Misschien is hij je al opgevallen, de antieke kaart die sinds de restyling van mijn website, afgelopen week, bovenaan het scherm te zien is. Het is een fragment van een Mercator-kaart uit 1631 van het prinsbisdom Luik, waarop bijna alle plaatsen die in mijn familiegeschiedenis een rol spelen te zien zijn.

Op de kaart is iets opvallends te zien, dat me mateloos intrigeert.

Rechts zie je de plaatsnaam Wedert, de oude naam van Valkenswaard, waar mijn familie vanaf 1815 woonde. Van 1647 tot 1815 woonde de familie Fasol in Bree, op deze kaart vermeld als Breey.

Wie deze website een beetje kent, weet dat ik al jaren op zoek ben naar de plaats waar mijn oudst bekende voorvader, die in 1647 in Bree trouwde, vandaan kwam. Er zijn allerlei aanwijzingen te vinden (meer daarover lees je hier), maar een doorslaggevende theorie heb ik niet.Hierboven zie je de kaart in zijn geheel.

Ardennen

Eén van de aanknopingspunten, waarover ik eerder heb geschreven, is het landschap Fasol, dat in de Ardennen ligt. De precieze ligging is tussen de dorpen Menil-Favay en Marenne, in de buurt van de plaatsen Hotton en Marche-en-Famenne. Over die plaats weten we ook niet zo gek veel. Behalve dan dat hij op topografische kaarten te vinden is. De spelling Fossaule heb ik ook een enkele keer gezien. De uitspraak is dan natuurlijk vrijwel hetzelfde.

Ik heb het gebied Fasol enkele malen bezocht: het bestaat uit weilanden en bosschages, waardoorheen een gelijknamige beek stroomt. Bewoners ter plaatse beweren dat het gebied sinds mensenheugenis al de naam Fasol draagt.

Terug naar de kaart van Mercator. Geheel links zien we de plaatsen Marche en Hotton. Iets onder Hotton, zien we een plaats: Solle.

Die plaats Solle kan ik op moderne kaarten niet terugvinden. Kan het zijn dat dit de oudste vermelding op kaart is van het landgoed Fasol? Als dat zo is, betekent dat dat dit in de eerste helft van de 17e eeuw een bewoonde plaats was. Daarmee is de mogelijkheid iets groter geworden, dat de familie van mijn oudste voorvader op één of andere manier met deze plaats verbonden was.

Ga naar: Expeditie naar le domaine Fasol

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.