Toen Martin Visser in 2008 als financieel correspondent voor het Financieele Dagblad aan de slag ging in Brussel, was hij even bang dat hij een paar saaie jaren tegemoet ging. ‘Klimaat, klimaat, klimaat, dat waren de drie belangrijkste Europese onderwerpen voor de komende jaren’. Gelukkig voor hem barstte in diezelfde zomer nog de kredietcrisis uit. Dit boek doet verslag van de politieke strijd rond de reddingspakketten en geeft een weinig verhullende inkijk in het Europese besluitvormingsproces waarmee de regeringen de crisis te lijf moesten. De ondertitel van het boek laat weinig te raden over Vissers oordeel over dat proces.

‘De Eurocrisis’ is een toegankelijk verslag van de pogingen van de politiek om de crisis het hoofd te bieden. Visser laat ook zien dat hij goed weet hoe de hazen lopen, zowel in Brussel als binnen het Nederlandse ministerie van Financiën.

Zoals hij zelf toegeeft verschijnt het boek eigenlijk -als verslag van het verloop van de gebeurtenissen- te vroeg; de crisis is niet voorbij. Maar voor zijn conclusie over de kwaliteit van het besluitvormingsproces is het niet te vroeg. De kern van het betoog zit op de laatste bladzijde: op de allereerste crisistop in 2010 verklaarden de lidstaten dat zij gezamenlijk en gecoördineerd de financiële stabiliteit van de eurozone als geheel zouden beschermen. ‘Na een decennium van louter profijt van de euro is dit het moment van de waarheid. (…) Eerst moet het project gered worden. En daarvoor is heel wat meer inzet en moed nodig dan tot nu toe getoond.’

Boektitel: De Eurocrisis; onthullend verslag van politiek falen
Auteur: Martin Visser
Uitgever: Business Contact
ISBNnummer: 978-90-470-0481-3
Aantal sterren (1 t/m 5): ****Verschenen in BZblad 3, mei 2012.

Ga naar: Dit zijn de 10 beste websites voor tweedehands boeken

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.