‘Het is vandaag 18 januari 1961’. Met die woorden opent André Fasol (1926-1992) de bandopname waarmee hij, in het huis van zijn ouders, enkele stemmen voor het nageslacht vastlegt. Waaronder – net op tijd – die van mijn opa Piet Fasol, die ik nooit heb gekend. Ik heb de opname nu laten digitaliseren zodat hij voor het eerst in vele jaren weer te horen is.

Aan André Fasol, die een loopbaan als priester tegemoet ging, is een competent historicus verloren gegaan. Hij is dan ook niet voor niets de oom die het genealogie-vuurtje in mij ontstak.

In deze bandopname is goed te horen hoe hij welbewust dingen vast wil leggen voor het nageslacht: de stemmen van zijn ouders, actuele ontwikkelingen in hun woonplaats Valkenswaard en de wederwaardigheden van de familie.

Interview

Hij doet dit in een interview met zijn ouders Piet Fasol (1890-1961) en Christien Fasol-Lommers (1896-1991). De bandopname is bedoeld als brief aan zijn broer Wim (1927-1984) die missionaris is op Sumatra. Ook te horen is een jeugdige Romé Fasol.Het is de enige geluidsopname waarop de stem van mijn opa Piet Fasol te horen is. Drie maanden later zou hij plotseling overlijden aan een hartinfarct.

Waar de originele bandopname is, weet ik niet. Maar in mijn archief zat wel een cassettebandje, waarop de opname ooit door oom André was gekopieerd. Deze cassette is gebruikt voor de digitalisering. De geluidskwaliteit blijkt na al die jaren gelukkig nog verrassend goed.

Geluidsopname interview met Piet en Christien Fasol (18 januari 1961)

Ga naar: Familiegeschiedenis Fasol

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.