Johannes Fasolus van Pisa was een middeleeuws kerkjurist. Hij werd geboren in Pisa circa 1220 en overleed in Pisa in 1286.

Johannes Fasolus werd geboren in Pisa. In verschillende bronnen komen ook andere spellingswijzen van zijn naam voor, waaronder Fagellus, Facellus, Fasiolus, Faxiolus en Giovanni Fagiuoli. Zijn grafschrift in Pisa geeft de naam Fazeolus. Daar staat als zijn leeftijd 63 jaar vermeld.

Hij heeft vrijwel doorlopend in Pisa geleefd en gewerkt als rechtsleraar. Waarschijnlijk heeft hij echter gestudeerd in Bologna bij Benedictus (Beneventanus). Waarschijnlijk behoorde hij niet tot de clerus.

Als schrijver werd hij alom gewaardeerd. Met name zijn ‘Summa super feudis’ werd zeer hoog geschat. Baldus de Perusio (1536) rekende hem tot de ‘magni viri’ in zijn vakgebied.
WerkenVan hem is het tractaat ‘De summariis cognitionibus’ overgeleverd, dat ontstond kort na 1272. Hierin worden procedures beschreven van het canoniek procesrecht. De tekst is te vinden in Ludwig Wahrmund (Ed.): Quellen zur Geschichte des römisch-kanonischen Processes im Mittelalter. Bd.4, H.5-6: Johannes Fasolus: De summariis cognitionibus. Johannes de Lignano: Super Clementina ‘Saepe’. Innsbruck 1928. De summariis cognitionibus werd separaat herdrukt in 1962.

Een ander tractaat van Fasolus is ‘De causis summariis’. Tenslotte is bekend: ‘Summa super feudis’.

Bron

Ludwig Wahrmund (Ed.): Quellen zur Geschichte des römisch-kanonischen Processes im Mittelalter (1962).

Dit artikel is geschreven voor Wikipedia.

Ga naar: Een Europese achternaam: op zoek naar de juiste stamvader

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.