Tegen de middag kwamen een groot aantal Engelse auto’s. De orde bij het inladen was nu beter, de regeling was zelfs voortreffelijk te noemen. Wij werden allereerst naar een kamp in Deurne gebracht, waar we geregistreerd werden en gepoederd (desinfectie). Verder ging nu het transport naar Sint-Anthonis.
Het comité ter plaatse wist echter geen raad met de vloed van evacuees, zodat enige wagens terugreden, nu naar Oploo. Het was alweer avond en we hadden nog steeds geen adres. Eindelijk wees men ons een boer aan, waar we naartoe konden lopen. Daar we nogal heel wat bagage te vervoeren hadden, viel dat niet erg mee, daar de afstand vrij groot was.Een behulpzame Tommy pakte een zak van een onzer kinderen op.
Bij het aangegeven adres aangekomen, leek het mij, dat het gezicht van onze gastheer betrok, naarmate onze lange rij van kinderen binnenstapte. Hij gaf ons dan ook vrij spoedig te verstaan, dat hij voor ons geen plaats had. Hij zou zich wel eens in verbinding stellen met de regelingscommissie. Tot dat doel ging hij weg en spoedig stonden we weer op straat op zoek naar een tweede adres.
Hier werden we althans voorlopig opgenomen, men beijverde zich ons ware koffie en eten te verschaffen. Enige bossen stro werden in de grote kamer uitgespreid, waarover wat meegebrachte dekens. Weldra sliepen we, vermoeid van dezen tweedaagse tocht, diep in. Sedert vele weken hadden we steeds in spanning geleefd, nu konden we tenminste de angst voor razzia’s, voor granaten enz. eens opzij zetten, zodat we des morgens konden spreken van een heerlijke nachtrust.

Manschappen van het 1st British Norfolk Regiment op weg van Oostrum naar Wanssum, 26 november 1944. ((Foto: Beeldbankwo2.nl)
Zondag 26 november 1944
26 november was een behoorlijk zonnige en koude dag (max. 7,0°C) met ruim 6 uur zon. De lucht was onbewolkt, er was een matige wind (3 Bft).
Mathieu: ‘De boer van het eerste adres in Oploo heette Christiaans. Op het tweede adres waren ook twee Britten. We hebben daar nog gegeten. Dat pand was helemaal gevorderd door de geallieerden, we mochten daar eigenlijk niet blijven.’
Theo: ‘Bij dat eten was het meest opvallend het spierwitte brood dat we kregen: écht gebakken, héérlijk, nooit zoiets gehad.’

Manschappen van het 1st British Royal Norfolk Regiment pauzeren op weg naar hun post in Wanssum. Foto genomen op 26 november 1944. (Foto: Imperial War Museums)

Een PIAT schutter (anti-tankwapen) van het 1st British Royal Norfolk Regiment op weg naar Wanssum, 26 november 1944. (Foto: Imperial War Museums)
Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.
Geef een reactie