Maandag 3 oktober, kwart voor vier, in een goed gevulde Van Kleffenszaal. Een kwieke oudere heer, klein van stuk, stapt met de brede glimlach die altijd zijn handelsmerk was de zaal binnen, steekt joviaal zijn arm omhoog: ‘Hi everybody!’. Binnen een seconde had oud-president Jimmy Carter de sympathie van de zaal gewonnen. Met de woorden ‘This is my first trip since my knees were replaced’ was het beeld gezet van een sympathieke heer op leeftijd, met een tomeloze energie.

Carter bezocht Buitenlandse Zaken om te spreken over de mogelijkheden van samenwerking met het Carter Center. Aan het einde van de dag was er ruimte voor een ontmoeting met medewerkers. Carter vertelde over het werk van het Carter Center en er was ruimte voor vragen.

Carter richtte het Carter Center op in 1982, na zijn presidentschap. Met het Carter Center wilde hij het werk voortzetten waarmee hij als president was gestart: werken aan vrede en het verminderen van menselijk lijden in de wereld. Het Carter Center inmiddels is actief op terreinen van vredesopbouw, mensenrechten, democratisering, verkiezingswaarneming en de bestrijding van tropische ziekten: “We wilden niet overdoen wat anderen al deden, maar het vacuüm proberen op te vullen dat andere organisaties lieten liggen. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg: de bestrijding van malaria, en de bestrijding van de Guineaworm. Een afschuwelijke infectieziekte die je oploopt door vervuild water te drinken. Uiteindelijk zal de worm via de huid het lichaam verlaten. Toen we begonnen waren er 3,5 miljoen gevallen in de wereld. Vorig jaar was dat gezakt tot nog maar 1800 gevallen, en we hebben goede hoop dat we de ziekte helemaal kunnen uitroeien”.

Carter ging ook uitgebreid in op een andere belangrijke activiteit: het waarnemen bij verkiezingen. Daarvoor zoekt hij samenwerking met landen die vrede, veiligheid en democratie in de wereld willen bevorderen. Om die reden was hij blij in Nederland te zijn. ‘Nederland is altijd verbonden geweest aan die principes. Daar mag je trots op zijn. The size of your country on the map is greatly magnified with the quality of your policies.’Er was helaas niet heel veel tijd voor vragen, want Carter moest door naar Brussel. Zo kwam een eind aan het eerste bezoek ooit van een oud-president van de Verenigde Staten aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gepubliceerd in BZ-blad 6, december 2011.

Ga naar: Kiezen uit theaters: het Amerikaanse buitenlandse beleid volgens Walter Russell Mead

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.