<< Woensdag 31 januari 1945

Reeds lang is het zeer rustig geweest in onze frontsector. We zijn dan ook met onze slaapgelegenheden weer verhuisd. De ouders slapen weer in afzonderlijke slaapkamers, de grote kinderen slapen op bovenkamers, de kleinen nog steeds in de kelder. De eerste nacht na deze verplaatsing hadden we er al enigszins spijt van, daar de Duitsers weer erg royaal waren in onze omgeving granaten te werpen.

Op 8 februari 1945 begint Operatie Veritable, die het begin vormde van het grote Rijnlandoffensief, een offensief dat in zijn totaliteit groter zou zijn dan de invasie van Normandië. De bedoeling was om met een tankbeweging via Gennep, richting Goch, de Duitse troepen in te sluiten.

Mathieu: ‘Ik was 18 jaar en had me, zoals veel anderen, aangemeld om vrijwilliger te zijn. Ik had in de tussentijd aan de Hulpactie van het Rode Kruis (H.A.R.K.) meegedaan. We kregen veel spullen uit Assen en Zuidlaren. Naar school gingen we al heel lang niet meer. Het onderwijs lag helemaal stil.’

Maandag 12 februari 1945 >>

 

Nu je hier toch bent...Het aantal bezoekers aan Fasol.nl neemt ieder jaar toe. We bieden je alle informatie op deze website - artikelen en genealogische database - gratis aan. En dat blijft zo!

Maar met het in stand houden van fasol.nl zijn ook kosten gemoeid, zoals voor hosting en ontwikkelkosten. Als je fasol.nl waardeert, kun je dat laten merken door het doen van een financiële bijdrage.

Op de pagina Samenwerken vind je de mogelijkheden om te doneren of te sponsoren.

Lees ook: