Op de voorplaat ziet u een standbeeld, dat een beetje onopvallend te vinden is in het plantsoen voor het Croda-terrein. Het is een beeld dat bij mij een echt ‘Samen-in-Gouda’-gevoel losmaakt. Als u iets weet over de achtergrond ervan, zult u begrijpen wat ik bedoel.

Wie iets van iconografie weet, herkent het beeld van deze vrouwelijke gestalte met een kaars in haar hand. Het is Sint Lucia, door katholieken en orthodoxen (en, bijzonder: ook door lutheranen in Scandinavië) vereerd als patroonheilige van de blinden. De naam Lucia is verwant aan het Latijnse lux, dat licht betekent. In Scandinavië heeft wordt haar naamdag op 13 december traditioneel gevierd als lichtfeest, en die traditie heeft zich vanuit Scandinavië over Europa verspreid.

Oók naar Gouda, waar de Goudse Kaarsenfabriek eind jaren ’50 van de vorige eeuw het initiatief nam voor een kaarsjesavond, geïnspireerd door de kerstboom die we sinds 1956 uit Kongsberg kregen. Als dank kreeg de Kaarsenfabriek van de gemeente dit beeld van Sint Lucia.

En zo staan we elk jaar, en dit jaar toevallig precies op Sint-Lucia, 13 december (ongewild gevolg van de verplaatsing van de viering naar de vrijdag) op de Markt om de lichten in de kerstboom en in onze harten aan te steken.Samen in Gouda: met de kaarsen die zowel verwijzen naar onze Kaarsenfabriek als naar Sint Lucia, die haar kaars het hele jaar door brandende houdt in dit bijzondere standbeeld.

Gepubliceerd in Samen in Gouda nr. 6, november 2013.

Ga naar: Kaarsjesavond Gouda en sint Lucia

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.