Mijn naam is Annemieke Marlies van der Vegt, mijn voornamen zijn gekozen door mijn ouders omdat ze die mooi vonden. Stiekem ben ik er trots op dat zij de traditie van vernoemen als eerste in de familie  durfden te verbreken. Mijn achternaam verwijst naar de rivier die stroomt door Weesp. Dat heb ik altijd wel geweten, want het is me verteld  door mijn opa en vader. Zij kenden echter niet het verhaal achter het ontstaan van “Van der Vegt”. Ik kwam erachter nadat ik mijn naam in de zoekbalk had getypt. Wat ik las had diepe impact.

Op 19 oktober 1777 werd “Van der Vegt” onze achternaam, bij de doop van een vierendertigjarige man, in de kerk van Weesp. Hij kreeg niet alleen een achternaam, maar ook een nieuwe voornaam. Vanaf die dag heette hij Christiaan van der Vegt. Net als ik werd ook hij niet vernoemd naar een familielid, want er was niemand om hem naar te vernoemen.

West-Afrika

Vóór de dag van zijn doop werd hij Presto genoemd, een naam die Europeanen deze Afrikaanse jongen gaven, nadat hij als klein kind gestolen was van zijn ouders, ergens op de Kust van Guinea (het huidige Ghana in West-Afrika).

Nadat ik mij realiseerde wat er had plaatsgevonden, begreep ik ineens waar mijn krullen vandaan kwamen en zag ik de wereld anders. Ik werd mij bewust hoe wit mijn wereld tot dat moment was, hoe weinig ik wist van de achttiende eeuw, over slavernij en slavenhandel.Het verleden werd heden, ik wilde mijn vergeten familiegeschiedenis leren kennen, het verhaal over de afkomst van mijn achternaamgever kunnen vertellen.

Openbaar onderzoek

Om zijn leven te reconstrueren en antwoorden te krijgen op mijn vele, vele vragen, besloot ik op onderzoek uit te gaan. En ik besloot dat te doen op een openbare en transparante manier.

Wekelijks schrijf ik een blog en post ik op Facebook over vondsten, ideeën en dilemma’s in het onderzoek, maar ook over de tijd waarin Christiaan leefde. Het zijn verslagen en verhalen over hem, over zijn kinderen en kleinkinderen, over de mensen bij wie hij woonde en  met wie hij werkte, en over anderen met wie hij in aanraking kwam.

Eerbetoon

Het blog is mijn eerbetoon; mijn monumentje voor Christiaan die eerst Presto heette, in Afrika werd gestolen en in Nederland een leven opbouwde. Ondertussen is het blog ook een eerbetoon voor andere Afrikanen in Nederland zoals Christiaan. Zij krijgen ook een blogpost, waarin hun naam wordt genoemd en aan de vergetelheid ontrukt. Het is echter nooit de naam die hun ouders hen gegeven hebben, want die naam is altijd onbekend.

Afrikanen waren in het Nederland van de 18e eeuw geen ongebruikelijke verschijning.

Afrikanen waren in het Nederland van de 18e eeuw geen ongebruikelijke verschijning.

Terwijl vragen worden beantwoord, ontstaan er ook veel nieuwe. Christiaan zijn leven is verbonden met de geschiedenis van Nederland en mijn persoonlijke band met die geschiedenis is hechter en levendiger geworden. Ik wil begrijpen hoe het verleden in elkaar zat, waarom gebeurtenissen plaatsvonden en hoe personen als Christiaan de ontwikkelingen in hun tijd ervoeren en er deel van uit maakten.

DNA

Wanneer mensen mij ontmoeten, zien ze niets van mijn Afrikaans DNA, bijna niets. De goede kijker zal de kroes in mijn haar herkennen. Wanneer ik mijn naam noem, zien zij een Nederlandse rivier voor zich en zien ze niet het Afrikaanse jongetje voor zich, naar Weesp gebracht en daar naar die rivier genoemd.

In mijn stamboom eindigt de tak met mijn achternaam bij Christiaan. Verder kan ik niet terug, terwijl ik juist zo graag meer wil weten over mijn Afrikaanse achtergrond. De DNA-test die mijn vader heeft laten doen, bevestigt dat ik Afrikaans DNA in mij draag. Nu DNA-onderzoek steeds algemener wordt hoop ik in de toekomst een match te vinden met leden van mijn Afrikaanse familie, in Afrika of elders op de wereld.

Ik droom dat zij de naam kennen die Christiaan ontnomen is, de naam die ook bij mij hoort en mij verbindt met mijn Afrikaanse voorouders.

Annemieke Marlies

Wil je meer weten over Christiaan en zijn leven?
Op www.hoeheettechristiaan.nl staat een samenvatting over alle vondsten en ook via www.facebook.com/christiaanvandervegt kun je de zoektocht volgen.
De afbeelding is ontleend aan http://www.pinterest.com/ChrvanderVegt/, waar nog veel meer oude  schilderijen van Afrikanen in Europa te vinden zijn.

Ga naar: 4 ideeën voor storytelling in je stamboom.

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.