Pater Gerlacus van den Elsen (1853 – 1925) was abt van de Abdij van Berne te Heeswijk en is de geschiedenis ingegaan als de ‘Boerenapostel’.

pater-gerlacus-van-den-elsen

Als abt wist hij een grote bijdrage te leveren aan een nieuwe structuur voor zijn kloosterorde (de Norbertijnen), die ten gevolge van de Franse Revolutie en de secularisatie van 1803 versnipperd was geraakt.

De Boerenapostel Gerlacus van den Elsen heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Oost-Brabantse platteland in de tweede helft van de negentiende eeuw.Van den Elsen startte in 1886 in de abdij het Gymnasium St. Norbertus, de voorloper van het Gymnasium Bernrode.

Van den Elsen zette zich bijzonder in voor de belangen van de noodlijdende boeren. De Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB), het huidige ZLTO, heeft zijn bestaan onder andere aan Van den Elsen te danken. Van den Elzen was de organisatorische en ideologische basis waarop de Boerenbond kon ontstaan.

Ook de Rabobank ontstond dankzij de inspanningen van Van den Elsen: hij was de oprichter van de Boerenleenbank, die later opgegaan is in de Rabobank.

In de torenmuur van de abdijkerk is een hoeksteen met zijn beeltenis te zien, gemaakt door Jozef Cantré.

Geschreven voor Wikipedia.

Zie ook: Gerlacus van den Elsen in de genealogische database

Ga naar: Katholiek in de Kempen

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.