1996: ik weet niet hoe het met u is, maar bij mij valt dit jaartal nog steeds in de categorie ‘Nog Niet Zo Heel Erg Lang Geleden’. Die illusie wordt wreed verstoord als je teksten uit die tijd leest over het internet, dat toen net in opkomst kwam.
De jaargangen 1995-1997 van het BZ-Blad zijn in dat opzicht verrukkelijk. In die tijd blijkt het nog vooral nodig om uit te leggen wat het internet eigenlijk is: ‘Internet is te beschouwen als een elektronische encyclopedie, maar dan een die elke dag verandert. Er komen pagina’s bij, er gaan pagina’s af. Er is geen eenduidige opmaak noch inhoudsopgave. Het gericht zoeken naar informatie op Internet is dan ook geen sinecure.’
‘Er is geen instantie die het Internet beheert, dus in principe mag alles op het Web (met hoofdletter!) geplaatst worden, met alle vervelende en tegelijkertijd aangename gevolgen van dien.’
In deze jaren krijgt BZ voor het eerst internettoegang en werkt een projectgroep aan het bouwen van een eigen BZ-website. In december 1996 komen de eerste 20 internetaansluitingen tot stand – bij documentalisten. De verwachting is dat in totaal 60 aansluitingen nodig zullen zijn in de toekomst: ‘Een kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat surfen vaak erg veel tijd en veel geduld vergt. Immers, er moet telkens een verbinding worden gemaakt met een gezochte pagina.’
Op 6 december 1996 gaat ook de eerste website van BZ online, kort daarna gevolgd door de website van het Nederlandse Voorzitterschap van de EU. ‘Ieder onderwerp is interactief, dat wil zeggen dat als je er met de muiscursor op gaat staan en klikt, je nadere gegevens krijgt. Zo verschijnt bijvoorbeeld het CV van M in beeld als je op zijn portret klikt’, klinkt het met gepaste trots.
Wat in 1996 state of the art was, lijkt voor ons uit de prehistorie te komen. Zo ook de bezoekcijfers: in januari 1997 had minbuza.nl 156 bezoekers per dag. Dat waren er in 2012 15.000 per dag!
Bijna 16 jaar heeft de website van Buitenlandse Zaken bestaan. Op 1 oktober klikte de webmaster op unpublish. Voortaan leidt de url www.minbuza.nl naar de website van het Rijk, www.rijksoverheid.nl, met 100.000 bezoekers per dag.
‘Met de kennis van nu – 5’; verschenen in BZblad 5, september 2012.
Ga naar: Gastenboek
Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.
Geef een reactie