The future is a big place’, zo vatte Walter Russell Mead zijn antwoord op één van de vragen samen, tegen het einde van de lunchlezing op 10 juni. De directie DWH nodigde de gerenommeerde professor uit om bij een drukbezochte lunchlezing zijn analyse te geven op de positie van de VS sinds het aantreden van president Obama.

Walter Russell Mead, professor Amerikaans buitenlands beleid aan Bard University en redacteur voor het tijdschrift ‘The American Interest’  plaatste het buitenlands beleid van Obama in het perspectief van de continuiteit van de Amerikaanse strategie die sinds de Tweede Wereldoorlog niet fundamenteel is veranderd: het bevorderen van liberale systemen om de Amerikaanse welvaart en veiligheid te bevorderen.

De Amerikanen verdelen de wereld in ‘theaters’, en kiezen daarin hun prioriteiten. Zo was na de Tweede Wereldoorlog Europa prioriteit nummer 1. De Marshallhulp die economische groei moest brengen en de strijd tegen het communisme maakten Europa tot het werelddeel waar de grootste Amerikaanse belangen lagen. Daarna kwam Azië, dan het Midden-Oosten en dan de rest.

Tijdens de regering Bush veranderden die prioriteiten: het Midden-Oosten kwam op 1, Azië op 2, Europa op 3. Obama brengt een nieuwe verandering in de prioriteiten: Azië is nu topprioriteit, dan het Midden-Oosten, dan Europa, Latijns-Amerika en Afrika. De Verenigde Staten en China vormen tegenwoordig een complexe onderlinge afhankelijkheid.



‘Dat betekent niet dat wij Europa niet meer belangrijk vonden: het betekende in feite dat het in Europa wat ons betreft goed ging. Het heeft ermee te maken waar Amerika de grootste problemen en de grootste kansen ziet. Europa heeft niet veel hulp van de VS nodig’.

‘In feite zouden de VS willen dat Azië meer op Europa ging lijken: economische integratie, een vreedzame regio’.

Russell Mead vat de inzet in Azië als volgt samen: ‘Als het lukt, wordt de 21e eeuw de beste eeuw tot nu toe, maar als het mislukt ziet het er uit als de 20e eeuw op zijn slechtst’.

Ga naar: Onderhandelen in de netwerksamenleving

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.