van Toos, Netta, Riny, Toos, Paul, Thijs en Leo.

Een goed begin is het halve werk, dachten Toos en Leo, toen Leo in de trein tussen station Duivendrecht en Amsterdam-RAl beroofd werd van zijn schoudertas, waarin o.a. paspoort, Grieks geld, huissleutels, alle zeven vliegtickets en hotelvouchers zaten. Het goede begin werd nog beter, toen de trein, vlak vóór Schiphol, door stroomstoring weer terug moest naar station A-Zuid. Een taxi bracht ze uiteindelijk een uur te laat op Schiphol, waar de anderen verwachtingsvol bij de incheckbalie stonden te wachten. Een nieuw paspoort kon niet meteen geregeld worden, de tijd ontbrak voor nieuwe tickets; dus werd door allen besloten tot de avondvlucht naar Athene. Gelukkig kwam er van station RAI een telefoontje, dat de schoudertas daar was teruggevonden, met alles erin behalve paspoort, geld en cheques van Leo, de vliegtickets zaten er wel in! De hele middag kon besteed worden aan wachten op Schiphol, terwijl Leo met Wilbert naar Almere terugging om een ander bewijs van ‘ik besta en ben Nederlander’ te gaan halen, zodat een noodpaspoort geregeld kon worden. Met zo’n begin kan een vakantiereis alleen nog maar slagen. Ook de aankomst om 1.30 uur in Athene en de taxirit naar het hotel aan het Omonia-plein midden in Athene, aankornst 2.30 uur, en de ontvangst met een koud buffet waren spannende ervaringen die horen bij een
geslaagde vakantie.

Het was een cultuurvakantie, dus geen rampentoerisme (aardbevingen), geen dansavonden, geen nachtelijke braspartijen: elke morgen om acht uur de bus in om de vele monumenten en overblijfselen van een groots Grieks verleden te gaan bezien: de nadruk viel op de antieke beschaving en debyzantdnse kunst. SRC-reizen beschikt in Griekenland over zeer deskundige begeleiding: op zondag in Athene was het Georgina Heilig, de rest van de week tijdens de rondtocht door de Peloponnesus en midden-Griekenland Helma Renes. In Athene waren we, na een erg korte nachtrust, al om 8.30 uur op de Akropolis met Parthenon-tempel, Nike-tempel (‘overwinningsgodin’ zonder schoenen), Erechteion-tempel en een juweeltje van een museum. De rondrit door Athene duurde gelukkig, want het was 34o, niet zo lang. Het beroemde Nationaal archeologisch museum (schatten van Mycene) was die dag gratis en heel koel. De hitte in de stad was drukkend, je zag dan ook geen hond.

Maandag de tocht over het kanaal van Corinthe naar Mycene (Leeuwenpoort en koningsgraven) en Epidauros (theater beroemd om zijn akoestiek, heiligdom van de god van de geneeskunst Asklepius-Aesculapius). De overnachting was in een hotel aan zee in Tolo, vlak bij Nauplion: het balkon van Toos en Leo aan de zeekant nodigde ons allemaal uit tot avondmijmeringen bij volle maan. De wijn geurde en smaakte voortreffelijk.

Dinsdag de tocht door het Arcadische landschap naar het oude Sparta (geen herinnering aan onze eigen ‘spartaanse’ opvoeding) en vooral naar Mistras, een middeleeuwse byzantijnse stad, de laatste residentie van de laatste keizer van Constantinopel. Veel dalen en klimmen over de smalle en gladde straatjes langs kloosterkerken (de santa Sofia deed Paul herinneren aan zijn leraar Grieks, pater Sergius) en paleizen uit die tijd (veelal ruïnes). De busreis voerde ons verder door het ruige Taygetos-gebergte naaÍ Olympia. Het dorp bestond uit louter hotels en souvenirwinkels (echt lederen tassen).



Woensdag de hele morgen besteed aan de bezichtiging van het oude complex van de Olympische spelen ter ere van de oppergod Zeus, met (resten van) gebouwen voor trainingen en wedstrijden (gymnasium), tempels van Zeus en Hera, het stadion en een prachtig museum. De heldere, maar soms ook wel langdurige, uitleg van Helma, ‘bracht de stenen resten weer tot leven’.

’s Middags de oversteek per veerboot bij Patras naar midden-Griekenland en een boeiende tocht langs de kust van de Corinthische Golf richting Delphi. Overnachting in Arachova op 1000 m hoogte. Hier was het maar 30o, dus toch ook hier veel water, water, water, bier (Heineken, Amstel, Mythos) en wijn.

Donderdag een hoogtepunt van de reis (voor mij): bezoek aan het Apollo-heiligdom in het oude Delphi, waar Apollo in de antieke tijden via de Fythia-priesteres zijn orakels gaf aan personen en steden. Te zien zijn resten van vele schathuizen, de ‘navel van de aarde’, tempels, het theater en het stadion. In het nieuwe museum o.a. het beeld van de bronzen wagenmenner. Schitterend!

In de middag een lange, prachtige tocht door het Parnassus-gebergte en de uitgestrekte vlakte van Thessalië (katoenvelden), met bezoek aan het atelier van een iconenschilder, naar Kalambaka. Het hotel bood een prachtig uitzicht op de Meteora-kloosters. Daarvoor zijn we hier gekomen.

Vrijdag werden twee kloosters bezocht, een van monniken, een van zusters. Het ging hier vooral om de byzantijnse fresco’s en iconen in de kerken. Daarna via de pas van Thermopylae (standbeeld van de Spartaan Leonidas) terug naar Athene, waar overnacht werd om de volgende dag vroeg in de morgen met Olympic Airways naar Amsterdam te vliegen.

De reis was, mede door de onverwacht hoge temperaturen, erg vermoeiend. Vaak moest er geklommen worden voor de bezienswaardigheden; sommige van ons lieten het dan ook afweten. Iedereen van de 38 reisgenoten sleepte met flessen water. AIs er onderweg rond 13.00 uur in een plaatselijk restaurant (heel erg lekker Grieks) gegeten werd, vulde men ook de voorraad water aan.

Het was, zeker voor Toos en mij, een zeer geslaagde groepsreis. Ik vermoed dat de medereizigers dat ook vinden. Wie weet, volgen er nog meer.

Leo

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 3, januari 2000.

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.