Je bent al jaren op zoek naar dat ene boek, of je verzamelt boeken over een onderwerp; vroeger betekende dat een eindeloze zoektocht in elke boekhandel waar je kwam. Soms een leven lang, tevergeefs. Dankzij het internet zijn die tijden voorbij. Met behulp van maximaal 5 websites kun je elk boek, waar ook ter wereld vinden.

Antiquariaten met open winkels kunnen zonder internetverkoop niet meer bestaan. Boekwinkels voor nieuwe boeken hebben het misschien nog wel moeilijker. De Slegte, het grootste antiquariaat dat ons land had, ging ten onder aan het Polare-fiasco. Alleen boekhandelaren met echte vakkennis kunnen nog iets extra’s bieden dat het internet niet biedt.

Maar elk boek is tegenwoordig gemakkelijk online vindbaar. Al is er wereldwijd maar één exemplaar te koop, in een klein winkeltje aan de andere kant van de wereld; binnen een week heb je het in je boekenkast staan.

Ook voor boekverkopers biedt het internet mogelijkheden die er eerst niet waren: als er voor het boek dat zij aanbieden wereldwijd maar één klant is, dan zal die klant het boek bestellen. Elk boek, al hoort het tot de kleinste niche, is verkoopbaar. Chris Anderson noemde dit The long tail: het zwaartepunt van de markt verschuift van de grote verkoopaantallen vanuit een beperkt aantal bestsellers naar een eindeloze reeks kleine niches in de boekenmarkt.

Omdat de meeste boekhandels aangesloten zijn bij een overzichtelijk aantal websites, waar zij hun boeken online verkopen, kun je als klant profiteren door je zoektocht naar tweedehands boeken daar te beginnen. Natuurlijk hebben de bekende algemene websites een rubriek waar je tweedehands boeken kunt kopen: Marktplaats en Ebay bijvoorbeeld. Maar er zijn ook gespecialiseerde websites voor 2e hands boeken.

De volgende boekenwebsites zou elke boekenliefhebber in zijn favorieten moeten zetten:

1. Antiqbook

Vrijwel alle serieuze antiquariaten verkopen via Antiqbook. Maar ook particulieren kunnen hun boeken verkopen op Antiqbook. De database van Antiqbook bevat wereldwijd ongeveer 80 miljoen titels, zowel antiquarische boeken als antieke landkaarten en prenten. Antiqbook verwerkt ongeveer 150.000 zoekopdrachten per dag.

2. Boekwinkeltjes

Boekwinkeltjes.nl is de populairste tweedehands boekenwebsite in Nederland. Ongeveer 6600 antiquariaten, boekhandelaren en particulieren verkopen hier ruim 6,9 miljoen tweedehands boeken.

3. Bol.com

Bol.com is enkele jaren geleden ook begonnen met tweedehands boekenverkoop. Het aanbod is echter beperkt tot boeken van na 1969 (alleen boeken met ISBN-nummer kunnen worden verkocht). Vanwege de provisie die Bol vraagt liggen de prijzen soms iets hoger.

4. Amazon

Amazon is een begrip: de website waar letterlijk alles te koop is. Gigantisch is een understatement. Ook boeken dus, en ook tweedehands boeken.

5. Abebooks

AbeBooks biedt miljoenen nieuwe en tweedehands boeken, aangeboden door duizenden boekhandelaren wereldwijd. De prijzen van met name Amerikaanse boeken zijn soms verrassend laag. Abebooks startte in 1995 en is sinds 2008 een dochter van Amazon.com.