‘Een man moet een hobby hebben’, schreef Martin Bril. Hij had het toen over zijn passie voor Bob Dylan. Dat ook BZ’ers hobby’s hebben, konden we natuurlijk vermoeden, maar zéker weten we het, dankzij de eerste jaargangen van BZblad. Daarin had je de rubriek ‘Kent U…’, waarin een collega geïnterviewd werd over zijn hobby.

Zo was daar iemand, die een imposante verzameling Indische krissen op zijn werkkamer bewaarde, ‘een vier rijen dikke slagorde van krishandgrepen opgesteld op de kast tegenover zijn bureau’, als inspiratie voor de speeches die hij voorbereidde en ‘als object tot verbazing voor diegenen die zijn kamer binnentraden’.

De editie van april 1975 kopte over iemand die ‘álle V.N. postzegels!’ had. Een andere collega figureerde met zijn collectie zilveren voorwerpen in BZblad.

En dan was er de collega in 1977 met zijn sigarenbandjes, lucifermerken en speldjes. Binnenkort zou er een kamer vrijkomen in zijn huis, want zijn zoon ging het huis verlaten. Menig verzamelende man zal zich herkennen in het stille leed dat schuil ging achter de opmerking die zijn interview afsloot: ‘Dat wordt dan waarschijnlijk mijn hobbykamer, waar al mijn verzamelingen een plaats kunnen vinden zodat ze mijn vrouw niet meer in de weg liggen’.Je verzameling op je werk bewaren, dat is tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Clean desk heeft een einde gemaakt aan de mogelijkheid om je werkkamer om te toveren tot een volledig persoonlijke plek. Dan liggen die spullen je collega’s in de weg.

Maar wat moet je dan, als man met een hobby? Of vrouw, om de casus gender-neutraal te trekken. De mens blijkt toch een diersoort die van nature zijn eigen spulletjes om zich heen nodig heeft om zich prettig te voelen. Accepteren we nog een bureau waarop trofeeën, vakantiefoto’s en knutselwerkjes van de kinderen staan uitgestald? In het tijdperk van de flexplek is dat niet meer aan de orde.

De hamvraag: je thuis voelen op je werk, mag je daar hulpmiddelen bij gebruiken?

‘Met de kennis van nu – 8’; dit artikel verscheen in BZblad nr. 2, april 2013.

Ga naar: Geschiedenis van het wijnetiket

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.