Op 15 juli is te Wanssum overleden onze tante Han in de leeftijd van 98 jaar. Zij was getrouwd met Peter Hendrik van Els, beter bekend als Handrie Oëme, tweede broer van vader, en al in 1961 overleden. Volgens de gegevens van de burgerlijke stand is tante Han geboren te Goch (Duitsland) op 15 april 1904. Als jong meisje verhuisde zij met haar familie naar Maashees. Een broer van haar, Bert Oëme, was getrouwd met tante Truuj, de jongste zus van vader.

Zo kan ik dus vermelden, dat wij in feite twee van origine Duitse tantes hebben gehad. De andere tante was tante Lieëa Helena Engels uit Wankum bij Straelen). Zij was getrouwd met Ties Oëme, de oudste broer van vader.

Tante Han woonde in Wanssum op Cremershof (richting Meerlo), samen met haar oudste zoon Haj (Harrie). Haj is altijd ongetrouwd gebleven en is nu74 jaar. Tante Han was een lief mens en jammer was het, dat zij de laatste jaren niets meer hoorde (‘zo doof als een kwartel’). Zij was moeder van 7 kinderen.

Een bijzonder verhaal over Ties Oëme vertelde vader ooit. In WO I (’14-’18) was Ties soldaat. Nederland was toen neutraal t.o.v. Duitsland. Hij diende toen bij de grensbewaking aan de Maas bij Arcen – Broekhuizen. Ons leger moest nauwlettend toezien de smokkelactiviteiten van Nederlandse en vooral Duitse grensbewoners. Er werd toen nogal gesmokkeld aan de grens, zoals koffie, boter, gebak.Ties had toen al een hechte relatie met de Duitse Helena Engels. Ook Helena smokkelde wel eens en trok ook wel eens de Maas over met familieleden en/of kennissen. Op een keer heeft Ties in zijn blinde verliefdheid zich schuldig gemaakt aan vijand-vriendelijke handelingen en heeftals soldaat zijn Lieën en de haren de Maas over geroeid. Het gezelschap werd betrapt en Ties kreeg 2 weken zwaar arrest opgelegd door de Krijgsraad: een straf die volgens grootmoeder van Els-Gravendijk haar geliefde zoon zwaar trof want het was 2 weken water en brood. Je ziet tot welke heldendaden een verliefde soldaat kan komen.

Volgens vader was Ties in zijn jonge jaren een ‘dandy’; hij droeg o.a. modieuze losse machetten e.d. Maar dat was uiterlijke schijn! Hoe zijn sokken en ander gerief er uit zagen, zag alleen grootmoeder.

Met het overlijden van tante Han zijn al onze ooms en tantes Van Els heen….

Zuster Clara is een ander markante figuur van onze familie. Zuster Clara is Nel Lensen, dochter van tante Marie en Wullem Oëme. Clara is 80 jaar geleden geboren in Wanssum. 60 jaar geleden is zij in Venlo ingetreden bij de zusters Dominicanessen. Zij heeft op diverse plaatsen, o.a. Rijsbergen, in de kloosters gewerkt. Tenslotte is zij, 40 jaar geleden, verhuisd naar hun klooster in Italië bij Bracciano, niet ver van Rome.

Al deze feiten uit haar leven wil zij op 10 november 2002 met de familie vieren in Wanssum. Onthoudt deze datum 10 november 2002!

Zeer markant: op 23 september om 10.40 uur is in het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch geboren onze tweede kleindochter Jasmijn Pauline Henrike. Gewicht 3495 gram. Donker haar. Kortom de mooiste baby van het hele ziekenhuis. Inmiddels is moeder Lisette met haar in blakende welstand terug-gekeerd naar hun woning in Rosmalen.

Dat was het dan voor deze keer.

Paul van Els, Venray.

Dit artikel verscheen in Familiekrant Van Els, nr. 9, oktober 2002.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.