkamer >>>

Oorlogsdagboek – vrijdag 20 oktober 1944
<< ±10 oktober 1944 Op 20 oktober ’44, te 3.45 namiddag werden wij allen opgeschrikt door een geweldige ontploffing. De dynamietlading in de silo had zijn verwoestend werk verricht. Een torenhoge steekvlam en een zwarte rookwolk steeg uit de silo >>>

Oorlogsdagboek – ±10 oktober 1944
<< Zondag 4 oktober 1944 Ons dorp kreeg nu meer en meer de aanblik in het front te liggen. Alle huizen kregen meer of minder met inkwartiering te doen. Iedere dag werden mannen gevorderd, om stellingen te graven. Voornamelijk de >>>

Oorlogsdagboek – woensdag 4 oktober 1944
<< Zondag 1 oktober 1944 Begin oktober kwam een ‘Sonderführer’, de officier Gustave Schredel, wonende 20 Rue de Lombardie, Brussel Sint-Gilles, (zijn ouders woonden Wenen XV/101 Steigergasse 17) bij me en zei, dat alle voorraden als kunstmest, granen enz., die >>>

Oorlogsdagboek – zondag 1 oktober 1944
<< Zondag 17 september 1944 Des zondagsavond, toen wij ons reeds te ruste hadden begeven, werd door Jan Wijnhoven op de vensters geklopt. Hij deelde ons mede, dat uit Maashees (dit dorp moest evacueren) een groot aantal mensen naar Wanssum >>>

Oorlogsdagboek – zondag 17 september 1944
<< Maandag 4 september 1944 Een ontzaglijk aantal Engelse vliegtuigen zichtbaar boven ons dorp. In de namiddag meldt de radio de landing van parachutisten te Breugel, Son, Cuyk, Arnhem, enz. In de omgeving van Eindhoven vluchten de Duitsers in de >>>

Oorlogsdagboek – maandag 4 september 1944
<< Zaterdag 2 september 1944 De wagen van G. Deenen staat weer gereed voor het vervoer van nog 3000 kg. rogge voor bakker Pijnenburg te Vught. G. Deenen, bevreesd dat de Duitsers zijn wagen in beslag nemen, ziet van de >>>

Oorlogsdagboek – zaterdag 2 september 1944
<< Inleiding Oirlo, 2 januari 1945 Ter vastlegging van enige data en meest belangrijke gebeurtenissen gedurende de bevrijding van Wanssum moge het volgende vermeld worden: Zaterdag 2 september 1944 Met een vrachtauto van G. Deenen 3000 kg. consumptierogge naar Vught >>>