<< Woensdag 31 januari 1945

Reeds lang is het zeer rustig geweest in onze frontsector. We zijn dan ook met onze slaapgelegenheden weer verhuisd. De ouders slapen weer in afzonderlijke slaapkamers, de grote kinderen slapen op bovenkamers, de kleinen nog steeds in de kelder. De eerste nacht na deze verplaatsing hadden we er al enigszins spijt van, daar de Duitsers weer erg royaal waren in onze omgeving granaten te werpen.

Op 8 februari 1945 begint Operatie Veritable, die het begin vormde van het grote Rijnlandoffensief, een offensief dat in zijn totaliteit groter zou zijn dan de invasie van Normandië. De bedoeling was om met een tankbeweging via Gennep, richting Goch, de Duitse troepen in te sluiten.

Mathieu: ‘Ik was 18 jaar en had me, zoals veel anderen, aangemeld om vrijwilliger te zijn. Ik had in de tussentijd aan de Hulpactie van het Rode Kruis (H.A.R.K.) meegedaan. We kregen veel spullen uit Assen en Zuidlaren. Naar school gingen we al heel lang niet meer. Het onderwijs lag helemaal stil.’Maandag 12 februari 1945 >>

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.