Medio maart j.l. is op het kerkhof van Wanssum het graf van onze (over)grootouders, Jan Rutten en Petronella Stevens, geruimd!

Jan Rutten en Petronella Stevens zijn de ouders van (groot)moeder Hanna Rutten en Tilla Botden-Rutten (tante Tilla). Tilla leefde van 24-09-1889 tot 10-01-1960, Hanna leefde van 07-12-1894 tot 16-01-1987.

Jan Rutten leefde van 25-04-1860 tot 12-10-1918. Hij is geboren in Afferden (gem. Bergen) maar later naar Wanssum teruggekeerd, naar de geboorteplek van de familie Rutten.

Petronella Stevens leefde van 21-04-1859 tot 11-07-1939. Zij is geboren in Maashees (NB). Maar toen haar ouders t.g.v. een griepepidemie te jong overleden (in de 19e eeuw maakte een griepepidemie meestal veel slachtoffers), is zij met vier broers naar Wanssum verhuisd en onder de hoede van de familie Tervooren-Asselberghs gekomen. De naam Asselberghs komt van haar moeder Mechteldis Asselberghs. Haar vader was Jan Stevens.Haar vier broers: Jan zou ooit met de ‘Venraysche Schaapscompagnie’ naar Frankrijk zijn vertrokken; verder zijn er geen sporen meer gevonden. Hubert (volgens os moeder was ‘oëme Bèr enne knojjerd’!)  en Peter zijn vrij jong gestorven. De vierde, Christiaan, is als baby of kleuter t.g.v. een oogziekte blind geworden. Hij heeft jaren in Grave in het blindeninstituut verbleven; daar heeft hij geleerd kerkorgels te bespelen. Bekend is, dat hij o.a. vaak het orgel heeft bespeeld in de kerk van Batenburg (bij Ravenstein). Daar is hij waarschijnlijk overleden en begraven.

(Over)grootvader Jan Rutten had één zus (gehuwd met Henri Tacken te Horst) en twee broers: Peter-Johannes, ook wel Petran genoemd, maar meestal meister-oëme genoemd. Hij was hoofd van de school in Wanssum én boer en als zodanig zeer actief voor de vrije boeren. Hij was in de jaren 1920 e.v. lid van Tweede Kamer voor de R.K. Staatspartij. Meister-oëme was getrouwd met Regina Zeegers. De tweede broer was Bernard (Bernard-oëme), gehuwd met Hanneke Tax (van de Koy bij het veer over de Maas).

Ander nieuws uit Wanssum:

Begin maart j.l. is Louis Litjens (Litjes Lowie) op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was gehuwd met Coba Hendrickx (Wiene Frans zien Coba). Als we enkele generaties teruggaan, vinden we nog een familierelatie in het koppel Litjens-Rutten. Men zegt wel eens: áls iemand doëd is en d’r gebèjd mot werre, is men licht femilie!”

Louis Litjens is jarenlang een actieve en bevlogen voorzitter van de Wanssumse voetbalvereniging Juliana geweest. Onze Jan, Harry, Mathieu, Leo en Pierre (waar zijn Paul en Theo?) kunnen er van mee praten. Zoals tegenwoordig ook een opvallend beeld onder de Vips van de voetballerij is, droeg Litjes Lowie een lange gabardine regenjas. Hij wist van geen skyboxen en stond gewoon langs de lijn in het gras!

Een andere bekende grootheid in de Wanssumse voetballerij is Herman Beterams (in Wanssum beter bekend als Toete Man). Hij is kort geleden 90 jaar geworden. Toete Man heeft ongeveer zijn hele leven lang in Wanssum de voetbalvelden van kalkstrepen voorzien; vroeger moest hij ook de ballen oppompen.

Hulde aan deze steunpilaren van de maatschappij!

Verschenen in Familiekrant Van Els, nr. 4, april 2000.

Ga naar: Kwartierstaat – maak een overzicht van al je voorouders (m/v)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je deze website in stand houden. Steun fasol.nl met een donatie op NL87ASNB8821079104 t.n.v. Antiquariaat Fasol, onder vermelding van ‘Donatie fasol.nl’.