Van Wanssum, waar de roots van onze familie liggen, kun je niet meer (zoals de oude zongen) zeggen: hoe kleen en min gej ôk ziet! Vorige familiekrant vertelde ik al wat over de noordelijke rondweg rond Wanssum. Deze keer wil ik het hebben over het wereldbedrijf  “Kersten Europe BV”, waarvan de vestigingen liggen aan de Piet van Elsstraat 7 en aan de Stayerhofweg.

Een weg die overigens dood loopt in de puinhopen van de gesloopte boerderij “De Staay”. In 1961 werd het bedrijf gesticht door Frans Kersten. In 1982 overgenomen door Thom Puyn. Het complex van opslag, walserijen en buigtechnieken ligt sinds 1991 voornamelijk in het gebied Stayerhof, rechts van de weg die naar De Kooy loopt, nog vóór “Taks zien buske” (zegt Tilly). Thom is nu met pensioen en de aandelen berusten bij zijn twee zoons Marc en Ron. De directeur die vanuit Wanssum de contacten aanstuurt van de vestigingen in Duitsland, Polen en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heet Hans Besseling. In het hele concern zijn 140 personen werkzaam, waarvan 65 in Nederland.

Ver van Wanssum, in de VAE, heerst grote rijkdom. In 1962 werd er olie ontdekt, waarmee per jaar 100 miljard vaten olie worden verhandeld, 8% van de wereldbehoefte. Er wonen 1.5 miljoen mensen, waarvan slechts 15% autochtoon is. Veel allochtonen zijn expats en de gehele populatie bestaat voor 75% uit mannen. Er heerst grote etnische rust. Het gemiddeld inkomen per inwoner per jaar bedraagt $ 46.000. Dit jaar worden er 15 miljoen toeristen verwacht! De VAE heeft een spilfunctie in het Midden Oosten, met een haven die de zevende plaats inneemt op de wereldranglijst.  Befaamd zijn de fraai gevormde eilanden die voor de kustlijn worden opgespoten en bebouwd.

De kernactiviteit van Kersten BV heeft zich intussen gericht op walsen, buigen, boren en lassen van stalen  platen, profielen, kokers en buizen voor verlichtingsinstallaties op vliegvelden, in stadions, voor kabelbanen, 8-banen, trappen, hangbruggen, olietanks en windmolenparken. Veelal wordt gebruik gemaakt van technologieën met robots. In 2006 betrok Kersten BV in de VAE een lokaal verkoopkantoor. In 2007 volgde een order voor werkzaamheden in Dubai. In 2004 werd daar gestart met een project voor de bouw van de grootste toren ter wereld en er is een leverancier nodig voor de buitenbekleding van het betonnen bouwskelet en het op de totale lengte aanbrengen van vijf buiten-etages voor service,  onderhoud en schoonmaak van 28.000 glaspanelen, die vaak vervuild worden door redelijk frequent opkomende zandstormen. Het aan te brengen buiten-raster van buizen volgt de architectonische gebogen contouren van het gebouw. Het totaal aan buizen beloopt 11 km. Deze zijn naar Dubai gebracht door Ewals Cargo Care BV uit Tegelen.



De toren Burj Dubai (de toren van Dubai) is 828 meter hoog, telt 162 verdiepingen, 900 appartementen, 500.000 meter vloeroppervlak, liften met een liftsnelheid van 65 km per uur en een waterverbruik van 1 miljoen liter per dag. De klus is geklaard door 12.000 bouwvakkers. In 2009 werd het hoogste punt bereikt en het gebouw is inmiddels opgeleverd. Nu moet het intern nog worden afgebouwd en ingericht. De bouwkosten zullen $ 4.2 miljard bedragen. De inzet voor Kersten BV bedroeg 13.000 manuren.

Het is niet te geloven dat daar in de Piet van Elsstraat zo maar een sjieke sjeik binnen wandelt, met een opdracht om mee te werken aan het hoogste gebouw ter wereld. Dat is toch nog iets hoger dan het gebouw van landbouwbelang uit vaders tijd! En geloof het of niet: Dubai is mede door Kersten BV een echt stukje Wanssum-promotie geworden. Lien Vissers zou zeggen: “Joa krek Hanna, wor”.

Gepubliceerd in de Familiekrant familie Van Els.

Ga naar: Verhalen van de straat – Piet van Elsstraat Wanssum

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.